עמותת "שומרי הבית" הגישה התנגדות לתוכנית להקמת תכנת כוח קסם (תת"ל 98) וקוראת לבטל את התוכנית להקמתה. אישור ההקמה לתחנה יפגע במעבר ההכרחי לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות וייקבע את ייצור החשמל באזור ב- 30-40 השנים הבאות לאנרגיות פוסיליות מזהמות – המחריפות את משבר האקלים.
אישור התכנית יסכן את מקורות המים האסטרטגיים של מדינת ישראל ואף יעמיד בסכנה את האוכלוסייה המתגוררת ועובדת בסמיכות לשטח התכנית. זוהי תוכנית לה מתנגדים 3 משרדי ממשלה – משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות.
עמותת "שומרי הבית" מתנגדת להמשך קידומה של תכנית זו.
הנימוקים להתנגדות לתוכנית
1. משבר האקלים
שינוי האקלים הוא אחד מהאתגרים המשמעותיים ביותר שעומדים היום בפני האנושות. שינוי האקלים כבר אינו נחשב לתיאוריה מדעית מופשטת, אלא למציאות מוחשית וממשית אותה אנו חשים בתדירות גוברת של אירועי מזג אוויר קיצוני בכל העולם.
המגמה העולמית הגוברת היא עצירת החרפת משבר האקלים ע"י גמילה הדרגתית משימוש במקורות אנרגיה פוסיליים בייצור חשמל.
אולם ממשלת ישראל ממשיכה לקדם ולעודד הקמת תחנות כח פוסיליות חדשות בהיקף נרחב מהנדרש למשק החשמל.
על פי המשרד להגנת הסביבה, אין צורך בתחנות כח פוסיליות חדשות ואת כל תוספת ההספק הנדרשת בעתיד ניתן לספק ממקורות אנרגיה מתחדשים, בעיקר מפאנלים סולאריים וסוללות אגירה.
"שומרי הבית" סבורים שתוספת של תחנות כח פוסיליות חדשות, פוגעת במעבר של מדינת ישראל לייצור חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשים.
2. אין צורך אמיתי בתוספת ההספק של תחנת הכח קסם למשק האנרגיה
גם אם נתייחס כאקסיומה לתוספת הייצור של 4,000 מגהוואט, אשר נדרשת על פי החלטת ממשלה מספר 465 מתאריך ה- 25.10.20 מתחנות כח מונעות גז חדשות כיעד לשנת 2030, ונתעלם מהעובדה שמדובר בתוספת גבוהה בהרבה מהנדרש על פי רשות החשמל, הרי שכיום מקודמות במוסדות התכנון תחנות בהספק של קרוב ל- 6,000 מגהוואט (אם כוללים את הרחבות רידינג ואלון תבור)[i] וזאת ללא התחנות המוקמות ב"אורות רבין" בהיקף של 1,260 מ"ו. – היקף זה הינו הרבה מעבר ליעד שהוגדר בהחלטת ממשלה 465, כך שבהחלט ניתן לגרוע ממנו תכניות.
בדיון בוות"ל ב- 11.1.21 הצביעה נציגת משרד האנרגיה נגד תת"ל 98- תחנת קסם! הדבר מעיד יותר מכל כי מדובר בתכנית אשר משרד האנרגיה סבור שאין בה צורך אנרגטי או אחר.
3. סיכון מקורות מים אסטרטגיים של מדינת ישראל
מיקום התחנה מהווה סיכון למקורות מים אסטרטגיים המהווים גיבוי במקרה של תקלה במתקן התפלה. אקוויפר ירקון תנינים. דבריה של אפרת קניגסברג, מהדיון בהעברת תת"ל 98 תחנת קסם אנרגיה להערות והשגות, מה- 7.10.2019 :
"אני רוצה להתמקד בנושא של … חשיבות האזור למשק המים…
עדיין אנחנו צריכים לשמור על האקוויפר הזה כי הוא באמת יכולת הפקה יוצאת מן הכלל. בעבר, כל אזור גוש -דן בעצם נשען על האקוויפר הזה ועל הקידוחים, קידוחי ראש העין, כמקור אספקה מרכזי. גם כיום אנחנו רואים חשיבות מאוד גדולה לשמור על כושר הפקה של האזור הזה.
חשוב לציין גם בתקופת עידן ההתפלה שיותר ויותר מים מסופקים ממתקני התפלה, יש חשיבות גדולה לאזור הזה גם בגלל המיקום שלו.הקרבה למערכת הארצית והיכולת לספק מים מהקידוחים האלה במהירות מאוד גדולה במקרה של כשל ממתקני התפלה, בעצם מהווים יתרון מאוד חשוב שצריך לשמור עליו. שהוא יתרון אסטרטגי. אם אנחנו פוגעים ביכולת ההפקה של האזור הזה, זה למעשה מחייב אותנו אולי להקים מתקן התפלה נוסף בעלויות שאנחנו לא רוצים בכלל לחשוב עליהן. והרגישות כמו שאתי (נציגת משרד הבריאות) אמרה, היא באמת רגישות מאוד גדולה בגלל המאפיינים ההידרולוגיים של האזור. ומכיוון שכך באמת, האזור הזה סומן אזור בעל רגישות הידרולוגית גבוהה מאוד" (ציטוט מתוך התמלול הרשמי של הדיון המפורסם באתר הוות"ל)."
4. קרבה לאוכלוסיה אשר עשוייה להפגע מזיהום אוויר ומחומרים מסוכנים
תחנת הכח קסם מתוכננת במרחק של עשרות מטרים בודדים מבתי מגורים ועסקים של כפר קאסם ומאות מטרים משכונת מגורים רוויה, מוסדות חינוך ומרכז עסקים ובילוי של העיר ראש העין. מדובר בקרבה רבה ולא סבירה לאוכלוסיה.
על פי המשרד להגנת הסביבה: "מרכזי אנרגיה מבוססי גז טבעי פולטים מזהמי אוויר שונים הגורמים לתחלואה ולתמותה מוקדמת. הקמת מרכזי אנרגיה בלב שכונות מגורים ומרכזים עירוניים צפופים עם מבנים רבי קומות עלולה להביא לפגיעה חמורה בבריאותם של אלפי אנשים אשר חשופים לזיהום הנפלט מארובות מתקנים אלו" (נייר עמדה בנושא השפעות זיהום אוויר כתוצאה מהקמת מרכזי אנרגיה קטנים עד 16 מגהוואט, שפורסם באוגוסט 2019).
תחנת הכח קסם מתוכננת לקום בהיקף מינימלי של 780 מגהואט ואף קיבלה ביטול הגבלת הספק, כך שבפועל ההספק יכול להיות גדול פי 2 או 3 (על פי הוראות התכנית). מדובר בהיקף גדול באלפי אחוזים מההיקף אליו התייחס המשרד להגנת הסביבה בדף העמדה ממנו נלקח הציטוט לעיל. כיוון שזיהום האוויר אינו נעצר בגבולות מוניציפליים, הקרבה הגדולה של התכנית לרצפטורים רגישים אינה סבירה ומחייבת ביטולה, כדי להימנע מסיכון בריאותי. ובנוסף, שטח התכנית גובל בעורקי תחבורה ראשיים של כבישים- 444,5, ו-6, דבר שעלול לגרום לפגיעה גדולה בנפש במקרה של פיצוץ כתוצאה מתקלה או רעידת אדמה במתקני הגז או הסולר.