בשבוע אחרון חשבתי הרבה על הקשר בין דמוקרטיה ושינוי האקלים. אני נזכרתי בנאום של בנט, אז ראש הממשלה שלנו, בוועידת COP26 בסקוטלנד בסוף 2021. איך זה נראה היסטוריה רחוקה.
האמת, התביישתי להיות ישראלי בנאום הארוגנטי הזה. איך שבנט הכריז שהמוח הסטארט-אפיסטי הישראלי פחות או יותר יציל את העולם, אבל די גמגם לגבי התחייבויות ממשיות של ישראל להורדת פליטות גזי חממה עד 2030.
אבל אני מדען, בסופו של דבר פחות מעוניין בהכרזות ויותר מעוניין בעובדות, בנתונים.
במקרה, העיתון האנגלי THE ECONOMIST בדיוק הוציא דו"ח שנתי שנקרא The Democratic Index Report שבוחן את כל מדינות העולם בסט קריטריונים שאמורים לאפיין דמוקרטיה.
ישראל לא ממש מככבת שם- נמצאת במקום 30, אחד מעל ארצות הברית, אבל זה סיפור אחר. יהיה מעניין לראות איפה ניפול בדו"ח הבא.
אז הלכתי לאתר בשם CLIMATEWATCH והורדתי את הנתונים על פליטות גזי חממה של כל מדינות העולם ובדקתי את השינוי בפליטות בחמש השנים האחרונות. תנחשו מה שראיתי…
רוב המדינות בתחתית סולם הדמוקרטיה מראטת מגמת עליה בפליטות, כאשר רוב המדינות בראש הסולם מראות מגמת ירידה. כנראה שממשלות דמוקרטיות נותנות את חלקן במניעת האסון הגלובלי הגדול ביותר של זמננו, שינוי האקלים.
אצלנו, דו"ח BDO מספר לנו על עלייה של כ-5% בפליטות בישראל ב- 2022, במקום ירידה, כפי שהתחייבה ישראל לאו"ם. אני מקווה שהנתון הזה לא מבשר גם על פגיעה בדמוקרטיה.
גם בשביל זה, אנחנו פה.
דר' מייק אדל- חבר הצוות המדעי של עמותת "שומרי הבית"
ערב טוב לכל מי שכאן!
אני עדיין פוגשת אנשים שלא מכירים בהתחממות הגלובלית, או שלא מאמינים שהיא קשורה לפעילות בני האדם, אנשים שלא מודעים להשלכות השימוש בפלסטיק החד-פעמי, או לבעיות סביבתיות רבות אחרות…
אנחנו רואים חוסר מודעות שכזה אצל חלק ניכר של חברי הכנסת וחברי הממשלה הנוכחית.
כשאין מערכת תקינה של איזונים ובלמים, כשדמוקרטיה נהרסת והופכת בהדרגה לסוג של משטר דיקטטורי, שלטון כזה בשילוב של בורות ואדישות בנושא הסביבתי, יפעל לטובת אינטרסים צרים שלא סופרים את הנושא הסביבתי כלל, ולא יהיו כלים לעצור אותם.
בלי דמוקרטיה – אין סביבה
לכאן מצטרף הרצון של הממשלה הנוכחית להגביל ואף לסגור את תאגיד השידור, צעד משמעותי לביטול תקשורת עצמאית שלא מחוברת לבעלי הון ולגופים פוליטיים.
ידיד שמכיר את ערוצי תקשורת הרוסיים אמר שתי עובדות לטענתו על המצב בו התקשורת העצמאית נחלשת או מתבטלת:
- ניתן תוך חודש בלבד להפוך את הדעות של אדם ממוצע מקצה לקצה כשהוא שומע רק סוג אחד של מידע.
- היכולת הקוגניטיבית, יכולת לנתח את המציאות ולראות אותה בצורה רחבה יורדת משמעותית.
עם שנתון תחת תעמולה שקרית גם לא יידע לדרוש ולשמור על דמוקרטיה.
ישראל – דמוקרטיה מאז היוולדה, אך גם כאן מכונת התעמולה כבר עובדת חזק.
והמהלך של ההפיכה המשפטית מראה כמה דמוקרטיה היא לא מובנת מאליה ומחדד לנו את ההבנה ואת הרצון לשמור על מערכת בה יש הפרדת רשויות כפי שנהוג בדמוקרטיה תקינה, ואף לשפר אותה כך שתשרת את כולם בצורה שוויונית שחוצה את כל המגזרים, המגדרים, הלאומים, הדתות או שיוכים פוליטיים. תשרת את הציבור בכל תחומי החיים השונים ותדאג לאויר נקי, צמצום פליטות גזי חממה, צמצום ומיחזור אמיתי של פסולת, כבוד וחמלה לבעלי החיים וחינוך לקיימות.
