התבססותה ההדרגתית ישראל על "הגז הטבעי" כמקור אנרגיה עיקרי לוותה במחלוקות ציבוריות עזות לאורך השנים, הן בהיבט הכלכלי והן בהיבטים הסביבתיים-בריאותיים-ביטחוניים. גז המתאן הינו המרכיב העיקרי של הגז המכונה באופן רומנטי "טבעי" ומוכר כגז חממה עוצמתי- פי 86 מפחמן דו-חמצני במדידות לאורך 20 שנה.
ממחקרים רבים בעולם עולה כי מתאן נפלט לאטמוספירה ממתקני גז בשיעורים ניכרים, לעיתים עד כדי גרימת נזק לא נמוך מאשר פחם, מבחינה אקלימית. ברמת הזיהומים, לא מוכר מחקר שבחן את השפעת הגז לאורך כל שרשרת ההפקה-אספקה-אחסון-זיקוק-שריפה, אך ברור שלא ניתן להסתפק בהשוואת זיהומי התוצר הנקי (גז יבש) בנקודת הבעירה שלו לדלקים פוסיליים אחרים, שכן תהליך ההפקה שלו מייצר זיהומים, כמו גם הקונדנסט- תוצר הלוואי הנוזלי המופרד על גבי אסדות הגז מהגז הגולמי המגיע ממאגרי הגז.
בשל טבעו של המתאן כגז חממה חזק, שורת גופים גלובליים משמעותיים קראו להפחתת השימוש בגז טבעי- האו"ם, ה- OECD ואף סוכנות האנרגיה הבינלאומית- סוכנות שנוסדה על ידי חברות הגז והנפט עצמן, קראה לחדול עוד ב- 2021 מקידוחי גז ונפט חדשים.
תכניתו של משרד האנרגיה בישראל לבסס 70% ממשק החשמל של המדינה על גז ולעודד קידוחים נוספים לצורך ייצוא, נתקלת בביקורת קשה מצד הארגונים הירוקים בישראל, משיקולי אקלים וסביבה. בנוסף, הטיעון המרכזי שמציג משרד האנרגיה בזכות מהלכו זה- ייצור הכנסות עבור המדינה, הולך ונעשה חיוור עם הזמן, ככל שתחזית ההכנסות ממשק הגז דועכת והולכת עם השנים, עד כדי שישית ביחס להערכה הראשונית. יתרה מזו, אם לוקחים בחשבון את סובסידיות המיליארדים שמעניקה המדינה מתקציבה למשק הגז מחד, ואת העלויות החיצוניות של הזיהומים וגזי החממה שהוא מייצר על פי תחשיבי המשרד להגנת הסביבה מאידך, המהלך נראה כבר הרבה פחות כדאי.
ההתייחסות הגלובלית לפליטות גזי החממה ולדלקים פוסיליים
- העולם משתנה בקצב מואץ בהתייחסותו למשבר האקלים. קיימת הירתמות ושילוב ידיים בקרב קהילת העמים בהיקף שלא זכור בתולדות האנושות. הנשיא ביידן, שהשיב ביום הראשון לכהונתו את ארה"ב להסכם פריז, מוביל מהלכים היסטוריים להפחתת פליטות גזי החממה של מדינתו. אלו כוללים יעד של איפוס מוחלט של הפליטות ממשק החשמל האמריקאי עד לשנת 2035, איסור על קידוחים באזורים מוגדרים, ביטול פרויקטי ענק והצגת תכנית השקעות כוללת בהיקפים של מעל טריליון דולרים (טרם אושרה במלואה). האיחוד האירופי הודיע בחודשים האחרונים על העלאת יעדי הפחתת הפליטות שלו ל- 55% בשנת 2030 ביחס לשנת 1990 ועל תכנית חילוץ ירוקה בהיקף של כטריליון יורו. גם סין, הפולטת הגדולה בעולם, הצטרפה לאחרונה למאמץ הגלובלי המשותף והכריזה על ניטרליות פחמנית עד 2060.
- במחצית 2021 התרחשו סדרת אירועים תקדימיים– בית משפט בהולנד חייב את אחת מחברות הגז והנפט הגדולות בעולם- רויאל דאצ' של, להפחית פליטות גזי חממה בשיעור של 45% עד לשנת 2030 ולהתחיל ליישם זאת מיידית. בתי משפט באוסטרליה ובלגיה השיתו על המדינה אחריות חלקית למשבר האקלים. משקיע אקטיביסט קטן בצע מהפכה בדירקטוריון של ענקית הגז והנפט הגדולה בארה"ב- אקסון מובייל, במטרה להשית עליה מחוייבות סביבתיות-אקלימיות מרחיקות לכת. באותו היום ממש אישרו בעלי המניות של שברון, חברת הנפט והגז השנייה בגודלה בארה"ב, הצעה לקצץ בפליטות שגורמים מוצרי החברה. ארה"ב הגדירה 30% משטחי אלסקה כשמורת טבע, בה לא ניתן לבצע קידוחים, סוכנות האנרגיה הבינלאומית קראה לעצירת קידוחים נוספים ועוד. האינטנסיביות והעוצמה של האירועים מלמדים על הנחישות של הקהיליה הגלובלית להיפטר מדלקים פוסיליים לרבות גז מהר ככל הניתן, בשל השפעתם לרעה על האקלים ומשום שהם מסכנים את המשך קיום האנושות בכוכב שלנו.
