ענקית הנפט שברון חתמה על עסקה לרכישת נובל אנרג'י תמורת 5 מיליארד דולר – שיאנית התקלות מפנה את מקומה עבור תאגיד הנפט שעומד מאחורי "צ'רנוביל של האמזונס" – אסון הנפט הנפשע באקוודור, שהחברה השקיעה את מיטב משאביה ועורכי דינה על מנת לחמוק מאחריות, גם כשנפסק נגדה במספר ערכאות (!) ואסונות נפט קשים נוספים.
והשר שטייניץ? הוא כמובן חוגג!
שברון – רקורד מחריד ברחבי העולם
שברון היא חברה לא אמינה, לא מוסרית, שיש לה רקורד מחריד של התנהלות נבזית כלפי האוכלוסיות המקומיות, האדמה ומשאבי הטבע וצפצוף על החוקים המקומיים, הבינלאומיים ועל מערכת המשפט כולה.
באקוודור, טקסקו – חברת בת של שברון שפכה במתכוון ובמודע במשך 26 שנה כ- 60 מיליארד ליטרים של נוזלים רעילים ונפט לתוך נחלים ונהרות – והרעילה את את מי השתיה של התושבים הילידים.
אזורי טבע קדום נרחבים, בעלי חשיבות אקולוגית עצומה – הפכו מוכי אסון.
למרות זאת, ועל אף שחויבה לשלם לילידים האינדיאנים פיצויים בגובה 9.5 מיליארד דולר, שברון סירבה לקיים פסיקות והסדרי משפט שנפסקו לה בעקבות הנזקים הסביבתיים והבריאותיים הנוראיים שגרמה, עזבה את אקוודור ונטשה אחריה מאות בורות פתוחים של פסולת נפט גולמי שממשיכות לזהם ולהרעיל את הנחלים והנהרות ביער הגשם האקוודורי.
לא זו בלבד, שברון אף התעמרה באכזריות ונקמנות בעו"ד ומגן זכויות האדם סטיבן דנצינגר שייצג את הילידים האינדיאנים ובאמצעים פתלתלים חסרי תקדים ותביעת הטרדה על סך 35 מיליון דולר, הצליחה להכניס אותו למעצר בית שנמשך כבר יותר מחצי שנה מאז ינואר 2020.
אבל אקוודור לא לבד. שברון התנהלה באופן דומה גם בקליפורניה ובניגריה.
בחודש מאי 2019 שפכה החברה כ – 3.1מיליון גלון ( 50 אלף מ"ק) נפט גולמי ונוזלים נוספים ל ערוץ נחל במחוז קרן בקליפורניה, מה שהפך לשפך הנפט הגדול ביותר במדינה מזה 30 שנה. שברון הואשמה כי לא עשתה די לעצירת השפך שזרם כשלושה חודשים , ובמקום זאת פעלה להשתקת עצם קיום אסון דליפת הנפט.
גם בדלתת ניז'ר, מול חופי ניגריה, אפריקה, היתה שברון אחראית ל אירועי שפך נפט, בשנת 2008 ו ב -2014 (שנגרמו לכאורה על ידי חברת בת- " שברון ניגריה בע"מ") . גם בניגריה החברה הואשמה באי -מילוי תשלומי הפיצויים לישובים שנפגעו ולמרות שחויבה לממן את ניקוי האזור ולפצות את התושבים, הדבר לא קרה, או לא קרה במלואו. באפריקה החברה גם הואשמה ביחס אלים כלפי תושבים שניסו להיאבק בה.
יוני ספיר, יו"ר עמותת "שומרי הבית", מסר בתגובה לידיעה על עסקת שברון -נובל אנרג'י:
"שברון היא חברה מסוכנת שהוכיחה לא אחת את כוחניותה, את התחמקותה מאחריות למעשיה ואת הזלזול הסביבתי מרחיק הלכת שלה. כך היה באקוודור, כך היה בקליפורניה וכך היה גם בניגריה. שברון מותירה חורבן והרס מאחורי פעילויותיה. ההבדל המרכזי בינה לבין נובל אנרג'י בהקשרים אלו, הוא עומק כיסיה, שמאפשר לה פעולות הסחה והשתקה כנגד פעילים ועורכי דין וכן עוצמת השפעתה על נבחרי ציבור ופוליטיקאים.
כניסת שברון לישראל תסמל את קיצה של עצמאותה של ישראל, כפי שהיא מוכרת לנו כיום.
