שומרי הבית וראשי ארגוני הסביבה בקריאה לוועדת המנכ"לים להמליץ על סגירת המפעלים המזהמים במפרץ חיפה עד שנת 2025 ולאימוץ "מפרץ החדשנות"

ראשי ארגוני הסביבה בישראל יוצרים קריאה משותפת ופנו במכתב לוועדת המנכ"לים ובו בקשתם המלומדת – להמליץ על סגירת המפעלים המזהמים במפרץ חיפה עד שנת 2025 ולאמץ את תכנית "מפרץ החדשנות" של רשות מקרקעי ישראל. 

התעשייה הפטרוכימית המזהמת שוכנת כשבעה עשורים בלב אוכלוסייה במטרופולין חיפה, פוגעת אנושות בבריאותם, רווחתם וזכותם הבסיסית לאוויר נקי של תושבי המטרופולין.

זוהי שעת כושר ייחודית לקבל החלטה אמיצה לסגירת התעשייה המזהמת והפיכתו של המפרץ למוקד חדשנות למען תושבי המטרופולין ולמען הדורות הבאים.

 

הסיבות לסגירת המפעלים המזהמים:

בריאותית –
המומחים תמימי דעים בנוגע לקשר בין התעשייה המזהמת לתחלואה העודפת ותמותה באזור.
מנתוני משרד הבריאות:

  • הארעות סרטן חודרני במפרץ היא הגבוהה בישראל: 9% ו 11%- מעל הממוצע בקרב נשים וגברים בהתאמה
  • היקף מקרי האסתמה בקרב ילדים הינו פי 2.32 מהממוצע הארצי 
  • הארעות סרטן ריאה בקרב בני 65 ומעלה המתגוררים בסמיכות לחוות המיכלים תש"ן גבוהה פי 17.7 בהשוואה לאלו הגרים במרחק העולה על 800 מטר
  • היקף תחלואת כלי הדם והלב גדולה וקשורה בקשר סיבתי לחשיפה לזיהום האוויר במפרץ חיפה בדו"ח משרד הבריאות שפורסם לרגל יום הסרטן באוקטובר 2018 , נפת חיפה מתבלטת בכל סוגי הסרטן ובמשך כל פרקי הזמן שנסקרו. עמדתו הרשמית של משרד הבריאות היא שלא נדרשים מחקרים נוספים להוכחת קשר זה.

סביבתית ואקלימית –
על פי דוחות המשרד להג"ס בז"ן הוא המתחם התעשייתי המזהם בישראל מתחם התעשייה מתנהל בשגרת תקלות וממתקניו נפלטים חומרים מזהמים באופן קבוע מעבר לרמה המותרת בחוק. מלבד זאת, כחלק מהתחייבות מדינת ישראל בהסכם פריז לקחת חלק בעצירת משבר האקלים סגירת התעשייה הפטרוכימית בהקדם ואימוץ תכנית "מפרץ החדשנות" תקדם את ישראל ליעד זה. 

כל החלטה להשארת תעשיית זיקוק נפט ומוצריו במפרץ חיפה, במודל פעולה זה או אחר, ינעל את מדיניות ישראל לשימוש בדלקים מאובנים מזהמים לתקופה של 20-30 שנים קדימה, זאת בניגוד להתחייבויות ישראל בפני הקהילה הבינ"ל וערב הגשת תוכניות משופרות ב 15.12.20 בידי רוה"מ.

כלכלית –
לפי דוח של המשרד להגנת הסביבה, הנזק הכלכלי הנגרם מדי שנה במפרץ חיפה כתוצאה . מזיהום האוויר, נאמד ב 811- מיליון שקל כאשר בתי הזיקוק אחראים ליותר מ 60%- מהנזק הזה דו"ח של חברת הייעוץ הבינלאומית מקינזי מ 2018- קובע כי יש כדאיות כלכלית בסגירת בז"ן וייעוד הקרקעות למגורים  יש להבין כי מחיר הזיהום ועודף התחלואה גורם הן להגירה שלילית של תושבים, צעירים וצעירות וכן לירידת מחירי הנדל"ן בחיפה והסביבה.

בטיחותית וביטחונית –
גורמים רבים דוגמת מבקר המדינה  ומומחי רפא"ל התריעו על הסכנה הממשית בנוכחות התעשייה הפטרוכימית וריכוז החומרים המסוכנים בלב אוכלוסייה. יש להפיק את הלקחים המתאימים לאור האסון הנורא בבירות ב 4.8.2020 אשר גרם למותם של מאות אזרחים ופציעתם של אלפים רבים בשל אחסון חומרים מסוכנים, נפיצים בלב אוכלוסייה ובקרבת נמל.

על תכנית "מפרץ החדשנות" –
ארגוני הסביבה תומכים באימוץ תכנית "מפרץ החדשנות" של רשות מקרקעי ישראל. מדובר בתכנית מהפכנית, מעמיקה ומרשימה בהיקפה, המתכללת היבטים רבים של עתיד המפרץ תוכנית שתקדם את סגירת ריכוז מפעלי התעשייה המזהמת בלב המטרופולין השלישי בגודלו במדינת ישראל.

על העתיד תעסוקתי של עובדי המפעלים –
אוכלוסיית העובדים והעובדות נחשפים מידי יום לסכנות הבריאותיות מן התעשייה מזהמת, וביתר שאת ארגוני הסביבה עומדים לצד עובדי התעשיה במפרץ חיפה ודורשים בתוקף לעגן בתוכנית עקרונות של שמירה על זכויות העובדים, הכשרתם והסבתם לתעשיות קלין טק, כולל תוכניות פנסיה מוקדמת ופיצויים הולמים תוך הידברות עם ועדי העובדים ובאופן שיגן על זכויותיהם

על לוחות הזמנים לסגירת התעשייה – 
ארגוני הסביבה קוראים לוועדת המנכ"לים לאמץ את מועד הסגירה המוקדם המומלץ בדו"ח מקינזי ועד שנת 2025 ולהמליץ לממשלה לקיים תהליך מעבר מהיר וצודק. 

לקריאת המכתב המלא והסימוכין שבו – כאן.

החתומים על המכתב: 

  • אלעד הוכמן, מנכ"ל מגמה ירוקה
  • ערן בנימיני, מנכ"ל ארגון הגג חיים וסביבה
  • חגית גפן, מנכ"לית הרשת הירוקה
  • אריק רוזנבלום, מנכ"ל אקואושן
  • רוני ארז מנכ"לית מרכז השל לקיימות
  • יעל ביגון, מנכ"לית המועצה הישראלית לבנייה ירוקה
  • מאיה יעקובס, מנכ"לית צלול
  • בישראל The Natural Step – מיכל ביטרמן, מנכ"לית
  • יוני ספיר, מנכ"ל שומרי הבית
  • עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין

סרטונים נבחרים

כתבות נבחרות

הרשמה לניוזלטר

דילוג לתוכן