- למעלה מ- 120 מדינות התחייבו לאפס את פליטותיהן עד 2050. למעלה מ- 70 מדינות בעולם (ועוד 14 בארה"ב) התחייבו לעבור לייצור חשמל מלא מאנרגיות מתחדשות, חלקן כבר הגיעו ליעד זה. בנוסף, מרבית מדינות העולם הגדירו מדיניות רגולטורית המעודדת קידום אנרגיה מתחדשת
- מדינות רבות וגופים כלכליים שונים הבינו שהעלות של אי פעולה בתחום האקלים תהיה גבוהה הרבה יותר מזו שיש להשקיע כדי למתן את ההשפעה של שינויי האקלים, ועל כן יש דחיפות לקדם מעבר לכלכלה דלת/ מאופסת פחמן. זאת ועוד , לאחרונה הבנק העולמי הגדיל את השקעות שלו בתחום האקלים והוא מסייע למדינות להקטין סיכונים בעידוד מימון של המגזר הפרטי למעבר לכלכלה דלת פחמן ובנוסף, 230 בנקים המהווים מעל שליש ממגזר הבנקאות בעולם, התחייבו לנתח את ההשפעות הסביבתיות שלהם ולהגדיר יעדים שאפתניים בעצמם ועבור לקוחותיהם וליישמם על מנת לעמוד בהסכמי פריז. כמו כן, מנהלות כספים פרטיות ומשקיעים גדולים בהיקפים של עשרות טריליוני דולרים קוראים לממשלות לאפס פליטות עד 2050 וגורסות כי מדינות אלו יהפכו ליעדי השקעה עבורן. גופי פנסיה וקרנות גידור ענקיות הודיעו על הסטת השקעותיהם מחברות פוסיליות ועל בחינת הדירקטורים בחברות המוחזקות, ברוח זו.
- לאחרונה דווח כי תרחיש "עסקים כרגיל" עלול להביא לירידה של מעל ל-%10 בשיעור הגידול של התוצר המקומי הגולמי ב-2050 ולצניחה של 25% ממנו בשנת 2100. יתר על כן, מחקר עדכני של ענקית הביטוח Swiss RE שהוצג בפני מנהיגי מדינות ה-G7 , מלמד כי כלכלות המדינות העשירות האלה תתכווצנה כפליים ביחס להתכווצותן בזמן משבר הקורונה, אם אלו לא תצלחנה לעמוד ביעדי הסכם פריז. כלכלות רבות שלא תתקדמנה לעבר כלכלה דלת פחמן והשתת מיסוי פחמן, לרבות זו של ישראל, עלולות להיפגע כתוצאה מאובדן הכנסות ממיסוי של יצואניות שתשלמנה מס גבול פחמני בשווקי היעד ומפגיעה בהסכמי הסחר, כפי שהצהירו האירופאים ושוקלים האמריקאים.
התמורות במשק החשמל הגלובלי
- יתרה מזו, האנרגיה המתחדשת רשמה ב- 2020 את הגידול השנתי החד ביותר- 45%. סוכנות האנרגיה הבינלאומית חוזה כי בשנים 2021 ו- 2022, 90% מההספק המותקן החדש לייצור חשמל יתבסס על מקורות מתחדשים.
- מרבית ההספק המותקן החדש מאנרגיה מתחדשת בעולם, מבוסס על אנרגיה סולארית. כך, בזמן שישראל שטופת השמש (300 ימים בשנה) התקשתה לקדם ייצור חשמל מהאנרגיה המתחדשת הרלוונטית היחידה, לדברי השר לשעבר יובל שטייניץ, בעולם שועטים בעוז קדימה.
הספק פוטו-וולטאי מותקן בעולם, 2010-2020
- החל מ- 2019 התברר כי תחנות כוח גזיות "פיקריות" (המיועדות להיכנס לפעילות בשעות שיא הצריכה) אינן מצליחות לתת מענה כלכלי לשדה סולארי בשילוב אגירה או אף למתקן אגירה בלבד ולפיכך פרויקטים מסוג זה בוטלו או הוחלפו וחלקם אף נסגר לאחר כעשור פעילות בלבד. זאת, מבלי לקחת כלל בחשבון את הנזקים הסביבתיים והבריאותיים שמייצרת תחנה גזית.
- בעולם קיימים כיום פרויקטים רבים ורחבי היקף לאגירת חשמל, בעיקר באמצעות סוללות, אם כי טכנולוגיות אחרות הולכות וצוברות תאוצה (דוגמת אגירה באמצעות אוויר דחוס). תרמה לכך הירידה המשמעותית בעלויות האגירה בסוללות- קרוב ל- 90% בעשור האחרון. מחקרים מצביעים על גידול אפשרי של לפחות פי 5 באגירה ברשת החשמל האמריקאית עד לשנת 2050.
