לכבוד השרה להגנת הסביבה: על פליטות גזי חממה בישראל ובפרט הגז הטבעי מתאן

לכבוד השרה

כבוד השרה להגנת הסביבה, שלום רב.

מוקדם יותר כתבתי לך בנוגע לדו"ח העלויות החיצוניות של פליטות מזהמי אוויר וגזי חממה שפרסם המשרד היום. התייחסתי לחשיבות לפעול ועכשיו להפחתת פליטות מזהמי האוויר ובהתאם להפחתה בתחלואה ובתמותה שהם גורמות-נושאים הנמצאים באופן מלא בידי המשרד שאת עומדת בראשותו, וגם על הנרטיב החדש והשגוי, בעיניי, לדבר גבוהה גבוהה בנושאי אקלים ולהרדים את הציבור בנושא זיהום האוויר.

אבל אם את מתעקשת שהמסקנה מהדו"ח "היא שמלחמה במשבר האקלים היא בליבת החוסן הלאומי והכלכלי של ישראל וצריכה לשמש את הממשלה, מוסדות התכנון, חברות מסחריות ואת ארגוני הסביבה בבואם להעריך את התמונה הרחבה של השפעות זיהום האוויר וגזי החממה עלינו", בואי נדבר רגע על פליטות גזי חממה בישראל.

והיום נתמקד במגזר הגז הטבעי, ובעיקר בהפקה, בהפרדה ובהולכה של הגז-כלומר במתקני הגז הטבעי.
גז טבעי, מתאן, הוא גז חממה הרבה יותר אגרסיבי מפחמן דו-חמצני. כמו כן, הפירוק שלו באטמוספירה מהיר הרבה יותר מזה של פחמן דו-חמצני (שנפלט בין היתר בשריפה של מתאן), ולכן צמצום הפליטות שלו והפחתת הריכוז שלו באטמוספירה יובילו לשינוי מהיר יותר ונראה לעין בבלימת ההתחממות. לכן דו"ח של האו"ם שפורסם לאחרונה קבע כי צמצום השימוש במתאן צריך לתפוס חלק משמעותי הרבה יותר בפעולות לבלימת השלכותיו ההרסניות של משבר האקלים.

הכל טוב ויפה, אבל מדינת ישראל, כפי שאת בטח יודעת, הפכה למעצמת גז, ומפיקה ומפרידה גז טבעי לטובת שימוש פנימי ולייצוא. אחד הדגשים של המשרד בראשותך ומשרד האנרגיה, במעבר משימוש בפחם לשימוש בגז טבעי בתחנות הכוח, היה הפחתת זיהום האוויר וגם הפחתת פליטות גזי החממה. גם בדו"ח החדש שהפצתם היום, ומתייחס לפליטות משנת 2018, נכתב כי "בשנת 2019 פחתו הפליטות מייצור חשמל ומהתעשייה עקב צמצום השימוש בפחם ובמזוט לייצור חשמל והתקנת אמצעים להפחתת פליטות על פי דרישת המשרד להגנת הסביבה. בעקבות זאת פחתה העלות החיצונית של הפליטות בכ-450 מיליון ₪ שהם כ 3% מעלות פליטות ייצור החשמל והתעשייה. מוערך כי הפחתה דומה התרחשה גם בשנת 2020."

המה מה, הערכות הפליטות לאוויר של מתאן בהפקת ובהפרדת הגז, לא בשריפה שלו בתחנות הכוח, הן הערכות בחסר-לא סתם בחסר, אלא בחסר גדול מאוד. בכל העולם כבר יודעים שמתקנים להפקה והפרדה של מתאן דולפים ומשחררים כמות גדולה של גז טבעי, ויש הטוענים שמדובר במספרים שלא רק מקזזים את כל הפליטות שהופחתו בשל המעבר משריפה של פחם ומזוט לשריפה של גז אלא אף גבוהים יותר.
אבל משום מה, למרות שבכל העולם יש עדויות לנושא, במשרד שלך מתעקשים ליישר קו עם משרד האנרגיה ויזמי הגז, ולומר שהפליטות משלב ההפקה וההפרדה של הגז ממאגרי ואסדות תמר ולוויתן זניחות.

למה? ככה!

אז הנה דוגמא טרייה לתיעוד שיצא זה עתה באירופה, לדליפות משמעותיות של מתאן ביותר מ-120 מתקנים של דלק וגז טבעי מתוך 150 מתקנים שנבדקו, ב-7 מדינות: גרמניה, איטליה, אוסטריה, צ'כיה, הונגריה, פולין ורומניה.

ולהזכירך, המשרד להגנת הסביבה הוא לא זה שאחראי לכמות הגז שמופקת, מיוצאת ואפילו נשרפת בתחנות הכוח. אבל לחישוב הנכון של הפליטות של המתאן ושל העלויות החיצוניות הנלוות לכך הוא כן אחראי.
בקיצור, אולי כדאי שגם אנחנו נבדוק את עצמנו שוב!

קישורים:

סרטונים נבחרים

כתבות נבחרות

הרשמה לניוזלטר

דילוג לתוכן