לאחרונה נשמעים קולות כי אנרגיה נקייה מתגלה כקונספציה שגויה ולכן אסור לזנוח את האנרגיה המזהמת. פרויקט העברת החשמל אוסטרליה – סינגפור הוא הוכחה לקונספציה ההפוכה
בעקבות עליית מחירי הנפט והגז בעולם, ככל הנראה בעיקר כתוצאה מספקולציות על מחירי הנפט והגז, נכתבו מספר מאמרים ע"י אנשים רציניים וגם ע"י שופרות תאגידי הגז הישראלים, האומרים שאין לסמוך על אנרגיות מתחדשות לייצור חשמל.
כך אפשר לקרוא את המאמר של דורון צור, מומחה שוק ההון, שכותב בדמרקר שהסתמכות על אנרגיות נקיות, מתגלה כקונספציה שגויה. להבדיל, הפרשן הכלכלי של הארץ נחמיה שטרסלר כותב שראוי להמשיך לפתח את השימוש באנרגיית השמש, אך גם להמשיך ולהשקיע בתחנות כוח המוּנעות בגז . טענות שחלקן הן לא יותר משגויות.
נראה ששניהם ואחרים אינם יודעים או מתעלמים מההתפתחויות האחרונות בתחום זה בעולם, וממשבר האקלים.
פרויקט קישור החשמל אוסטרליה – אסיה (AAPL) או קישור החשמל אוסטרליה – סינגפור (ASPL) המנוהל על ידי חברת סאן כבל שבסינגפור, הוא פרויקט תשתיות חשמל ענק המתוכנן לכלול את המפעל הסולארי הגדול בעולם, מערך הסוללות לאחסון חשמל הגדול בעולם, וכבל החשמל התת ימי הארוך ביותר בעולם.
הפרויקט יכלול חווה סולארית בטריטוריה הצפונית של אוסטרליה על שטח של 120,000 דונם, בהספק של 14,000 מגוואט שתייצר ותספק חשמל סולארי לעיר דרווין בצפון אוסטרליה, לסינגפור, ומאוחר יותר גם לאינדונזיה. החשמל יעבר לסינגפור בכבל תת-ימי בזרם ישר במתח גבוה של 3,000 מגוואט, לאורך של 4,500 ק"מ. מערכת סוללות של 30,000 מגוואט-שעה מתוכננת לאחסן חשמל כדי לייעל את זמינות החשמל לאורך היום.
לאוסטרליה יש היסטוריה חיובית הולכת וגדלה של סוללות גדולות. מערכת הסוללות המובילה בעולם של טסלה ניאואן בהורנסדייל אוסטרליה פועלת בהצלחה עצומה מאז דצמבר 2017. הפרויקט הורחב ביולי 2020 ב -50%, באמצעות תוספת של סוללות טסלה נוספות בהספק של 64.5 מגוואט, ויכולת אגירה של 50 מגוואט-שעה, מה שיגדיל את ערכו כנכס באמצעות הוספת שירותים נוספים לשוק החשמל הלאומי.
בסוף יולי 2020, החליטה ממשלת אוסטרליה להעניק לפרויקט קישור החשמל אוסטרליה – אסיה סטטוס של פרויקט מג'ורי major project status . ההחלטה תקל על תהליך אישורי הפרויקט, ועשויה לסייע לחברה לקדם את מטרתה להבטחת מימון לפרויקט עד סוף 2023.
ב- אוגוסט 2021, מסר מנכ"ל סאן כבל, דייוויד גריפין, כי שיפורים בטכנולוגיה הפוטו-וולטאית משמעותם שהחווה הסולרית המוצעת תהיה גדולה משמעותית מהתכנון המקורי והיא תייצר הרבה יותר חשמל מהצפוי. לדבריו, הגדלת הקיבולת מונעת על ידי דרישת הלקוחות לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת שהוא עקבי יותר. הלקוחות רוצים יותר חשמל המסופק בפרופיל שטוח יותר – יותר חשמל המסופק 24/7 ולא בפרופיל העומס המסורתי.
לפי מנכ"ל סאן כבל, הטכנולוגיה הסולארית התקדמה בצורה יוצאת דופן במהלך 30 השנים האחרונות. מחירי הפאנלים ירדו ביותר מ -99% במהלך פרק הזמן הזה, אך למעשה היא עומדת בפני התקדמות טכנולוגית משמעותית אדירה. מפת הדרכים לכך ברורה מאוד. זו עדיין לא טכנולוגיה בוגרת, היא עומדת בפני הרבה שיפורים, והיעילות של פאנלים סולאריים עולה בקצב ובמסגרת זמן די ברורה.
הגידול הצפוי בייצור אנרגיה מתחדשת יבוא לידי ביטוי גם עם גידול ביכולת אחסון החשמל של הסוללה, בעיקר בעליה ביעילות בטכנולוגיית הסוללה בשנים הקרובות, בין הזמן הנוכחי לבין מועד יישום הפרויקט.
לפי סאן כבל, הפרויקט יוכל לספק עד 20% מצרכי החשמל בסינגפור, כאשר האספקה תחל בשנת 2027. בניית הפרויקט צפויה להתחיל בתחילת 2024 ותחילת אספקת החשמל לעיר דרווין בצפון אוסטרליה בשנת 2026.
מסתבר שבניגוד למומחים בישראל, יש מספיק מומחים בעולם החושבים שאנרגיות מתחדשות הן הפתרון הכלכלי והנכון למשבר האקלים, ושיש מספיק תאגידים ואנשי עסקים המוכנים לשים את כספם, ובהקפים גדולים, בפרויקטים אלו.