ומה בארץ?
- ישראל לא עמדה ביעדי ייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת לשנת 2014 וגם זה שהוגדר לשנת 2020. בנוסף, המדינה צפויה להחמיץ את יעדיה בתחומי ההתייעלות האנרגטית והפחתת הנסועה הפרטית.
- על אף החמצת היעדים הקודמים ותחת לחץ ציבורי כבד, בשלהי 2020 הודיע משרד האנרגיה על העלאת יעדי ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת בישראל מ- 17% ל- 30% בשנת 2030.
- מחד, ממשלת ישראל העלתה את יעדי ייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת, אך מאידך גורמים שונים מערימים קשיים על הגעה ליעד זה. המועצה הארצית לתכנון ובנייה הגבילה את היקף השטחים הפתוחים עבור שדות סולאריים, רשות החשמל הפחיתה את התעריף עבור מתקנים בינוניים על גגות כך שהכדאיות להקמתם פחתה ואילו חברת החשמל הודיעה על מגבלות רשת שימנעו ממנו לחבר מתקנים סולאריים בגליל ובגולן עד שנת 2023, ובאזור הדרום אולי אף מאוחר יותר. בנוסף, רשות שוק ההון, החיסכון והביטוח העבירה החלטה שתעודד גופים מוסדיים להשקיע דווקא… בפרויקטי תשתית פוסיליים!
- על אף היעד המעודכן האמור, יעדיה של ישראל נותרו נמוכים בהשוואה בינלאומית.
- בממוצע עולמי, שיעור ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות עמד בשנת 2020 על כ- 29%. זאת, לעומת 5.85% בישראל באותה שנה, כאמור.
- חשוב לזכור כי המשמעות של העלאת היעדים לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת הינה כי ב- 2030 שיעור ייצור החשמל מגז יעמוד על 70% מכלל המקורות. מדובר על גידול גם באופן יחסי (בשל הפסקת השימוש בפחם) וגם אבסולוטית (בשל הגידול בצריכה ובהיקף האוכלוסייה).
- המקור הזול ביותר בישראל (ובעולם) לייצור חשמל כיום, הינו חשמל סולארי שמייצרים שדות סולאריים. במכרז רשות החשמל שכלל 4 שעות אגירת חשמל בסוללות, נקבע מחיר של 17.45 אגורות לקילו-וואט/ שעה (קוט"ש)– נמוך משמעות מכל מקור חשמל אחר, לרבות גז.
- תכנית החילוץ של משרד האנרגיה ממשבר הקורונה כללה השקעה של כמיליארד ₪ בהקמת צנרת גז ונפט לאילת שטופת השמש, שהגיעה לאחרונה לאספקה של 100% מהחשמל ביום ממקורות סולאריים ובשדרוג נמל הדלקים באילת. בנוסף, הודיע המשרד במאי 2021 על הענקת 200 מיליון ₪ נוספים כסובסידיות להקמת צנרת גז, מתקציב המדינה. המשרד אינו מסבסד כלל הקמת מתקנים סולאריים.
- בשלהי 2020 התפתח קרב פנים-ממשלתי אמוציונלי בין המשרד להגנת הסביבה מחד לבין משרדי האנרגיה, האוצר, החקלאות והתאחדות התעשיינים מאידך, בהקשר להחלטת ממשלה למעבר לכלכלה דלת פחמן, הנחוצה לצורך עדכון חומש של יעדיה של ישראל, עליו התחייבה ישראל בהסכם פריז. סלעי המחלוקת- יעדי ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת, מיסוי פחמן וקביעת מנגנון פיקוח ואכיפה על הנגזר מהחלטת הממשלה. כתוצאה מכך, נכון לתחילת יולי 2021 ישראל נמצאת עדיין בהפרה מול הסכם פריז. ארגוני הסביבה, על אף שהציבו יעדים שאפתניים יותר, גיבו את עמדת המשרד להגנת הסביבה והאיצו באוצר לקבלה. יש לציין כי ב- 29.6.21, בכנס מטעם "המכון הישראלי לדמוקרטיה", הכריזו 4 השרות זנדברג, מיכאלי, אלהרר וברביבאי, על הסכמתן לקידום במשותף החלטת ממשלה בעניין זה. יחד עם זאת, ההצעה שהן תבאנה בפני הממשלה מציגה יעדים נמוכים בהשוואה בינלאומית ואינה כוללת יעדי ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת לשנת 2050, בשל סירובה של אלהרר להכלילם.
- באפריל 2021 פרסם המשרד להגנת הסביבה תזכיר חוק אקלים. תזכיר החוק מציג יעדי הפחתת פליטות נמוכים- 27% עד 2030 ו- 85% עד 2050 ונעדר ממנו מיסוי פחמן, בשל התנגדות תקיפה של האוצר למהלך זה באותה עת. יחד עם זאת, בזכות הכללת נושא מיסוי הפחמן בהסכמים הקואליציוניים, הודיע ליברמן ב- 22.6.22 על כך שישראל תיישם מנגנון למיסוי פחמן.
