עסקת קצא"א הינה מתווה לאסון ודאי – קואליציית ארגוני הסביבה בדרישה לעצור ולא לאשרר את העסקה

קרדיט תמונות: – תמונת הזיהום בעברונה מאת נועם וייס Noam Weiss – Society for the Protection of Nature in Israel החברה להגנת הטבע, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37497016 
– תמונת האלמוגים במפרץ אילת – Hagainativ – נוצר על ידי מעלה היצירה

במסגרת עסקת קצא"א לשינוע נפט שמקורו באיחוד האמירויות בדרכו לאירופה ולמדינות נוספות שמזכר ההבנות שלה נחתם באוקטובר 2020, סוכם כי תגענה למפרץ אילת עשרות מכליות נפט בשנה (50-80 מכליות בשנה, על פי הערכות המבוססות על פרסומי קצא"א). המכליות תפרוקנה נפט במזח קצא"א באילת, שיוזרם משם באמצעות צינור קצא"א (שגילו מעל 60 שנה) אל חוות המיכלים ומסוף אשקלון. משם יוטען הנפט אל מכליות ימיות שיעבירו אותו אל שווקי אירופה והמזרח. נדגיש כי הנפט הזה אינו נחוץ לצרכי משק האנרגיה של ישראל, לדברי שרת האנרגיה אלהרר.

קואליציית ארגוני הסביבה טוענת כי זהו הסכם העומד בניגוד מוחלט לאינטרס הציבורי, לכללי מנהל תקין, לצורך הלאומי בהגנה על נכסי טבע, נוף ומורשת ותוך סיכונים אדירים לכלכלה הישראלית.

הארגונים מוסיפים כי להסכם קצא"א אין היבטים מדיניים אלא מסחריים, וזאת בניגוד לנטען כי לביטולו יהיו השלכות על הסכמי אברהם שנחתמו בשלהי הממשלה הקודמת ועל יחסינו המדיניים עם נסיכויות המפרץ (לנייר העמדה של קואליציית ארגוני הסביבה) .

ב-25.9.21 התקיימה הפגנת מחאה על גבי עשרות גשרים בישראל וכן אל מול ביתו של שר החוץ יאיר לפיד. ריכזנו אותה ונשאנו בה דברים.

בזמנים בהם בכל העולם נערכים לפעולה ושינוי מהירים שיאפשרו לנו להתמודד עם משבר האקלים ולהגיב ולמזער השפעתו – פועלים אצלנו, בישראל, באופן הפוך מהמאמץ העולמי באופן שהינו מהווה סכנה לנכסי אדם וסביבה באופן שהינו פוגעני כלפי עצמנו בתקופה בה אנו כבר מבינים שיש אלטרנטיבה אחרת ושהיא נחוצה.

עשרות מכליות נפט ענקיות שיעגנו במפרץ אילת יחשפו אותנו לסכנת שפך נפט שתחריב את חופי ישראל, הן בים סוף והן בים התיכון, דבר שיפגע במתקני ההתפלה שלנו, בבסיסי צבא לאורך החוף, בתחנות כוח, בסחר הימי שעיקרו המוחלט נעשה באמצעות הים, בחקלאות הימית, התיירות הימית שעליה פרנסת העיר אילת וגם פרנסת יישובים לאורך  חופינו בים התיכון, הספורט הימי ועוד. דבר זה עלול לפגוע במרקם גם בשונית האלמוגים הייחודית באילת, שהצליחה באופן נדיר לשרוד את ההתחממות הגלובלית עד כה. למכליות הנפט צפויה גם סכנה ביטחונית, בשל התחממות הזירה הימית בין ישראל לאיראן, דבר שהוביל לפגיעה במספר מכליות.

בימים בהם המגמה המשתקפת ברורה – מעבר גלובלי לשימוש באנרגיות מתחדשות, מה שיאפשר בכדור הארץ את המשך החיים האנושיים, גורמים עסקיים מקדמים שימוש בתשתיות הולכה שיזהמו ויפגעו בנו באופן חסר תקנה. לקצא"א היו מספר רב של אירועי שפך וזיהום בשנים האחרונות, כך שאין שאלה לגבי הנזק העתידי, להוציא העיתוי. אירועי שפך מהותיים מתרחשים באופן תדיר בעולם בתעשייה המזהמת הזו. אין דרך להוביל את הנפט הזה מבלי להיחשף לזיהום ודאי. תקוותנו היא כי כחברה נפעל מתוך חוכמה הרואה את טובת הכלל, נראה את ההשלכות הרחבות באומץ ונשחרר את המרדף חסר המעצורים אחר הכסף והתאווה אליו, ללא התחשבות בשיקולי בריאות הציבור והגנה על הסביבה. לצורך כך אנו, כארגון, פועלים.

מכתב המדענים

250 מדענים מתחומים שונים שלחו את דרישתם לעצור את התוכניות לחידוש פעילות קצא"א ולמנוע את הפיכת אילת ואשקלון לנמלי נפט וגז.  המדענים מגיעים ממגוון דיסיפלינות מקצועיות רלוונטיות להגנת הסביבה הימית והיבשתית – ביולוגים, גיאולוגים ואקולוגים העוסקים בלימוד וחקר הים והחיים בו, וכן גיאוגרפים, מהנדסים, כלכלנים, מתכנני ערים ומומחים לבריאות הציבור. 
 

