פספוס אדיר

פספוס אדיר

הכניעה לברוני הגז, החמצת האנרגיות המתחדשות וההטעיות הגדולות והקטנות – על מה לא דיבר אודי אדירי, מנכ"ל משרד האנרגיה לשעבר, בראיון שהעניק ל"גלובס"

"אין באמת לחץ מכיוון חברות הגז" אומר אודי אדירי לגיא ליברמן בראיון ל"גלובס" ב-29.12.21 – ברור שכבר אין לחברות הגז צורך להמשיך וללחוץ, כאשר משרד האנרגיה עושה עבורן את העבודה.

הראיון עם אודי אדירי משקף את התנהלותו משך כל תקופת כהונתו- מתק שפתיים, חלקלקות לשון ואמת חלקית, המאירים זוויות מסוימות המאדירות את פעילות המשרד עליו הוא מופקד, אך מטעות את הציבור ואת מקבלי ההחלטות, גם אם הדבר נעשה מתוך אידאולוגיה ואמונה פנימית שכך הם פני הדברים. אדירי היה מנכ"ל חזק ומנוסה, ללא ספק, אך הוא זה שאחראי לא פחות מאדונו שטייניץ להתמכרותה של ישראל לגז ולהחמצתה שוב ושוב את יעדיה בקידום אנרגיה מתחדשת.

אדירי פותח בתיאור משבר האנרגיה באירופה כמוצא שלל רב להצדקת פועלו, שעה שאין בסיס להשוואה בין משק האנרגיה האירופי לזה הישראלי. משבר האנרגיה הנוכחי באירופה נבע ביסודו ממשבר גיאופוליטי- פוטין סגר את הברז, פשוטו כמשמעו, וכדברי הקנצלרית לשעבר מרקל "השתמש בגז כנשק" כדי לאלץ את האיחוד האירופי להסכים לחבר את צינור הגז הרוסי החדש, הנורדסטרים 2, לחופי גרמניה. משבוששה ההסכמה להגיע, נקט פוטין כהרגלו בתרגיל כוחני ועצר את הזרמת הגז לרוכשים אירופים בשוק הספוט למסירה מיידית, דבר שהפחית בתקופות מסוימות את היקף הגז הרוסי המוזרם ליבשת בלמעלה מ-75%! בישראל, כל הלקוחות המקומיים קשורים לחברות הגז בחוזים ארוכי טווח ומקובעי מחיר ואינם רוכשים גז באמצעות שוק הספוט, שמחירם משתנה תדיר, כך שמשבר כזה אינו יכול להתרחש! אפילו שברון הענקית שהודיעה בשלהי 2020 לחברת החשמל על סגירת שיבר הגז עד שתתרצה לשלם את המחיר הגבוה על פי ההסכם מ-2012 וסירבה למכור לה על בסיס הסכם חדש ומוזל עליו חתמה חברת החשמל עם רוב השותפות במאגר תמר, נאלצה לסגת מאיומיה לאחר התערבות רשות התחרות ולחץ ציבורי כבד.

נכון, היו באירופה סיבות נוספו למשבר האנרגיה, אך הן לא היו העיקר. ובכ"ז, בדו"ח מפורט שחלקו נכתב במשרד האנרגיה בתקופת כהונתו של אדירי כמנכ"ל, לא תמצאו מילה או חצי מילה על סגירת השיבר על ידי פוטין! נהפוכו, על אף שהדו"ח האמור פורסם בחודש נובמבר, הוא בוחן אך ורק את המחצית הראשונה של 2021, מתעלם כליל ממה שהתרחש לאחר מכן והביא למשבר ואף מכחיש כל הפחתה של הזרמת גז מהצד הרוסי (שאכן לא התרחשה בתקופה שנבחנה). המסקנה העולה מן הדו"ח כי "משק האנרגיה מחפש נקודת שיווי משקל חדשה בטווח הקצר-בינוני, לתקופת המעבר בה העולם שואף להגדיל יצור אנרגיה באמצעות אנרגיות מתחדשות, אך עדיין זקוק לדלקים פוסיליים על מנת לספק את הביקושים הנוכחיים לאנרגיה", משרתת היטב את מסקנות הוועדה השנייה בראשותו של אדירי, שממליצה להמשיך ולקדוח במחצית המים הכלכליים של ישראל, מתוך מטרה למצוא גז נוסף ולייצאו במהירות, טרם ייסגר חלון ההזדמנויות העולמי בשל משבר האקלים והלחצים שהוא מייצר. באופן כזה, משרד האנרגיה בתקופתם של אדירי ושטייניץ תעתע בתודעת הציבור וקיבע את השיח לטובת חברות הגז.