- ארגוני הסביבה בישראל, במשותף עם "הזירה הסביבתית" באונ' ת"א, איגוד לשכות המסחר והתאחדות התעשיינים, פנו לראש הממשלה הקודם נתניהו, במטרה להקים מנהלת ממשלתית לטיפול במשבר האקלים, בהובלת משרד רוה"מ. עם הקמת הממשלה החדשה, פנו ארגוני הסביבה לראשי הממשלה בנט ולפיד, וביקשו את מחוייבותם ומעורבותם האישית בנושא היערכות למשבר האקלים. "הפורום לאנרגיה נקיה", שהוקם בתחילת 2020 ביוזמת עמותת "שומרי הבית" ומאגד מומחים וארגונים רבים, שלח לרוה"מ דאז נתניהו ולשריו הרלוונטיים, מכתב הקורא לאימוץ החלטה לקידום כלכלה דלת פחמן, שדרוג יעדיה ואימוץ שורת יעדי מדיניות המפורטים במכתב, וכן במכתב צעדי מדיניות נדרשים קודם ששלח למשרד האנרגיה, במענה להליך שיתוף הציבור.
- על אף שבעולם מדינות מפיקות, גדולות כקטנות, ויתרו על המשך קידוחים פוסיליים בשל הסכנות הסביבתיות והאקלימיות, פרסם ב-21.6.21 משרד האנרגיה להתייחסויות הציבור את המלצות "ועדת אדירי 2" (הצוות המקצועי לבחינה תקופתית שנייה של מדיניות הממשלה בנושא משק הגז הטבעי) בראשות מנכ"ל המשרד, הממליצות לקדם קידוחי גז ונפט בכמחצית המים הכלכליים של ישראל (מעל 10,000 קמ"ר).
- שעה שבעולם כאמור קיימת התבססות גורפת על אנרגיה מתחדשת לייצור חשמל וברור שפרויקט פוסילי חדש לא יוכל להאריך ימים מסיבות כלכליות וסביבתיות, משרד האנרגיה המקומי מקדם תחנות כוח גזיות חדשות. זאת, על אף שחטיבת התפ"ט (תכנון, פיתוח וטכנולוגיה) של חברת החשמל, כותבת מפורשות שאין לישראל צורך בתוספת גנרציה עד שנת 2028 ועל אף שהמשרד להגנת הסביבה הראה כי אגירה בשילוב מתקנים סולאריים יכולה להחליף תחנות כוח גזיות פיקריות, באופן אמין, זול וסביבתי יותר ואף לחסוך למשק כ- 9 מיליארד שקלים.
מדוע הגז עלול להיות מסוכן מפחם מבחינה אקלימית?
- הגז אמנם נתפס בציבור הרחב כפתרון אנרגטי מצוין לבעיות סביבתיות, אך עשרות מחקרים מעידים על כך שמעבר לשימוש בגז דווקא יאיץ את שינוי האקלים, ולא יעכב אותו. כיום ברור שאם מתבוננים בהשלכות הבריאותיות והסביבתיות של הגז לאורך כל שרשרת ההפקה, הזיקוק, ההולכה, האחסון של תוצרי הלוואי הנוזליים הרעילים והשריפה בנקודת הקצה, הרי שלכל דבר ועניין, הינו נמנה על משפחת דלקי המאובנים המזהמים. בנוסף- הגז עלול להיות מסוכן מאשר פחם מבחינה אקלימית.
- עוד עולה ממחקרים אם רק 3.2%-2.4% מהמתאן שבגז הגולמי נפלט מהמתאן שבגז הגולמי נפלט לאטמוספירה, הרי שמדובר בנזק סביבתי-אקלימי גדול יותר מאשר בשריפת פחם. בפועל, ממחקרים שונים בארה"ב עולה כי נפלט שיעור ממוצע של 3.6%-5.4% מהגז ובמקרי קיצון- עד 20% מהמתאן! קרי- במקרים אלו שימוש בגז מחריף את משבר האקלים יותר מאשר שימוש בפחם!
- אף שריכוז גז המתאן באטמוספרה קטן פי 200 ויותר מריכוז הפחמן הדו-חמצני, השפעתו כגז חממה הינה משמעותית מאד- הוא אחראי למעלה מרבע מההתחממות הגלובלית, בשל ספיגת הקרינה הגבוהה שלו. בעשרות השנים האחרונות חלה עלייה רציפה בקצב פליטת המתאן ובריכוזו באטמוספרה, וכיום הוא גז החממה השני בתרומתו להתחממות כדור הארץ, אחרי פחמן דו-חמצני. יתרה מזו, מומחים קובעים שבשל ההתפרקות המהירה יחסית של המתאן באטמוספירה מחד ועוצמתו כגז חממה מאידך, הרי שאם נחדל לאלתר משימוש בו, בתוך כעשור נראה השפעה לטובה על ההתחממות הגלובלית.
