כשלים מסרסים את התחרות במשק הגז בישראל וגורמים להאמרת מחירים – עכשיו נוצרה ההזדמנות לשנות אותם
באחרונה בישרו כותרות העיתונים על דרמה בשוק הגז הישראלי: חברת שברון האמריקאית תרכוש את נובל אנרג'י, מפעילת שדות הגז תמר ולווייתן, בעסקת חילופי מניות. אסיפת בעלי המניות של נובל אנרג'י אישרה השבוע את העסקה, ונובל כבר פנתה למשרד האנרגיה עוד לפני כן בבקשה להעביר לשברון את נכסי הגז שלה בישראל.
הזדמנות פז לפירוק מונופול הגז בישראל
העברת האחזקה בקידוחים תמר ולווייתן היא הזדמנות פז לפרק את מונופול הגז בישראל, הזדמנות שאין להחמיצה. המדינה יכולה וצריכה להעמיד תנאים לעסקה, לרבות פירוק המונופול, המורכב מנובל אנרג'י (+1.44% 8.46) וקבוצת דלק (+2.02% 6669) — השותפות בשני המאגרים.
כך פועל מונופול הגז
מתווה הגז יצר קשיים בתחרות בין המאגרים וסכסוכי שותפים, מאז השקת לווייתן. דוגמאות לחוסר הסבירות הקיצוני בהתנהלות המונופול היו למכביר. כך, הסתבר למרבה התדהמה כי מנהל השיווק של נובל אנרג'י תימחר במכרז חברת החשמל גם את ההצעה מטעם תמר וגם את ההצעה מטעם לווייתן, ונקב באותו מחיר בדיוק. עו"ד צבי אגמון, המייצג את נובל אנרג'י, אמר בהליך משפטי שנוהל בנושא כי "דלק ונובל יושבות על 85% ממאגר לווייתן ושומרות על 50% ממאגר תמר. מי מצפה שאתחרה בעצמי על הגז שלי?".
באוגוסט נחשף תעלול כוחני נוסף מבית מדרשו של המונופול: בתום הליך תחרותי שבו מאגר תמר גבר על מאגר לווייתן ונבחר לספק גז לבתי הזיקוק בחיפה ולחברת כימיקלים לישראל, נובל אנרג'י הטילה וטו וסיכלה את החתימה על החוזה – תוך התנגדות לסעיף המתיר יבוא גז נוזלי מוזל. זאת, כאשר במשא ומתן בין לווייתן לאותן שתי חברות – נובל כן איפשרה להן לייבא במקביל גז נוזלי.
(עוד על כך ניתן לקרוא כאן השותפות בתמר חותרות תחת דלק ונובל: סיכמו על מכירת גז לחברת החשמל – על חשבון לווייתן)
כשלים המאיינים את התחרות במשק הגז בישראל
הכשלים הללו מסרסים את התחרות במשק הגז בישראל וגורמים להאמרת מחירים ולחוסר יכולת לנצל הזדמנויות בשוק הגז העולמי, בדמות משלוחי גז מונזל ומוזל. סירוס התחרות מביא למחירי גז גבוהים, שגורמים בתורם להעלאת מחירי החשמל, המים, המזון ועוד. כעת, בעיצומו של המשבר הכלכלי החריף במאה האחרונה, אסור לממשלת ישראל להמשיך לאפשר זאת.
כעת הזדמנות פז למען האינטרס הלאומי – פיצול המונופול
עם כניסת שברון (+1.09% 71.19)לישראל, ורכישת דלק את מלוא הבעלות על איתקה (חברה הפעילה בים הצפוני), נפתחו הזדמנויות חדשות.
כעת יש לפצל את שוק הגז המקומי לשלושה מפעילים נפרדים, אחד לכל מאגר גז:
- תמר יופעל על ידי נובל אנרג'י, או שברון שתיכנס בנעליה, כאשר דלק מחוייבת למכור את אחזקותיה במאגר עד סוף 2021;
- לווייתן יופעל על ידי דלק, באמצעות איתקה או מפעיל אחר שתבחר, ושברון תחויב למכור את אחזקותיה בו בתוך שלוש שנים ממועד קבלת החזקה במאגר;
- ומאגרי כריש ותנין יופעלו על ידי חברת אנרג'יאן היוונית.
כל מתווה אחר ינציח את המונופול ואת המחירים הגבוהים. לכן, יש לקבוע תנאים לפיצול המפעילות עוד לפני העברת האחזקה במאגרים. האינטרס הלאומי מחייב הסתכלות רחבה וארוכת טווח על שוק הגז המקומי, תוך ניצול הזדמנויות נדירות. זהו האינטרס האמיתי של אזרחי ישראל.