אדירי ממשיך ומחמיא לפטרונו לשעבר, הדר' יובל שטייניץ: "לפני יובל, משק האנרגיה לא נוהל על ידי משרד האנרגיה". לדידנו, משק אנרגיה שמנוהל ע"י אדם שמכתיר עצמו לתואר "שר הגז" כאילו גז הוא מקור האנרגיה היחיד או האולטימטיבי, אינו משק אנרגיה המנוהל באופן מאוזן או כזה המשרת את תושבי ישראל, ודאי שלא על רקע החמצה חוזרת ונשנית של יעדי ייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת והתנתקות ממסלול עמידה ביעדי ההתייעלות האנרגטית של ישראל. כשלונם זה של השניים אינו נזכר כלל בראיון. אדירי נתלה בעבר בטיעון כי משבר הקורונה הוא זה שהביא להחמצת יעדי האנרגיה המתחדשת , אך בדיקת הנתונים בעולם מראה כי דווקא שנת הקורונה הייתה השנה הטובה ביותר מזה 21 שנים לתחום האנרגיה המתחדשת  עלייה של 45% בהתקנות ביחס לשנה קודמת ועלייה של 22% בהתקנות סולאריות. נדמה, איפוא, שרק בישראל התרחש משבר הקורונה ואילו על העולם כולו המשבר פסח, אם נאמץ את גרסתו של אדירי, המנסה לטייח את הכישלון הנחרץ של המשרד אותו ניהל. למרות הכישלון ולמרות היותו אדם ממוקד ופיקח, אדירי לא מהסס לבקר את החלטת השרה אלהרר להקפיא את קידוחי הגז החדשים במים הכלכליים למשך שנה ואומר: "אף פעם לא ראיתי סתירה בין קידום מתחדשות לבין להמשיך לפתח את משק הגז". בטוחני שלו אדירי היה מקדיש לתחום האנרגיות המתחדשות את המשאבים אותם הקדיש למשק הגז, מצבנו כיום היה טוב בהרבה.

אדירי מרחיב בתשובה לשאלה אודות הביקורת מארגונים ירוקים אודות הלחץ הציבורי בתקופת פיתוח מאגר לוויתן ואומר: "אירוע הנישוב הוא הדוגמה הכי קיצונית שאני זוכר והיא כן גרמה נזק". אדירי שמש בתקופת הנישוב על תקן נחמן שי במלחמת המפרץ הראשונה, עת הדגים בבוקר הנישוב הראשון ריצה קלילה ומשחררת לצדו של גיא סמט, מ"מ מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה. אדירי לא מספר שלו המדינה הייתה מקבלת את דרישת המוחים לנשב שלא ברוח מערבית, כל האירוע היה נמנע וכ-30,000 איש היו חוסכים לעצמם יום חופש הרחק מאזור מגוריהם.
אדירי לא מספר איך עמדת המדינה קרסה אז אל מול לחצם של הטייקונים לסיים כמעט בכל מחיר את פיתוח לוויתן עד לתום 2019 והודיעה למוחים כי לא תוכל לכפות על הזכיינית נובל אנרג'י לנשב במשטר רוחות מסוים, תוך היצמדות לדף המסרים של חברות הגז כי "הנישוב יתקיים מיד וברצף לאחר סדרה של מאות פעולות" (מה שהסתבר בדיעבד כשקר).
אדירי גם לא מספר איך המדינה לא הנפיקה דו"חות מדעיים ומידע מספק כדי להפיס את דעת המוחים, שמצידם סיפקו דו"ח מטעם פרופסור לאפידמיולוגיה, בכיר לשעבר במשרד הבריאות, שכתב כי בנסיבות אלו קיימת חובה להכין את האוכלוסייה שעלולה להיות חשופה לאירוע "כולל המלצה על צעדים שעלולים להישמע כחריגים, כשם שבמקומות אחרים בעולם וגם בישראל מפנים תושבים מבתיהם במקרה של אסון שעלול להשפיע עליהם".
אדירי גם לא מספר שהמשרד שעמד בראשו הסתיר (ועדיין מסתיר, על אף שבמקומות אחרים בעולם וגם בארץ הרכב זה גלוי במלואו לציבור) את הרכבו הכימי של הדלק הנוזלי הקרוי "קונדנסט" המופרד מהגז, שהיה נחוץ כדי לבצע סימולציה של התפשטות הגזים במרחב, מה שהותיר סימני שאלה גדולים בפני התושבים. אדירי גם לא מספר על דו"ח מומחים מהאוניברסיטה העברית ומהטכניון, שקבע, על בסיס המידע החלקי שכן היה גלוי, שבהינתן תופעות מזג אוויר מסוימות האופייניות לאזור ולעונה זו בשנה, עלולות להיות באזורי חוף מסוימים חריגות שעתיות גבוהות בריכוזי החומר המסרטן הוודאי בנזן.
אדירי מוסיף ומסתיר את העובדה שבנזן אינו המזהם היחיד שנפלט מהאסדה וכי על אף בקשות התושבים, לא פורסמו נתונים המאפשרים למדל סימולציה של חומרים רעילים ומסרטנים נוספים הנפלטים מהאסדה.
בנוסף, אדירי לא מציין שרק הלחץ הציבורי מצד התושבים הוא זה שהביא לעיבוי ניכר של מערך הניטור בחוף, להקמת חמ"ל באזור בו נכחו השרים שטייניץ ואלקין ביום הנישוב ולנוכחות פקחי המשרד להגנת הסביבה על האסדה.
אדירי גם לא מזכיר את הדיווחים השקריים של מפעילת האסדה בתום הנישוב הקטן שהתקיים ב- 19.11.2019, שעה שמצלמה תרמית שהפעילה עמותת "שומרי הבית" תיעדה כי הנישוב נמשך כשעה ומחצה לאחר שנובל אנרג'י דיווחה לציבור כי זה הסתיים. אותה מצלמה תיעדה גם פליטות אדירות ממדים יום לאחר הנישוב הגדול הראשון, שלשמחת התושבים נפלטו בו באופן מפתיע רק פחות מ-5% מהחומר המסרטן בנזן. האם חלקו הארי של הזיהום המשיך להיפלט בחסות החשיכה של יום המחרת, לאחר שפקחי המשרד להגנת הסביבה ירדו מן האסדה?