- כאשר בוחנים את השפעתם כגזי חממה לאורך תקופה של 20 שנה מתקבל כי טונה אחת של מתאן שוות ערך ל- 86 טונות של פחמן דו-חמצני. למעשה, מבחינת ההתחממות הגלובלית ומשבר האקלים, החלפת הפחם בגז עלולה להתחוור כמקח טעות שכן מדובר בהפחתת גז חממה אחד (CO2), בתמורה להגדלה משמעותית של גז חממה אחר (מתאן), אשר הינו עוצמתי פי 86 מקודמו.
- מחקר שבחן שינויים עולמיים בהיקף פליטות גזי חממה מראה כי כמות המתאן שפולטת האנושות לאטמוספרה הגיעה לשיא של כל הזמנים. במחקר נמצא כי במהלך 2017 נפלטו לאטמוספרה 596,000 טונות של מתאן – 50,000 טונות יותר מממוצע הפליטה בשנים 2000-2006. על פי הממצאים, הגורמים האחראים לעלייה קשורים בפעילות האדם, בעיקר חקלאות, ייצור פסולת ושימוש בדלקים מאובנים, בעוד שהיקף הפליטה ממקורות טבעיים נותר ללא שינוי. ריכוז המתאן באטמוספרה כיום גדול פי 5 מריכוזו בראשית המהפכה התעשייתית, על פי מדידות מתוך בועיות אוויר שהשתמרו בקרחונים. מחקרים שנעשו על ידי אוניברסיטת קורנל בארה"ב ונאס"א, גילו כי קידוחי ותעשיית הגז תורמים כיום לא פחות משני שלישים מהגידול בהיקף המתאן באטמוספירה.
הפיקוח הרופף מצד המדינה
- משרד האנרגיה הישראלי פרסם לאחרונה דו"ח הגורס כי הפליטות במערכת הגז הטבעי הישראלית הינן מהנמוכות ביותר בעולם- 014% מסך הייצור. עם זאת, שורת מומחים חולקים על תקפותו ומהימנותו של דו"ח זה, בעיקר משום שלא קיימות מדידות מספקות.
- למשרדי הממשלה הרלוונטיים היסטוריה של תחזיות פליטות אופטימיות מדי מעיבוד גז שהופרכו לימים, לרבות:
- בתוכנית הניטור הסביבתית של אסדת תמר נובאו פליטות NMVOC (חומרים אורגניים נדיפים להוציא מתאן) שנתיות בהיקף של 30 טון בלבד לשנה, כאשר הפליטות המדווחות בדו"ח פליטות המזהמים השנתי של המשרד להגנת הסביבה לשנים 2014 – 2018 עמדו בפועל על 1,000-1,200 טון לשנה. בתחילת 2020, תוצאות אלו וליקויים אחרים דווחו על ידי מדענים ישראלים בכתב העת היוקרתי: Journal of Environmental Impact Assessment.
- משרדי האנרגיה והגנת הסביבה הכחישו כי יהיו "נישובים" (פליטה קרה של גז שלא נשרף) מאסדת לוויתן, בניגוד גמור למידעים שהובאו בפניהם ע"י עמותת "שומרי הבית" מאסדות גז בעולם. עם תחילת הרצת האסדה הסתבר שלא כך הוא וכי צפויים נישובים מהותיים ביותר. מאוחר יותר התחוור כי נישובים במהלך פעילות האסדה השגרתית (זמן רב לאחר תום הרצתה) הביאו לכמעט אסונות באסדה, מה שגרם למשרד האנרגיה למנות חברת בדיקה חיצונית למתרחש באסדה ולעקוב אחר יישום הכשלים שמנתה בדו"ח מיוחד.
- אסדת לוויתן הפרה את היתר הפליטה שלה כבר בתחילת דרכה. לכן, הושת עליה עיצום כספי ניכר.
- משרדי הממשלה הרלוונטיים כשלו בחשיפת מלוא המידע הרלוונטי בעניין זה, שמצוי בלבדית אצל המפעילה נובל אנרג'י (שברון):
- המידע הראשוני שנמסר לגבי הבקשה להיתר פליטה לאסדת לוויתן היה מושחר ברובו.
- המידע המלא על הרכב הקונדנסט (תוצר הלוואי הנוזלי המופרד מהגז הגולמי על גבי האסדה) מעולם לא פורסם, על אף מספר עתירות בנושא. מידע זה הינו חיוני להבנת פיזור הפליטות במרחב ולצורך ניתוח התנהגות כתם שפך בים.