 מתוך המכתב:

 
"אם תוכניות אלו יצאו לפועל זה יהיה סופה של שונית האלמוגים.

הטבע יהפוך לקורבן של הכסף השחור שמסנוור את חברת קצא"א ומשרד האוצר.

דליפת נפט, שמקורה בתקלה או חבלה, ממכלית או מהצינורות הארוכים, יביאו לחורבן סביבתי שטרם נראה בישראל. חפירות עצומות להנחת הצינור יפגעו באופן בלתי הפיך בערכי טבע, נוף ומורשת." 

על משמעות שוניות האלמוגים בים סוף 

"שוניות אלמוגים נחשבות מבחינת עושר ומגוון ביולוגי ל'יערות הגשם" התת ימיים של העולם. שונית האלמוגים באילת כמעט נכחדה בשנות ה-70' עקב פעילותו האינטנסיבית של מסוף מכליות הנפט של קצא"א דאז, והשתקמה אך בקושי במשך כ-40 שנה. השונית נפגעה שוב קשות בסופה לפני חצי שנה אך לא תשרוד מכה נוספת של שפך נפט גדול ממכליות!

אלמוגי צפון ים סוף ייחודיים ברמה עולמית בזכות המבנה הגנטי שלהם, שהופך אותם חסינים יותר לעליית טמפרטורות מי הים הגורמת לתופעת הלבנה (Bleaching). המחסלת שוניות אלמוגים בכל העולם. בשל כך, האלמוגים של מפרץ אילת הם אוצר טבע ייחודי ונדיר שחשיבותו בעת משבר האקלים עולה: הם יכולים להיות המקור לשיקום שוניות אלמוגים בכל העולם. דליפת נפט, לא רק תהרוג את האלמוגים במפרץ אילת, אלא תפגע בסיכויי הצלת האלמוגים מכליה בכל העולם."

על שפך נפט והשפעתו

"שפך נפט על פני המים חוסם מעבר אור ומונע מעבר חמצן מהאוויר למים, חלקיקיו הכבדים שוקעים, מתערבלים ומרחפים בגוף המים. דגים אוכלי פלנקטון בולעים חלקיקי נפט, וכך הוא עובר לרקמות הגוף וחודר לשרשרת המזון בים. תרכובות המתפזרות מהנפט במים, גורמות לתהליכים מסרטנים, לפגיעה במערכות הרבייה ובגידול השלבים הצעירים (לרוות מעוותות) של בעלי החיים הימיים. יתרה מכך, הנפט גורם לתמותת עופות ויונקים ימיים הנקלעים למקום המזוהם. כתם הנפט נדבק לגופם, מתמצק והופך לזפת דביקה ומכבידה המונעת יכולת תעופה (עופות מים) או נשימה (יונקים ימיים, כדוגמת דולפינים ופרות ים). זיהום נפט (מגע ישיר ברקמות) גורם לפגיעה היקפית בכל המערכת האקולוגית בים, ועל אחת כמה בשוניות האלמוגים שלאורך החופים."

מיקום שמורת האלומוגים הנדירה ומשמעותה 

"שמורת האלמוגים נמצאת במרחק של מאות מטרים ממסלול וממזח מכליות הנפט. אין תקדים בעולם למכליות שפורקות נפט בצמידות לשמורות טבע. בנוסף, בשל הרוחות החזקות הנושבות במפרץ, כל זיהום נפט יגיע מהר לאזור החוף שבו נמצאת השונית. כמו כן, ככל שתנועת המכליות ערה יותר גוברת הסכנה לחבלה או תאונה כשאחת האוניות תעלה על שרטון בגלל תמרון כושל שיוביל לדליפה. 

סכנה נוספת טמונה במיקומו הגיאולגי של מפרץ אילת החשוף לרעידות אדמה, כלומר אזור נמל אילת עלול להיות המוקד של הרעידה הגדולה הבאה. המתקנים המיושנים במסוף קצא"א נבנו טרם החלו תקנים מודרניים לבניה עמידה לרעידות אדמה."

הסכנה לשוניות האלמוגים ומרקם החיים שהתפתח סביבם – הלב של הטבע והתיירות 

"שוניות האלמוגים ועושר החיי בהם, הן הלב של הטבע ושל התיירות באזור ומקור משיכה למיליוני תיירים מדי שנה לאילת, עקבה ולחופי סיני. כל מכלית מהווה סכנה לדליפה, שעלולה לחסל את ערי התיירות אילת ועקבה וכן את התיירות שנבנתה לאורך סיני בשטח המצרי. שלוש המדינות השקיעו מיליארדי דולרים בהקמת אלפי חדרי מלון ושדות תעופה חדישים, ואלה עלולים לרדת לטמיון במקרה של אירוע זיהום ים חמור בנפט, שיהרוס את החופים היפיפיים, שהם מוקד משיכת התיירים. אין תקדים בעולם למכליות שפורקות נפט בצמידות לאתרי תיירות ולחופי רחצה."  

הפגנת קואליציית ארגוני הסביבה - למניעת אסון הנפט של קצא"א

קישורים: 

קרדיט תמונות:
– תמונת הזיהום בעברונה מאת נועם וייס Noam Weiss – Society for the Protection of Nature in Israel החברה להגנת הטבע, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37497016 
– תמונת האלמוגים במפרץ אילת – Hagainativ – נוצר על ידי מעלה היצירה

סרטונים נבחרים

כתבות נבחרות

הרשמה לניוזלטר

דילוג לתוכן