על ההחלטה המופרכת לאפשר חיפושי גז חדשים

איריס האן, מנכלית החברה להגנת הטבע פרסמה בהארץ מאמר חשוב בכותרת "כל אדם בישראל צריך להתנגד להחלטה של השרה אלהרר", אלו הם התגובות / הערות שלי למאמר של האן:

קארין אלהרר, שרת האנרגיה, הכריזה בסוף מאי על היערכות לקראת הליך תחרותי רביעי לחיפוש גז ונפט, דלקים מאובנים שהשימוש בהם מזהם את הסביבה. אלהרר מבקשת להרחיב חיפושי דלקים במרחב הימי הכלכלי של ישראל, בשונה מהעמדה שהציגה עם כניסתה לתפקיד.

הנימוקים שנתנה השרה אלהרר להחלטה, המלחמה באוקראינה, והמדיניות האירופית להפחתת התלות בגז הרוסי, הינם מופרכים ובגדר חצאי אמת.
גם אם מניעים בקרוב הליך לחיפושים חדשים של גז טבעי בים, לא תתאפשר הפקה שלו לפחות עד סוף העשור הקרוב, ועד אז ככל הנראה תסתיים המלחמה באוקראינה.

פיתוח והפעלת שדות גז חדשים יימשך כחמש שנים ויותר, ואין לו כל משמעות לעניין הפחתת התלות של אירופה בגז מרוסיה בתקופה הקרובה. יתרה מזאת, באמצע העשור הנוכחי, בשנת 2026 ולאחר מכן, כמויות גדולות מאוד של LNG צפויות להיכנס לשוק, כאשר הפרויקטים הנמצאים בפיתוח בארה"ב והקיבולת המורחבת של קטאר ייכנסו לפעולה, ותמונת המצב עשויה להשתנות מקצה לקצה.

בהודעה של השרה אין התייחסות ומענה לבעיה העיקרית העומדת בפני ישראל בתחום הגזישראל לא מקבלת היום מספיק גז כדי להפעיל את תחנות הכוח הגזיות הקיימות. יש מספיק גז ב'תמר' וב'לוויתן', אלא שהגז מיוצא למצרים במקום לצריכה מקומית. כתוצאה מכך צריך להפעיל את תחנות הכוח הפחמיות, ולכן דוחים כל פעם את מועד סגירתן, גם אם משמעות המשך הפעלתן היא פגיעה אנושה בבריאות אזרחי ישראל.

לפני שעושים מאמצים לחיפושי שדות גז חדשים למטרות ייצוא, יש להגדיל את תפוקת הגז משדות הגז הקיימים לצרכי ישראל עצמה, שתאפשר את סגירת תחנות הכוח הפחמיות.
מסתבר שישנן אנשים בסביבת השרה, 'מומחים' הלוחשים לאוזני השרה, הפועלים בשירות האינטרסים של תאגידי הגז, ולא של המדינה.

על משמעות הדיונים בין ישראל מצרים והנציבות האירופית על הדרך לייצא גז לארופה

העיתון היווני ekathimerini דווח ב-2 ליוני על התייעצויות אינטנסיביות המתנהלות בין ישראל, מצרים והנציבות האירופית על הדרך לייצוא עודפי גז ממזרח הים התיכון לאירופה. לפי העיתון, נציב האנרגיה של האיחוד האירופי קדרי סימסון דוחף לחתימה על מזכר הבנות, במידת האפשר, לקראת הפגישה הקרובה של נציגי פורום הגז המזרחי ים תיכוני (EMGF) בקהיר ב-16 וב-17 ביוני, שאולי תשתתף בה נשיאת הנציבות אורסולה פון דר ליין. המזכר כולל הסכם לייצוא גז טבעי ישראלי ומצרי לאירופה. כיצד הדבר ייעשה טרם הובהר.

המשמעות של הדיונים האלו היא שיש בעיה רצינית בייצוא הגז, קרי, איך להביא את הגז מישראל לאירופה. אם לא הייתה בעיה, או שהיא ניתנת לפתרון בקלות לא היה צורך בהתייעצויות אלו. בנוסף, אפשר להניח שאחת ממטרות הדיונים מהצד הישראלי והמצרי היא השתתפות אירופית משמעותית במימון חיפושי הגז הנידונים.

סרטונים נבחרים

כתבות נבחרות

הרשמה לניוזלטר

דילוג לתוכן