בראיון קודם מה-26.2.21 לישראל פישר מדה-מרקר אמר אדירי: "בזמן הפעלת האסדה לא קרה כלום בחוף דור". מה ששכח אדירי להזכיר באמירה המניפולטיבית הזו, הוא כי בזמן שני הנישובים הגדולים הרוחות היו דרומיות וכי הזיהומים נישאו אל מעל הים והרחק מתחנות הניטור החופיות, כך שלא ניתן היה לזהות את הזיהום שנפלט מהאסדה ולשמחת התושבים- הוא כלל לא הגיע לאזורם. אבל הלא זה בדיוק מה שבקשו התושבים למפרע ונדחו- לנשב בימים בהן אין רוח מערבית! מדוע המדינה לא הייתה יכולה להגן על תושביה ובמקום זאת נקטה בגישה רופסת ומתרפסת אל מול לחצם של ברוני הגז? את כל זה הסתיר אדירי בראיון. מבחינת התושבים, אדירי שטען כל הדרך באופן מתעתע כי "האוויר בחוף דור יהיה נקי יותר" לאחר שאסדת לוויתן תחל לפעול, משל האסדה שפולטת עשרות טונות של חומרים מזהמים ורעילים בשנה היא מטהר אוויר ענק, הינו אחראי לתגובת התושבים שנאלצו לנטוש את בתיהם לאחר שהמדינה נטשה אותם, יותר מכל פקיד ממשלתי אחר. גם האמירה האחרונה של אדירי מעידה על דרכו התקשורתית- אסדת לוויתן לא תורמת להפחתת הזיהום בחוף דור או להחלפת היחידות הפחמיות 1-4 בחדרה, שהיו יכולות לדברי מומחים להיסגר זה מכבר בשל יתירות משמעותית במשק החשמל, משום שטרם הוקמו יחידות כוח גזיות בחדרה ואלו גם לא תוקמנה במועד המתוכנן, כפי שהודיע מנכ"ל חברת החשמל לוועדת הכנסת המיוחדת לעניין הקרן לאזרחי ישראל. יתרה מזו, הזיהום מהתחנות הפחמיות בחדרה נישא מזרחה ומגיע לעתים לשומרון ואף לגבול ירדן, על פי מומחים מהטכניון ודו"חות גרינפיס. כך, הצליח אדירי לקבע נרטיב תקשורתי שעיתונאים רבים הדהדו, מבלי שיש לו כל אחיזה עובדתית במציאות.

גם האמירה של אדירי כי "אדם, טבע ודין והחברה להגנת הטבע עמדו לצד הממשלה", מראה תמונה חלקית ומטעה, שכן זו אינה מפרטת כי בעמדת "שומרי הבית" צידדו הארגונים "צלול", גרינפיס", "מגמה ירוקה" ו-6 ארגוני סביבה נוספים, כמו גם כ-20 רשויות מקומיות. זו הייתה דרכו של אדירי לקבע נרטיב תקשורתי מטעה, חלקי, אך משרת את האג'נדה אותה קידם, אג'נדה ששירתה היטב גם את ברוני הגז בישראל.

יתרה מזו, אדירי מצניע את עשרות התקלות באסדת לוויתן מאז תחילת פעילותה, חלקן לוו ברעשי פיצוצים ובלהבות מפחידות ואדירות ממדים. חלקן אף תוארו כ"בעלות פוטנציאל לאובדן חיים רבים", כפי שכתבה חברת ייעוץ שמשרד האנרגיה עצמו שכר, ע"מ לבדוק את המתרחש באסדה.

נאחל לאדירי הצלחה בהמשך דרכו. הוא אדם נבון. נציע לו כי בתפקידו הבא יהיה קשוב יותר לאמירות ולנתונים שמעלה הציבור, שאלמלא הקיבעון התפיסתי שאחז בו בתפקידו האחרון, יתכן והיה מצליח בו יותר.

סרטונים נבחרים

כתבות נבחרות

הרשמה לניוזלטר

דילוג לתוכן