ככל שהעסקה תצא לפועל, אני מקווה ששברון תיפטר מאחזקותיה בישראל, בשל אחזקות בנכסים בעיראק, בכווית ובסעודיה. אזכיר כי הטיעון הרשמי מדוע עד כה אף חברה אמריקאית לא הסכימה לפעול בישראל, היה ניגוד עניינים במדיניות ערביות אחרות ומתוך כך "זכינו" בנובל אנרג'י, שהייתה היחידה ללא אינטרסים בעולם הערבי…
הרכישה הזו, ככל ששברון לא תיפטר מהנכסים בישראל, משעבדת את ישראל לגז ולנפט לשנים ארוכות קדימה וזה כשלעצמו מצער ביותר. ישראל היא מדינה קטנה ומזוהמת ושעבוד לתעשייה הזו עלול להחריבה בריאותית, סביבתית ודמוקרטית. אלמלא המהלך הזה, הייתה לטעמי אפשרות שבשנה הבאה היינו נפרדים גם מקבוצת דלק וגם מנובל אנרג'י ומצליחים לשנות במידה רבה את פני שוק האנרגיה בישראל. זה עדיין אפשרי בטווח היותר ארוך, בשל היתרון הכלכלי הברור של האנרגיה המתחדשת, אך כעת תלוי גם בקצב התפתחות השינוי במדינות שהינן יעדי הייצוא של הגז והנפט מתוצרת כחול-לבן.
כדי לאזן את התמונה- אין צדיקים בתעשייה הפוסילית, אבל ל"שברון" יש יותר רגישות למוניטין שלהם, יותר מזומנים כדי לעמוד בדרישות החוק והרגולציה בישראל ויותר חוסן פיננסי למקרה חירום (אירוע שפך, למשל).
כך או כך, מנקודת מבט סביבתית לא ניתן לברך על כניסתה לפעילות בישראל של חברה המדורגת במקום השני בעולם בדירוג החברות התורמות למשבר האקלים הגלובלי".
מכתב עמותת צלול ופעילי סביבה למשרד האנרגיה
ב- 27.07.20, לאחר שנודע על העסקה בין נובל אנרג'י לשברון, פנתה עמותת צלול, בשיתוף עם יזם האנרגיה הסולרית יוסף אברמוביץ' וחברת אליסטר אינטרנשיונל מהוואי, במכתב לשר האנרגיה יובל שטייניץ בבקשה לקיום דיון דחוף בנוגע למכירה המתוכננת של נובל אנרג'י לחברת הנפט שברון, כולל נכסיה בישראל. במכתב חשוב זה מפרטים הכותבים עובדות על התנהלות החברה בעולם, ומפצירים במשרד האנרגיה להקפיא את תהליך אישור העברת הזכויות לשברון, עד להשלמת ההיכרות עם שברון.
הקשיבו ליוסי אברמוביץ', המשקיע הסולארי הראשון בישראל, בדיון בועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בראשות ח"כ מיקי חיימוביץ', 27.7.2020.
מתוך המכתב:
"מועצת הנפט מחויבת להכיר את טיבו, היקפו ומקומו של כל מבקש רישיון לחיפוש ופיתוח נפט וגז, וכמו כל רשות מנהלית חייבת מועצת הנפט לקבל החלטה על בסיס תשתית עובדתית מלאה. לאור כל זאת, אנו מפצירים בכם להקפיא כל הליך החלטה מתוכנן של מועצת הנפט עד לאחר דיון פתוח בכנסת, אליו יזומנו מנהיגי השבטים באקוודור ואנשי מקצוע מטעם Club Sierra ,מארגוני הסביבה הבולטים בארה"ב, להציג בפני בית המחוקקים, חברי מועצת הנפט והציבור בישראל את מסכת ההרס הסביבתי והתעלמות של שברון מחוקי המדינות שאירחו אותם.
על מנת לאפשר לחברת שברון להוכיח רצון טוב באופן מיידי, אנו מבקשים:
א . על שברון להפסיק את כל ההתנכלויות והתדיינות משפטיות פוגעניות כלפי הקהילות שנפגעו באקוודור ועורכי דינן.
ב. שברון תתחייב להליך יישוב שקוף ופתוח עם מנהיגי הקהילות באקוודור, על סמך פסק הדין שתוקף על ידי ריבוי בתי משפט לערעורים באקוודור וקנדה.
ללא שני מהלכים אלה, הנדרשים להמחשת רצון טוב של חברת שברון להסדרת האסון רחב ההיקף שגרמה לו באקוודור, אנו נפעל למניעת העברת הנכסים הישראליים של נובל אנרג'י לידי שברון בכל דרך העומדת לרשותנו, כולל הנגשת המידע הרב בנושא לציבור בישראל.
בכל מקרה, על מועצת הנפט לדרוש שחברת שברון תעמוד בכל ההסכמים שהתחייבה אליהם נובל אנרג'י מול משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים שרון כרמל, גם אם אין מחויבות חוזית או תקנות המחייבות לכך. אנו דורשים שלא יבוצעו שום הנחות לשברון ביחס למה שכבר הוסכם עם נובל אנרג'י וכי התרי הפליטה לאסדת תמר יכנסו לתוקף לפני מימוש הסכם המכירה".
"שומרי הבית" מביעים תמיכה והזדהות עם עמותת צלול והארגונים הסביבתיים כותבי המכתב.
אנו רואים סכנה לבריאות התושבים והסביבה בכניסה של חברה בעלת רקורד כזה לישראל, במיוחד על רקע החולשה הרבה בסטנדרטים, בפיקוח ובאכיפה הרגולטורית בישראל.