המספרים ומה שמאחוריהם
קראתי את המכתב שלכם בתגובה למכתב של ראשי הרשויות במפרץ חיפה לראש הממשלה לקראת ההחלטה של ועדת המנכ"לים שדנה בעתיד התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה, ואני רוצה רגע להתעכב על הכמות ועל האיכות, כלומר על המספרים ועל מה שמאחוריהם.
הזיהום מהתעשייה משמעותי וגורם לתחלואה ולתמותה
ראשית, חשוב לציין שאכן בעשורים האחרונים חברות הכימיה עברו שידרוג, אך רק חלקי, והפחיתו את הפליטות, ואני לא יודע אם זה בשל המעבר לידיים פרטיות, כפי שאתם מציינים, או בשל רגולציה ולחץ ציבורי, אבל זה באמת לא חשוב.
אולם באותה נשימה חשוב לומר שגם לאחר כל ההפחתה, הזיהום מהתעשייה עדיין משמעותי וגורם לתחלואה ולתמותה.
אתם צודקים, יש זיהום מהנמל, ובמשך שנים ועדין המשרד להגנת הסביבה לא מכמת את הזיהום נכון. אבל הכמות, כלומר המספרים, הם לא המספרים שאתם מציגים, והאיכות, כלומר אופי המזהמים והפיזור שלהם גם הם שונים. ובכלל, לא צריך לעשות תחרות מי יותר מזהם, צריך להפחית את כל מקורות הזיהום ובעיקר לעמוד בדרישות החוק.
ההתייחסות לטיעונים ממכתב התאחדות התעשייה
אני לא יודע מאיפה המספרים הללו,
הרי עלות הזיהום מחושבות לפי הפליטות במכפלת העלות לכל מזהם, והן לא משקפות רק את התמותה והתחלואה, אלא גם את הפגיעה בסביבה הטבעית, למשל, ולא מתייחסות לפיזור במרחב ולפליטות לא מוקדיות ועוד ועוד.
אז בואו נדבר בזיהום-זוכרים: כמות ואיכות (עם המספרים שיש כרגע-כי אין ברירה).
לפי מצאי הפליטות של המשרד להגנת הסביבה עבור העיר חיפה, שמתייחס לפליטות של כל מקורות הזיהום: התעשייה, ייצור חשמל, התחבורה, מטש"ים, מטמנות, רפתות ולולים ועוד, יש מזהמים שבהם הפליטות מהתחבורה היבשתית והימית גבוהות מהתעשייה (ללא מגזר ייצור החשמל), למשל במקרה של חלקיקים, ויש כאלה שהפליטות מהתחבורה נמוכות יותר מהתעשייה, למשל במקרה של חומרים אורגנים נדיפים.
בעבודת דוקטורט של אליקים בן חקון, שבוצעה בטכניון והוגשה לפני כשנה, עבודה מפורטת שפורסמה לאחרונה והוצגה למשרד להגנת הסביבה ולוועדת המנכ"לים, נבחן באופן מקיף ומעמיק היקף הפליטות מנמלי הים בישראל, וכן בוצעה השוואה בין הזיהום מהנמל בחיפה לתעשייה בחיפה (לרבות תחנת הכוח). ההשוואה מוצגת באיור שמטה.
תוצאות ההשוואה בין הזיהום מנמל חיפה לתעשייה בחיפה
בנוסף, בפרסום של המחקר המדובר – "הערכה כלכלית של העלויות הבריאותיות כתוצאה מתרומת מזהמי אוויר נבחרים במפרץ חיפה", שבוצע על ידי החוקרים פרופ' ניר בקר, ד"ר קרן אגאי-שי, ד"ר יוסי אראל, ד"ר גד שפר ועשהאל גרינפלד, במימון המשרד, המשרד מציין כי "יש להדגיש שתוצאות המחקר משקפות את תמונת המצב בשנת 2015 בלבד. כמו-כן, לא נלקחו בחשבון פליטות מנמל חיפה ולא נעשתה הערכה כלכלית למזהמים אורגנים נדיפים, שלא נכללו במצאי הפליטות בשנת 2015.