פנינו היום במכתב דחוף נוסף לגיא סמט, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, בדרישה כי המשרד להגנת הסביבה יציב פקחים מטעמו על אסדת לוויתן עוד בטרם יחל מועד הנישוב השני, וכי פקחים אלה יישארו על האסדה תקופה בת 48 שעות לאחרי מועד הסיום המוצהר וימשיכו בפעולות הניטור והאכיפה שלהם.
אנו רואים הכרח לעשות זאת על מנת להגן על הציבור, ובפרט באם רמת הפליטות מהאסדה במועד סיום הנישוב המוצהר תהיה שוב קטנה באופן משמעותי מכפי שהעריכה נובל אנרג'י.
למכתב זה, שנשלח באמצעות עו"ד מתן גרפינקל, צירפנו חוות דעת מומחה של ד"ר רם חשמונאי, מומחה ניטור ומדען חדשנות ראשי בחברת Opgal – יצרנית המצלמה התרמית האיכותית בה אנו משתמשים למעקב ותעוד פליטות מזהמים מהאסדה.
בחוות הדעת קובע ד"ר חשמונאי כי ב- 31.12.19 – שהיה היום המוצהר של הנישוב הראשון, תועדו פליטות חומרים אורגניים נדיפים במשך כעשרים דקות בלבד. אולם למחרת, כשכל פקחי המשרד להגנת הסביבה עזבו את האסדה יחד עם ציוד הניטור, תיעדה המצלמה פליטות גבוהות של מזהמים, שנמשכו לפחות 3 שעות.
כלומר, בהתאם לחוות הדעת המקצועית של ד"ר חשמונאי:
חלקו הארי של הנישוב הראשון מאסדת לוויתן התרחש דווקא ביום 1.1.2020 ולא ביום 31.12.2019 כפי שנטען לציבור.
אנו מאמינים שבדרך זו יובטח כי הנישוב המתוכנן הבא ייעשה על פי הוראות המשרד להגנת הסביבה, גם ביחס למועדים של נישוב זה והציבור שיושפע ממנו יוכל לכלכל את צעדיו בהתאם לשיקול דעתו.
המכתב מגיע בהמשך למכתב נוסף ששלחנו בנושא זה למשרד להגנת הסביבה לפני יומיים, ב- 3.1.20.
אנו מקווים שהמשרד להגנת הסביבה ילמד מטעויות ויתקן אותן
אנו ממתינים לתגובת המשרד, ומקווים שילמד מטעויות הנישוב הקודם, ייענה לדרישתנו ויפעל לספק הגנה טובה יותר לתושבי עוטף לוויתן בנישוב המתוכנן למחר 06.01.2020