הסובסידיות הכבדות במשק הגז בישראל
משק הגז בישראל מסובסד כיום באופן כבד- הוצאות הביטחון, צנרת הגז, השתתפות המדינה בהקמת תחנות כוח גזיות זעירות ושכונתיות, דמי זמינות המשולמים ליצרני החשמל הפרטיים, הקמת תחנות תדלוק בגז ועוד. מדובר על סך מצטבר של עשרות רבות של מיליארדי שקלים, לאורך חיי הפעלת המתקנים. להלן הפירוט:
- צנרת גז ותחנות תדלוק בגז– חברת נתיבי גז (נתג"ז) הממשלתית השקיעה עד כה מעל 2 מיליארד שקלים. סכומים אלו התקבלו מהמדינה וכן גויסו בשוק ההון, לרבות מהציבור. בנוסף, המדינה מתכננת סלילת צינור גז לאילת, בעלות של כ- 760 מיליון שקלים (זאת, על אף שאילת נהנית מ- 100% אנרגיה סולארית ביום וכל שנותר הוא להוסיף לאזור מתקני אגירת חשמל כדי ליהנות מחשמל מוזל גם בלילות ובימים מעוננים). יתר על כן, משרדי האנרגיה והאוצר הקצו עד כה כ- 700 מיליון ₪ לעידוד חברות הולכת הגז האזוריות, כדי לזרז חיבורי מפעלים לרשת החלוקה וכן עבור הקמת תחנות תדלוק בגז טבעי.
- ביטחון מתקני גז– ההוצאות הביטחוניות לאבטחת אסדות הגז נאמדות במיליארדי שקלים לצורך רכש וזיווד ובנוסף- מאות מיליוני שקלים לתחזוקה וכ"א, מדי שנה. על אלו יש להוסיף את הצורך לאבטח תחנות כוח גזיות מרכזיות ומיכלי קונדנסט (תוצר הלוואי הנוזלי של הגז), כנגד פגיעה אפשרית ממטוסים וטילים. בסבב הלחימה במאי 2019 נפגע מיכל סולר קטן בדרום אשקלון, בער משך יממה ועשן היתמר ממנו יממה נוספת, מה שהביא למחרת הפגיעה במיכל את משרדי הבריאות והגנת הסביבה לקרוא לתושבי האזור להסתגר בבתיהם מחשש לפגיעה בריאותית.
- תחנות כוח גזיות זעירות– משרד האנרגיה מסבסד הקמת מאות תחנות כוח גזיות, זעירות המיועדות לשרת מפעלים קטנים ובתי חולים וכן להתמקם בשכונות מגורים וזאת- על אף התנגדותו של המשרד להגנת הסביבה. זאת, באמצעות תעריף הספק שנתי הפרוס לאורך כ- 10 שנים והוגדר במכרז שפרסמה רשות החשמל ב- 2019, בעלות כוללת למדינה לאורך התקופה, הנאמדת בכ- 4 מיליארד שקלים, על בסיס נתונים שפרסם עמירם ברקת ב"גלובס".
- דמי זמינות ליצרני חשמל פרטיים– חוקר האנרגיה אמנון פורטוגלי חשף כי אנו משלמים כיום מאות מיליוני שקלים מדי שנה לכל אחד מיצרני החשמל הפרטיים, דבר המבטיח להם את החזר ההשקעה, בתוספת תשואה חלומית בת 11%-12%. מדובר על סך תשלומים מכיסם של צרכני החשמל בישראל בהיקף של מיליארדי שקלים מדי שנה, סכום שצפוי להאמיר בשל הרפורמה בחברת החשמל המאלצת אותה להשיל מעליה תחנות כוח וכן בשל אינפלציה תכנונית של תחנות כוח פרטיות מונעות בגז, שחלקן תוקמנה.
- עלויות חיצוניות– מדובר בעלויות המגלמות את הנזק לאדם בשל תחלואה מזיהום אוויר ואת הנזק לסביבה בשל פליטות גזי חממה. על פי תחשיבי ה- OECD, עלות התחלואה מזיהום אוויר בישראל משלל המקורות, נאמדה בכ- 5 מיליארד דולר בשנת 2010, או כ- 24 מיליארד שקלים מדי שנה, במושגים כספיים דהיום. המשרד להגנת הסביבה אומד את העלות החיצונית הכוללת, לרבות העלויות כתוצאה מפליטת גזי החממה, בכ- 31 מיליארד שקלים ב- 2018, אך מומחים רבים טוענים כי מדובר בהערכת חסר. חלק מעלות זו יש לייחס לזיהומי אוויר מפעילות אסדות הגז, דליפות ממיכלי וצנרת קונדנסט, זיקוק הקונדנסט בבתי הזיקוק ושריפת תזקיקיו בעת השימוש בהם. בנוסף, המתאן שהינו המרכיב העיקרי בגז הטבעי, הינו גז חממה עוצמתי מאד, לו תרומה ניכרת למשבר האקלים שניתן לכמתה כספית, על פי הנחיות "הספר הירוק" שפרסם לאחרונה המשרד להגנת הסביבה. העלות החיצונית של טון מתאן נאמדת באלפי שקלים בשנה, כאשר מסקטור האנרגיה בישראל נפלטים אלפי טונות מתאן מדי שנה, קרי- עלות כוללת נוספת של עשרות מיליוני שקלים מדי שנה.
