צרה ושמה קונדנסט – חלק 2 – מיכלית FSO

בחלק הראשון של סקירת צרת הקונדנסט, תארנו את תוכנית הממשלה להזרים את תוצר הלוואי המסוכן הזה מעל למאגרי מי התהום ובקרבת מקומות מרובי אוכלוסיה. פרטנו את הסכנה הבטחונית הנובעת מהקמת מיכלי ענק לאחסון קונדנסט בתוך טווח הטילים מהצפון. אבל מדינת ישראל וברוני הגז, מתכננים לנו עוד הפתעה "קטנה".

 

בשלב ב' של פרוייקט לוויתן תפוקת הגז תגדל מ 1.2 BCF ליום ל 2.1 BCF (אגב שלב ב' מוגדר בעיקר כ "יצוא"). עם הגדלת התפוקה, צפויות לגדול גם כמויות הקונדנסט.
fso - מיכלית צפה לאחסון קונדנסטמכיוון שבהתאם למגבלות המשרד להגנת הסביבה, לא ניתן להגדיל את כמות הקונדנסט המוזרם בצנרת היבשתית ולא במיכלי ההשגרה בחיפה – כמובן בהנחה ששתי מגבלות אלו לא יכופפו בהתאם לדרישות בעלי ההון – ואילו אתר האחסון חגית מוגדר לשעת חרום בלבד, על פי הוראת בג"ץ. נבחנו מספר אלטרנטיבות אפשריות לאחסון העודף של הקונדנסט.

לאחר בחינת מספר אפשרויות שנפסלו בהן, אגירה במיכל תת-ימי (נפסל ע"י המועצה לתכנון ובניה) ואחסון על גבי האסדה, הוצע במסגרת תמ"א 37 ח', לאחסן את עודפי הקונדנסט על גבי מיכלית צפה (FSO – Floating Storage Offloading). מיכלית זו היא למעשה מחסן אחסון עצום המסוגל להכיל עד 100,000 חביות קונדנסט אליו מתחברות מיכליות קטנות יותר הנושאות את החומר ישירות ליעדיו השונים בחו"ל.

משרד האנרגיה מציג: חלם זה כאן.

מיכלית אחסון קונדנסטאלא ש… אחד מהטיעונים של משרד האנרגיה לטובת הקמת אסדת הגז בקרבת החוף היה התנגדותו לשימוש במיכלית כזאת בדיוק בעומק הים. הסיבה, לדברי ראשי המשרד, הינה חשש לפגיעה אנושה בים במקרה של תקלה ושפיכת הקונדנסט לים.
הבנתם את האבסורד הבלתי נתפס הזה? במקום מיכלית בעומק הים, הרחק מחופי הרחצה, אזורי הדיג ומתקני ההתפלה, במקום אשר יעניק זמן הערכות לטיפול בנזק ויקטין את הסיכוי לפגיעה רב מערכתית, הצליחו ראשי המשרד לקרב את הסכנה הזאת למרחק 10 ק"מ בלבד מהחוף. חלם זה ממש כאן. רק שהחלמאות הזאת הולכת לעלות לנו בהרבה חיים, כסף ובריאות. ואת המחיר הזה כולנו נשלם, במשך שנים רבות.

כך "מפנק" משרד האנרגיה את אזרחי ישראל ב"גם וגם וגם וגם":

  • גם סיכון בריאותי בצורת צנרת קונדנסט העוברת בסמוך ליישובים, מסכנת גם את התושבים עצמם, גם את הקרקע וגם את מי התהום.
  • גם סיכון בטיחותי על ידי הנחת צנרת קונדנסט בצמוד לצנרת הגז שתוביל לאסון בקנה מידה עולמי.
  • גם סיכון ביטחוני בצורת מיכלי קונדנסט ליד יישובים אשר יהפכו למטרות אסטרטגיות של ירי טילים ועוד.
  • גם הגברת הזיהום במפרץ חיפה ע"י זיקוק הקונדנסט בבתי הזיקוק לצרכי ייצוא בלבד.
  • ועוד פינוק עתידי: מיכלי ענק של קונדנסט מול החוף אשר דליפה מהם תחריב את חופי ישראל לשנים קדימה, עלולה להשבית את מתקני ההתפלה ואף, תאיים על תחנת הכוח בחדרה המשתמשת במי הים להפעלת הטורבינות.

קישורים רלוונטים:

28.02.2019 מכתב להגנ"ס – מנעו מנובל אנרג'י לאשר חיבור ל- FSO לאחסון 100,000 חביות קונדנסט לצד אסדת לוויתן!

לזה אתם קוראים פתרון?
זאת לא בעיה, זה אסון!

הרשמה לניוזלטר

דילוג לתוכן