דר' רון תומר נשיא התאחדות התעשיינים בישראל הוציא מכתב לרוה"מ בתגובה להצעת המשרד להגנת הסביבה לקידום החלטת ממשלה לעניין מעבר המשק לכלכלה דלת פחמן. אלא שככל הנראה נפלה שגגה במהלך הדפסת התגובה, ובמקומה הודפס נייר של הספין-דוקטורס של התאחדות יצרני הגז והחשמל הפרטים. להלן המכתב, של התאחדות התעשיינים, כפי שהיה צריך להיות. וכאן הקישור למכתב המקורי.
לכבוד מר בנימין נתניהו
ראש הממשלה
מכובדי,
הנדון: תמיכתנו לקידום הצעת החלטת הממשלה למעבר לכלכלה דלת פחמן
הובא לידיעתנו שהמשרד להגנת הסביבה פועל לקידום החלטת ממשלה לעניין מעבר המשק לכלכלה דלת פחמן. החלטת ממשלה זו בעלת השלכות מדיניות, כלכליות וחברתיות ארוכות טווח, וטומנת בחובה אתגרים והזדמנויות משמעותיים למגזר העסקי, ובעיקר לתעשייה הישראלית וגם בין היתר לחקלאות הישראלית. אתגרים והזדמנויות שאם ינוהלו בדרך הנכונה ישפרו את כושר התחרות של התעשייה הישראלית, ואף עשויים להביא לירידת מחירים בכל ענפי המשק.
המגזר הפרטי שותף לרצון הישראלי ולמאמץ הבינלאומי להפחתת פליטות גזי חממה, והנתונים אף מעידים על כך, ואנו תומכים בעקרון של קביעת יעדים לאומיים לשנת 2050.
אנו קוראים לך לתמוך בהצעת המחליטים למעבר לכלכלה דלת פחמן שיזם המשרד להגנת הסביבה התואמת את הצהרתך בוועידת האקלים הבינלאומית בדצמבר 2020 כי: "ישראל מחויבת לחלוטין למעבר מדלקים פוסיליים לאנרגיה מתחדשת עד לשנת 2050"
כל ההערכות מצביעות על כך שמשבר האקלים צפוי לזעזע את הכלכלה הישראלית והעולמית הרבה יותר מאשר המשברים הכלכליים שישראל עברה עד היום. בדו"ח הערכת סיכונים גלובליים שפרסם השנה הפורום העולמי לכלכלה, דורג סיכון משבר האקלים בראש הרשימה. הבנק הלאומי הבריטי פרסם דו"חות מפורטים על העלויות האדירות של משבר האקלים, וכך קובעים גם דו"ח מקינזי ודו"חות של גופים כלכליים בינלאומיים נוספים.
בישראל, עלויות משבר האקלים בתרחיש 'עסקים כרגיל', מוערכות בכ-9.8 מיליארד ש"ח לשנה, וזאת בעקבות פגיעה במקורות מים, נזקי שטפונות, פגיעה בתשתיות ים ובחקלאות, וזאת ללא הנזקים שייגרמו למגזרים האחרים, כמו בריאות, משק האנרגיה ותשתיות נוספות, אשר טרם הוערכו.
בתקופה בה התעשיה הישראלית מתמודדת עם משבר כלכלי עולמי שלא ידענו כדוגמתו ועדיין לא ברור מתי וכיצד החיים והפעילות הכלכלית ישובו לשגרה מסויימת, השפעת התוצאות של משבר האקלים והתחממות האזור יכולה להיות הקש שישבור את גב התעשייה.
לאור החשיבות העצומה של הפחתת פליטות חממה, קמה החובה להחליט במהירות ולקבוע יעדים לאומיים לשנת 2050. הצעת המשרד להגנת הסביבה לקידום החלטת ממשלה לעניין מעבר המשק לכלכלה דלת פחמן היא בדרך הנכונה. בנוסף, יש לבחון ולבחור דרכי פעולה אפשריים לעמידה ביעדים אלו, כולל תוכניות ברורות לגבי כלי המדיניות והתמריצים שיש לנקוט בהם על מנת לעמוד ביעדים המוצעים.
התאחדות התעשיינים תומכת בהצעת המשרד להגנת הסביבה לקידום החלטת ממשלה לעניין מעבר המשק לכלכלה דלת פחמן, והמגזר הפרטי יירתם ויישא בנטל הנדרש למימוש החלטה כזו כדי לשמור על הכלכלה ועל המשק הישראלי.
קישור לכתבתה של רחלי ווקס, מזווית – סוכנות ידיעות למדע ולסביבה, באתר אקלים ישראל: הסערות של מחר