שאלות למשרד האנרגיה
- מדוע המשרד התנגד עד למועד חילופי השרים במחצית 2021 לקידום הצעת המחליטים לכלכלה דלת פחמן במתכונתה המוצעת וליעדי הפחתת הפליטות לשנת 2050? מדוע המשרד עדיין מסרב בתוקף לקבוע יעדי ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת לשנת 2050?
- מדוע המשרד מסרב לקבוע מנגנון בעל סמכויות שיאכוף את החלטת הממשלה לקידום כלכלה דלת פחמן ויבחן כל פרויקט משמעותי לאור החלטה זו? האם ברור למשרד שללא מנגנון זה תהפוך ההחלטה לאות מתה?
- האם המשרד ער להשלכות חוסר המוכנות של התעשייה הישראל בהקשר זה ולהפחתת כושר התחרותיות שלה בשווקי ייצוא, בהם יושת מס פחמן? האם הוא ער להגבלות הצפויות על הסכמי הסחר של ישראל כתוצאה מכך?
- מדוע המשרד ממשיך לקדם קידוחי גז ונפט נוספים, שעה שמדינות רבות בעולם הצהירו על הפסקת הקידוחים, סוכנות האנרגיה הבינלאומית פרסמה מפת דרכים הכוללת הפסקת הקידוחים ב- 2021 ותמונת הנזק הבריאותי, הסביבתי והאקלימי הולכת ומתחוורת לאור פרסומי המשרד להגנת הסביבה את העלויות החיצוניות הכרוכות בהמשך שימוש בדלקים פוסיליים?
- האם המשרד מבין כי הפוטנציאל הכספי אותו פרסם ביחס לקידוחים הנוספים- 230 מיליארד ₪ לקופת המדינה, נראה כיום דמיוני על רקע הביצועים העלובים של התקבולים למיניהם מזכייניות הגז- דבר שגרר הנמכה חוזרת ונשנית של התחזיות, על רקע הכמויות החזויות הקטנות יותר ביחס לכמויות שכבר נמצאו ולא צפויות לייצר סכומים אלו לקופת המדינה ועל רקע כימות העלויות החיצוניות שמציע המשרד להגנת הסביבה?
- לאחרונה, בכנס "המכון הישראלי לדמוקרטיה", הצהיר שר האנרגיה לשעבר יובל שטייניץ, כי: "אנחנו לא נוכל להסתדר בלי גז טבעי ב- 30 שנים הקרובות". מדוע ישראל שונה בהקשר זה משאר העולם, שמתכנן להיפטר מגז קודם לכן? כיצד זה מתיישב עם מדיניות ממשל ביידן ששואף לאפס פליטות במגזר החשמל עד 2035?
- מדוע המשרד אינו מקפיא הקמת תחנות גזיות נוספות, שעה שמחירי החשמל משדות סולאריים זולים לאין ערוך מאלו המייצרים חשמל מגז (וזאת מבלי לקחת בחשבון את העלויות החיצוניות), שלא לדבר על כך שאינם מזהמים ואינם מחריפים את משבר האקלים?
- מדוע מחד המשרד מעביר החלטה בממשלה להגדיל את יעדי ייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת מ- 17% ל- 30%, אך מאידך רשות החשמל, הכפופה למשרדו, מפחיתה את התגמול השולי למתקנים סולאריים על גגות בינוניים וגדולים? האם הדברים אינם סותרים זה את זה?
- מדוע בתכנית ההאצה שפרסם המשרד מופיעה צנרת גז ונפט לאילת וכן שידרוג נמל הדלקים באילת בעלות כוללת של מעל מיליארד ש"ח, שעה שחבל ארץ זה הגיע לאחרונה לאספקה עצמית מלאה של תצרוכת החשמל שלו ממקורות סולאריים ביום וכל שנחוץ כעת הוא להשקיע באגירה (סוללות), ע"מ שיהפוך עצמאי גם בלילות?
- מדוע המשרד ממשיך לחלק רישיונות קידוח לחיפושי גז ונפט בים וביבשה, שעה שמדינות העולם חודלות מכך ומגבילות זאת, על רקע משבר האקלים וסיכוני סביבה? (ארה"ב, דנמרק, נורבגיה, ניו-זילנד, פורטוגל ועוד).
- מדוע המשרד מקדם הקמת טורבינות רוח יבשתיות תחת מחלוקות עזות, שעה שאלו פוגעות בבעלי כנף, תופסות שטחים פתוחים, מייצרות אולטרה-סאונד שחשוד כפוגע בבריאות האדם ומגבילה נתיבי טיסה וכל זאת עבור חלק זעום מצרכי החשמל של ישראל?
- מדוע המשרד אינו מקדם בחינה של ההשפעות של טורבינות רוח ימיות על הסביבה הימית ועל מסלולי נדידת ציפורים במים הכלכליים העמוקים של ישראל, לצד בחינת עוצמת הרוח ברום הרלוונטי, המשפיעה על ההיתכנות הכלכלית?
