מה הקשר בין כריש, תנין ומתקפת טילים?

מה הקשר בין כריש תנין ומתקפת טילים

ברגע שאתה בטווח טילי האויב, כדאי מאד שתהיה לך יכולת ניוד גבוהה…

נזכיר שמאגרי כריש ותנין נמצאים בסמוך לגבול הימי בין ישראל ללבנון. נזכיר עוד שארגון חיזבאללה איים בעבר מספר פעמים לפגוע באסדות הגז של ישראל. עוד נזכיר שדו"ח שקיבלנו מסמנכ"ל חטיבת הטילים של רפא"ל לשעבר, שייקה שצברגר, מדבר על יכולת החימוש שבידי האויב ועל הסיכונים ממנו לאסדות הגז של ישראל.

איך זה קשור לכריש ותנין?

  • מאגרי כריש ותנין מפותחים בימים אלה, כאשר זיקוק הגז ייעשה על גבי אסדה צפה (ׁׂFPSO) במרחק של כ- 90 קמ מהחוף – במודל דומה לזה שדרשנו בזמנו בעת פיתוח מאגר לוויתן.

ובכן, מה הבעיה ?

  • לפי מידע שהגיע אלינו לאחרונה, האסדה שנבנית חסרת יכולת ניוד, למרות שקיימת טכנולוגיה המאפשרת ניוד בזמן חירום, אותה הצגנו בשעתו למשרדי הממשלה (שהופתעו מכך). 
  • במקרה של מתקפת טילים עלולה האסדה לשמש כברווז במטווח ופגיעה בה תגרום לנזק סביבתי עצום, כמו גם נזק למשק האנרגיה בישראל.

פרטים מעניינים נוספים:

  • אסדות ניידות קיימות בעולם וטכנולוגיית הניתוק זמינה.
  • בדו"ח הביטחוני של החוקר ניר זרחי, עליו חתום הפרופסור שאול חורב, לשעבר יו"ר הוועדה לאנרגיה אטומית, יכולת הניידות של האסדה מוזכרת בפירוש כיתרון ביטחוני חשוב של אסדה צפה.
  • תהליך הניתוק אורך כ-4 שעות, לאחריו מתרחקת האסדה למקום מבטחים, עד יעבור זעם.

האם אכן מדינת ישראל לא דרשה מחברת אנרג'יאן יכולת בסיסית שכזו?

האם אנו עדים לעוד כשל ביטחוני הנוגע לאסדות הגז של ישראל?

ב- 18.08.20 פנינו לקבלת תשובות בנושא  ממשרד האנרגיה ומהיחידה הארצית להגנת הסביבה הימית. אנו פונים כעת בנושא גם לגורמים ביטחוניים בכירים.

אנחנו מבקשים כי משרד האנרגיה ינחה את אנרג'יאן שבמסגרת פיתוח המאגרים ייעשה שימוש במתקן FPSO בעל יכולת ניתוק, כך שבעת סכנה יוכל להתרחק מאזור ההפקה הקבוע. באופן זה יובטח -כפי שנעשה למשל באזור הים הצפוני כל אימת שמתקרבת סערה חזקה – כי ניתן יהיה לצמצם את מידת הסכנה הנשקפת לאסדה בעת קיומם של אירועי קיצון ביטחוניים ואחרים.

התקן האמריקאי מחייב שימוש במתקנים הניתנים לניתוק

מתקנים נתיקים מצויים בשימוש כטכנולוגיה המיטבית בארה"ב, קנדה ובים הצפוני. התקן האמריקאי אף דורש שימוש בטכנולוגיה נתיקה. יתכן שהים התיכון אינו פגיע לסופות ומצבי קיצון כמו האוקיינוסים, אבל המצב הבטחוני הרגיש בסביבתנו בהחלט מצדיק השקעה באפשרות להתנתק ולהתרחק מהאזור עד יעבור זעם.

מדובר בטכנולוגיה מתקדמת המאפשרת עצירת ההפקה וניתוק בתהליך שאורך בסה"כ כ- 4 שעות, וחזרה מהירה להפקה. לשם ההשוואה, פגיעת טיל חלילה באסדה תוביל לפגיעות בנפש ולאסון אקולוגי קשה, וכמו כן תחייב תהליך שיקום ארוך ויקר עד לחזרה להפקה.

סרטונים נבחרים

כתבות נבחרות

הרשמה לניוזלטר

דילוג לתוכן