איך יודעים שיהיה זיהום אוויר מהאסדה?

הנתונים היחידים שיש לנו בישראל לגבי זיהום מאסדות גז הם נתוני אסדת הגז תמר אשר פולטת כיום הרבה יותר חומרים מסרטנים מאשר תחנות הכוח הפחמיות (ראו את השאלה "למה המאבק התעורר רק עכשיו")!

אין שום הוכחה מלבד הצהרות של נובל אנרג'י (השותפה הראשית בשדה הגז לוויתן והמפעילה של האסדה) שאסדת לוויתן תפלוט פחות חומרים מסרטנים מאשר אסדת תמר. אם כבר, היא תזהם יותר, משום שהיא תטפל בכמות כפולה של גז ותהיה קרובה לריכוזי אוכלוסייה פי שתיים וחצי מאסדת תמר. משרד האנרגיה נתלה בהבטחות של חברת נובל אנרג'י האומרת שיותקנו באסדה מערכות להפחתת הזיהום באמצעות "מערכת סגורה". אולם נובל אנרג'י לא הציגה עד היום מהי אותה "מערכת סגורה", האם היא בכלל אפשרית, ואיזה מזהמים בדיוק ייפלטו לאחר שהיא תותקן.

בניגוד לטענת המשרד להגנת הסביבה, אין לנובל אנרג'י שום ניסיון עם מערכת כזו בעולם. לחברת נובל אנרג'י יש שתי אסדות בעולם המערבי, מלבד אסדת תמר: אחת בים הצפוני ליד אנגליה, שפלטה 2500 טון VOC (חומרים אורגניים נדיפים) לשנה ואחת במפרץ מקסיקו שפולטת 2147 טון VOC לשנה, פי 2 מתמר(!).

אם זוהי אכן מערכת סגורה, אין בה כל תועלת. ואם לא, כמה נוכל לסמוך על שאר אמירות המשרד להגנת הסביבה לאחר שראש אגף זיהום אוויר לא בודק כלל את הנתונים השגויים שנובל אנרג'י מספקת לו?

בדיקה של נתוני פליטות לאוויר של אסדות מרחבי העולם, הגלויים במרשמי פליטות פומביים ובמסמכי EIA של חברות גז ונפט בעולם, מראה פליטות לאוויר הגבוהות משמעותית מההצהרות של חברת נובל אנרג'י, גם באסדות חדשות המופעלות על ידי החברות הטובות בעולם, ואף במדינות האיחוד האירופי בהם קיים אינטרס כלכלי גדול בהפחת פליטות לאוויר, בגלל מס פליטות אגרסיבי.

לפני חצי שנה הוגשה בקשה לנובל אנרג'י לספק תיאור של אותה מערכת, כולל דו"ח פליטות לאוויר שלה. למרות שהבטיחו, נובל מעולם לא שלחו תיאור שכזה, לא לארגוני הסביבה ולא למשרד להגנת הסביבה. הם גם לא הצליחו להציג דוגמה לאסדה אחת בעולם בה מותקנת מערכת כזו המביאה לפליטות לאוויר של 23 טון לשנה בלבד של חומרים אורגניים נדיפים!

עובדה מדאיגה נוספת: בתחזיות שהגישה נובל אנרג'י עבור אסדת תמר שהחלה לפעול ב-2013, היא הצהירה על פליטות צפויות של 38 טון VOC (חומרים אורגניים נדיפים). בפועל, אסדת תמר היא המפעל המזהם ביותר בישראל הפולט 1,159 טון VOC בשנה, פי 30 מהתחזית!

לסיכום, אנו למדים שכוונת חברת נובל אנרג'י להחזיק בתושבי מישור החוף כ"שפני ניסוי" לטכנולוגיה שאין לה כל נסיון איתה, אם היא בכלל היא קיימת, ושאין לה כל ידע על מה מידת היעילות וההצלחה שלה. משום שיש לנקוט בגישת הזהירות המונעת, במיוחד לאור ניסיון העבר החמור עם חברת נובל אנרג'י, לא ניתן להאמין להבטחה זו בלי לראות אף הוכחה לאמינותה.

מרגע שהאסדה תיכנס לפעולה, לא ניתן יהיה לעצור את פעילותה גם אם יתגלו חריגות גבוהות. ראה דוגמת אסדת תמר שכבר שנים מזהמת ולא ניתן אף לא קנס אחד לחברת נובל אנרג'י.

הרשמה לניוזלטר

דילוג לתוכן