- האם המשרד בחן אפשרות לקדם ייצור חשמל מאנרגיה גיאותרמית, כמקובל בעולם וגם באזורים סמוכים לנו (תורכיה, איטליה, קניה ועוד)? אם כן, מה היו מסקנותיו?
שאלות למשרד להגנת הסביבה
- מדוע המשרד אינו מעדכן את התנאים הנוספים ברישיון העסק של קצא"א ומוציא צו הפסקת עבודה מנהלי ביחס להסכם יבוא הנפט האמירתי, עד לעמידתה של קצא"א בתנאים שהגדיר? האם סביר בעיני המשרד שתסקיר ההשפעה על הסביבה יסתיים למעלה משנה לאחר שכבר התגבר בפועל קצב הגעת המכליות לנמל אילת?
- מדוע עדיין לא קיים בידי המשרד אומדן פליטות מתאן מכל שרשרת ההפקה-הולכה-אחסון-זיקוק-שריפה של הגז הטבעי בישראל?
- מדוע המשרד עדיין לא תיקן את התקנות לעניין אסדות הגז והקרן למניעת זיהום ים כך שניתן יהיה לחייב את מפעילות אסדות הגז, על אף פניות חוזרות ונשנות בנושא מצד "שומרי הבית" וארגוני הסביבה ועל אף שהקרן הולכת ומתדלדלת ומשוועת למקורות חדשים?
- מדוע המשרד טרם הצטייד במערכות התראה, גילוי ומעקב חופיות ועל אסדות הגז לצורך גילוי וזיהוי שפך נפט לסוגיו, צורך שעלה ביתר שאת בעת אירוע הזפת בפברואר 2021? מהי האסטרטגיה של המשרד בנושא? מדוע המשרד טרם אכף את מחויבותה של נובל אנרג'י להתקין מערכת התראה כזו על גבי אסדת לוויתן?
- מדוע לא קיימת הלימה בין העיצומים הכספיים שמשית המשרד לבין האיתנות הפיננסית של המזהם, רווחיו מהפרויקט המזהם והיקף הנזק שזיהומו יצר? מדוע המשרד לא מתקן את החקיקה כך שתאפשר הלימה כזו?
- מדוע המשרד חי בשלום עם המצב הנתון לפי המפוקח מפקח על עצמו והמזהם מדווח על זיהומיו? מדוע המשרד אינו משנה את החקיקה ומתארגן לקבלת מידע מהימן יותר לגבי היקף הזיהומים ו/או פליטות גז החממה?
- מדוע המשרד אינו חוזר ומודד בעצמו את היקף הזיהומים מאסדת תמר לאחר שזו שדרגה את מערכותיה, על אף שהדיגומים בוצעו ביום מסוים אחד בלבד, חלק מהמזהמים נמדדו בארובה אחת בלבד, חלקם נמדדו על ידי נובל אנרג'י עצמה, המעבדה שמדדה מתאן כלל אינה מוסמכת למדוד מתאן והמעבדה שביצעה אנליזה לחומרים האורגניים הנדיפים אף היא לא הייתה מוסמכת לעשות זאת?
מקורות מידע חשובים
- The International Energy Agency
- REN21
- One Earth
- The Goldman School of Public Policy, Berkeley University
- European Environment Agency (EEA)
- The International Institute for Sustainable Development (IISD)
- The UNFCCC secretariat (UN Climate Change)
- The United Nations Environment Programme (UNEP)
- המכון הישראלי לדמוקרטיה
- רשות החשמל
מקורות אנושיים רלוונטיים
- פרופסור אופירה אילון
- פרופסור עדי וולפסון
- פרופסור דוד ברודאי
- פרופסור עינת אהרונוב
- פרופסור אמריטוס אורי דיין
- דר' דניאל מדר
- דר' מייק אדל
- חוקר האנרגיה, המהנדס אמנון פורטוגלי
כתבות מעניינות
- האו"ם: חיוני לבלום את הפליטה הנרחבת של מתאן כדי לבלום את משבר האקלים
- ארגון ה-OECD: על ישראל להשקיע באנרגיות מתחדשות במקום בגז טבעי
- פליטות המתאן, גז חממה רב עוצמה, הגיעו לשיא
- הצד האפל של הגז
- Why natural gas makes global warming worse
- The race to zero emissions, and why the world depends on it
- מדעני נאס"א: כדור הארץ אוגר חום במהירות "חסרת תקדים"
- The Social Cost of Methane Is Much Higher in the U.S. Than Current Government Estimates
- בשורה רעה למאבק נגד התחממות כדור הארץ: כמות המתאן שמייצרת פעילות האדם הגיעה לשיא היסטורי
- המשרד להגנת הסביבה חושף כמה עולה לנו זיהום האוויר. בפועל המצב מדאיג עוד יותר
- דלק מסוכן מול חופי ישראל: סכנת הדליפה תעלה בקרוב מדרגה
- Carbon dioxide in the air at highest level since measurements began
להרחבה וביאור
יוני ספיר, יו"ר עמותת "שומרי הבית", סלולרי: 054-3991380.