האם הקמת עוד תחנות כוח מזהמות באמת הכרחית ? ומה עושים בעולם

• הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ולנת"ע) בישיבה 652 מה-5 למאי 2020 המליצה למועצה הארצית על אישור תוכנית להקמת תחנת כוח באזור התעשיה מבואות הגלבוע, וזאת בכפוף למספר תיקונים. מדובר בתחנת כוח ענקית השורפת גז, בשלב הראשון בהספק של 1,100 מגה-וואט. ופוטנציאל לעוד כ- 1,000 מגה-וואט. להשוואה, הספק תחנות הכוח במתחם חדרה הוא 2,580 מגה-וואט.

• בנובמבר 2019 נמסר כי הוועדה לתשתיות לאומיות אישרה את התוכנית להקמת תחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל שתופעל בגז טבעי, באזור כפר סבא. התחנה תוקם כפרויקט תשתית לאומי. היא צפוי לספק עד 1,300 מגה-ואט, שהם כ-10% מכושר הייצור של חברת החשמל כיום.

במשק האנרגיה טוענים שהקמת התחנה הכרחית כדי לספק את צורכי המדינה, לצד תחנה בהספק של 450 מגה-ואט שאמורה לקום בראש העין.

איך נאמר זאת בעדינות, לא הכרחי, יש אפשרויות טובות יותר.

• בתוכנית של משרד האנרגיה מה-6 למאי, בכותרת "האצת פרויקטי תשתית במשק האנרגיה והמים לעידוד צמיחה כלכלית", מופיע סעיף "חיבור העיר אילת לרשת הגז הטבעי – פרויקט בהיקף מרבי של 700 מלש"ח, אשר יאפשר לעיר אילת ליהנות מגז טבעי".

אלא שחיבור העיר אילת לרשת הגז הטבעי מיותר לחלוטין, ואינו חזון אלא השקעה מיותרת, חזון בלהות.

בישראל של היום ובשנים הבאות עלות ייצור חשמל מאנרגיה הסולארית נמוכה יותר מעלות ייצור חשמל מגז.

אזור אילת והערבה מגיע בימים אלה, עם סיום הקמת השדה הסולארי בתמנע, ל-100% ייצור חשמל סולארי בשעות היום. במקום להמשיך ולהרחיב תשתיות נקיות של אנרגיה מתחדשת באזור עם משאבי השמש הגדולים ביותר במדינה, ולהגיע בו לייצור של 100% אנרגיה סולארית ביום ובלילה, משרד האנרגיה מציע חלופה יקרה ומזהמת יותר – הרחבת ענק של תשתית הולכת גז ארוכה ומיותרת.

• יצרני החשמל הפרטיים דורשים לאשר הקמת תחנות כוח נוספות השורפות גז בהיקף של 4,000 מגוואט.

פורום בעלי תחנות הכוח הפרטיות, (יצרני החשמל הפרטיים- יח"פ) פנה ב-26 לאפריל למשרד האנרגיה בבקשה שיכלול אותם בתוכנית ההאצה שלו ליציאה מהמשבר. הפורום דורש לכלול בתוכנית פרסום מיידי של ייצור חשמל בתחנות כוח השורפות גז טבעי בהיקף של לפחות 4,000 מגה-וואט.

• ממשלת ספרד הודיעה כי בשילוב עם תוכניות להתאוששות הכלכלית ממגפת הקורונה, היא מבקשת לחוקק חוק אקלים חדש שיבטיח שהיא תוכל לצמצם את פליטות המזהמים לאפס עד 2050. הצעות החוק נכתבו אחרי התייעצות ציבורית שהחלה בפברואר 2019.

לפי טיוטת הצעת החוק, יאסרו כל פרויקטים חדשים של פחם, נפט וגז בתוקף מיידי על מנת להפחית במהירות את פליטת גזי החממה בספרד בחמישית לפני 2030, יחסית לרמות 1990, וכן להגדיל את החלק של האנרגיה המתחדשת בתמהיל האנרגיה של המדינה מכ- 50% לכ-70% באותו הזמן.

לדברי סגנית הנשיא והשרה למעבר אקולוגי Minister for the ecological transition, "החוק הזה מציע לנו הזדמנות מדהימה לדיון על המדינה שאנחנו רוצים להיות".

לפי החוק, שעדיין צריך לקבל את אישור הפרלמנט, הממשלה מתחייבת להפוך את מערכת החשמל של ספרד ל 100% מאנרגיות מתחדשות עד אמצע המאה, לאסור על כל פרויקטים חדשים של פחם, נפט והפקת גז בתוקף מיידי, לסיים את הסובסידיות הישירות לדלקים פוסיליים, ולהפוך את כל הרכבים החדשים להיות ללא פליטת מזהמים עד 2040.

סרטונים נבחרים

כתבות נבחרות

הרשמה לניוזלטר

דילוג לתוכן