דמוקרטיה תקינה בשילוב של ערכים כמו אלה שאתם מייצגים כאן – איכפתיות ואחריות כוללת – תדאג לבית שהוא משותף לכולנו, הפלנטה בה אנחנו חיים, לפחות באיזור ההשפעה המקומי.
תודה רבה
גיטל פרידמן, מתכנתת- מנהלת מערכות מידע ב"שומרי הבית"
So, hi everyone, my name is Anna Borenstein and I’d like to add a few words in English, for folks here and abroad, to give a picture of the environmental protests that are part of the nationwide demonstrations against the proposed legal reform.
The protesters are not about being right or left, Jewish, Muslim, Christian, or any other denomination. They're about the bottom line that we all need and are entitled to a safe society and environment.
And NO Democracy means No Environment.
They’re about the fact that already, 2,500 Israelis die every year from air pollution
Morbidity rates in Haifa and Ashdod, home to Israel’s oil and gas industries, are significantly higher than national figures.
And Israel’s overall pollution costs are estimated at ₪ 31 billion shekels – over nine billion dollars, annually.
The protests are about the fact that without checks and balances, it will be impossible to control and penalize polluters.
And to win environmental struggles we need:
- An independent, powerful and courageous court
- An independent, investigative media
- And impartial and powerful legal advisors
On a personal note – our family returned to Israel several years ago, after many years in the States. We moved straight to Zichron Yaakov, less than 6 miles from where the offshore Leviathan gas rig was planned. We immediately joined the struggle against the rig.
Our kids went to countless protests, learning Hebrew along the way with slogans they shouted with all their hearts, . including “The people demand safe air!”
They were with us at a protest camp near the sea, where one morning, in the darkness before dawn, police woke activists to the roar of a tractor, demanding that they dismantle the camp immediately, despite a court permit. And later plowing up equipment that folks didn’t have time to move.
And when the rig was built, with its thousands of night lights, our kids, like everyone else, felt like a knife had pierced our landscape. Our daughter vowed she would never go to a protest again. “Nobody hears us anyway,” she said.
So – the current protests are about people, most importantly, our younger citizens, knowing that they CAN influence their reality.
That their leaders do hear them and do care.
That their courts can and will protect them.
So, we're gonna get up, stand up, and stand up for our rights. We won't stop until the present threats to Israel's democracy are removed.
אנה בורנשטיין- פעילת "שומרי הבית", ועורכת האתר באנגלית
דמוקרטיה בשבילי.
דמוקרטיה בשבילי היא חופש ותקווה.
חופש להיות ולבטא את מי שאנחנו, באופן שלא פוסל אחרים כמובן, אבל מאפשר לנו להיות מי שאנחנו רוצים להיות.
ודמוקרטיה היא גם תקווה,
כי דמוקרטיה מאפשרת ליצור הסכמות כשיש חילוקי דעות.
דמוקרטיה מאפשרת לנו לראות את כל השונים והמגוונים ולדאוג לכולם.
דמוקרטיה מאפשרת לראות את מה שמשותף לכולנו ומאחד ולא את מה שמפריד.
יש לנו הרבה מה ללמוד ומה לשפר,
ועם הדמוקרטיה אפשר לעשות זאת.
דמוקרטיה מאפשרת לשנות עוולות.
דמוקרטיה מאפשרת לתקן ולהסכים על דרכים חדשות.
בדמוקרטיה יש ענווה ויכול להיות בה גם חסד.
אני לא יכולה לדמיין איך נהיה ללא הדמוקרטיה.
דמוקרטיה חשוב להעריך, לכבד ולשמור.
וזה מה שאנחנו עושים כאן.
הדמוקרטיה שלנו זקוקה לעזרה
וחשוב שנחזק אותה על ידי ערכי בסיס עליהם ניצור הסכמה בחברה. כבוד האדם וחרותו, ועוד ערכים שיהוו את המרחב הערכי בו נפעל.
וסביבה- הסביבה היא חלק מהאדם וכיום גם היא נעלמת, מזדהמת ומתחממת.
ואיך נוכל לדאוג לה ללא המערכת הדמוקרטית?
אז נמשיך כל עוד נוכל
ליצור פה מרחב שמאפשר חיים עם ערכים ותקווה.
ואנחנו עושים את זה כבר עכשיו.
לימור מירז- מנהלת תוכן דיגיטלי, עמותת "שומרי הבית"