דוח רפואי: יש לשקול פינוי תושבי עוטף לוויתן

דוח בריאותי - יש להערך לפינוי תושבי עוטף לוויתן

בדו"ח רפואי חדש קובע פרופ' מיכה ברחנא חד משמעית כי החומרים המזהמים הצפויים להפלט במהלך שני הנישופים המתוכננים בהרצת אסדת לוויתן מסוכנים לבריאות:

"חומרים אלו ידועים כגורמי תחלואה בבני אדם וחלקם הם חומרים מסרטנים ידועים. חשיפה למזהמים אלו כקבוצה אף היא מוכרת כגורם מסרטן. בנזן, בפני עצמו, הוא חומר מסרטן וודאי בבני אדם ."

עוד כותב פרופ' ברחנא ומבהיר:
"עולות שתי סוגיות מרכזיות בהקשר של הנישוף המתוכנן.
הראשונה היא הסיכון הבריאותי העלול להיות כתוצאה מאירוע של הזרמה נקודתית לאוויר של כמויות עצומות של חומרים מזיקים לבריאות, הן בהיבט של תחלואה אפשרית במחלות ממאירות (סרטן) והן בהיבט של תחלואה נשימתית חריפה (אקוטית) או מתמשכת (כרונית), לרבות החרפה של תחלואה נשימתית אצל אנשים בכל שכבות הגיל שלהם מחלה נשימתית, מחלות לב ומחלות נוספות.
ההיבט השני הוא היבט של מדיניות בריאות ציבורית ונקיטת אמצעים למניעת אירוע שעלול להביא לתחלואה בציבור הרחב וכן שיתוף ויידוע הציבור והזהרתו טרם קרות האירוע על מנת שיוכל להתגונן מפניו."

פרופ' מיכה ברחנא

פרופ' מיכה ברחנא הוא רופא מומחה בבריאות הציבור ואפידמיולוגיה, מומחה במנהל רפואי. 
שימש כ 16 שנים כמנהל הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות כשמהות התפקיד היא להוות את האפידמיולוג הראשי בתחום הסרטן במשרד הבריאות. שימש כחבר קבוע במועצה הלאומית לאונקולוגיה במשך 18 שנים, סגן נשיא החברה הים תיכונית לאונקולוגיה, חבר בועדת החומרים המסרטנים הארצית באגודה למלחמה בסרטן, חבר בארגון הבינ"ל לחקר הסרטן של ארגון הבריאות הבינלאומי (IARC) ,ושורה ארוכה של תפקידים בכירים בתחום האונקולוגיה והאפידמיולוגיה.

הבעיה חמורה יותר עקב מיקום האסדה, ומשטר הרוחות בעונה זו שעלול להביא את הזיהום במהירות אל החוף:

מדובר בפליטות משמעותיות המתוכננות בפרק זמן קצר במיוחד כשהמשמעות הנה שריכוז החומרים המזהמים כולם צפוי להיות חריג ביותר. לציין כי משטר הרוחות השכיח ברוב שעות היממה הנו של רוח מערבית בעיקרה, אשר עלולה לשאת את המזהמים במהירות לעבר ריכוזי האוכלוסייה".
כמו כן, מציין פרופ' ברחנא, כי בתקופת החורף, קיימת אי יציבות במשטר הרוחות במיוחד לאורך חוף הים, ולכן קשה עד בלתי אפשרי לנבא את כיוון הרוח. "אדגיש עוד כי תקופה זו של השנה היא ככל הנראה הפחות טובה שאפשר היה לבחור לניסוי שכזה".

פרופ' ברחנא ממליץ לשקול אם לחייב אנשים שבסיכון גבוה להתפנות מהמקום, ולספק מידע מלא שיאפשר גם אנשים לא חולים לשקול בעצמם להתפנות

הסכנה הבריאותית גבוהה יותר עבור אוכלוסיות בסיכון גבוה כמו חולים במחלות נשימה משמעותיות וכאלו שמטופלים עם חמצן בביתם, חולים במחלות לב כרוניות או חולים במחלות ממאירות, ילדים (שהם בסיכון מוגבר לתחלואה נשימתית מעצם היותם ילדים) עם מחלות נשימה וכדומה.

"לדעתי יש לשקול ולהחליט האם כל אותם אנשים, המצויים בסיכון גבוה במיוחד, יהיו חייבים להתפנות מהאזור על מנת להסיר את הסיכון האפשרי או גם בשם עקרון הזהירות המונעת גם אנשים ללא תחלואה יוכלו לשקול בעצמם באם הם מעוניינים להתפנות בעת ההיא. ברור אם כן שעל מנת שאנשים יוכלו לשקול את צעדיהם בנושא יש להביא בפניהם מידע אמיתי, מלא ושלם אודות הצפוי להיות והסיכונים, אם קיימים, הכרוכים בכך."

"לא סביר בעיני שאירוע בעל משמעות על בריאותם של אחרים נעשה בלא כל שיתוף מידע או החלטה מצד הציבור ונציגיו"

פרופ' ברחנא מעלה תמיהה על תפקוד המשרד להגנת סביבה ומשרד הבריאות בנושא זה: "אציין עוד כי לא סביר בעיני שאירוע בעל משמעות על בריאותם של אחרים נעשה בלא כל שיתוף מידע או החלטה מצד הציבור ונציגיו. מדובר בתאריכים עמומים, בזמנים עמומים. ולציבור הרחב, שעלול להיות הנפגע העיקרי מהפעולה, אין כל יכולת להבין בפני אילו סיכונים הוא עומד.
מפתיע ביותר שמשרד ההגנה על הסביבה מתיר ביצוע של פעולות כאלו מבלי לשתף ולתת לציבור אפשרות להבין את התהליך או את השלכותיו ולא ברור אם קיימת הסכמה או חוות דעת של משרד הבריאות בסוגיה בריאותית משמעותית, כשברור שבמידה ויוסכם גם על דעת משרד הבריאות כי עלולה להיות פגיעה מהותית בבריאות הציבור (ואם לא אז נדרשת הבהרה מפורטת ומנומקת מדוע לא) אזי יש להתכונן אליה ולהנחות את הציבור שיוכל להתגונן בעצמו."

לסיכום, היות ומדובר בפעולה יזומה שיש בה שיש בה סיכון אמיתי להשפעה בריאותית מזיקה על אנשים שיהיו בטווח ההשפעה שלה,
יש לדעתו לנקוט בכל הפעולות על מנת להגן על התושבים באיזור זה:

  • יידוע הציבור בטווח זמן סביר (לפחות 24 שעות לפני תחילת הנישוף) על מנת לאפשר לציבור שהות להתארגן, להתפנות מהמקום ולהימנע מהחשיפה לזיהום.
  • אזהרת הציבור שאינו יכול או אינו רוצה להתרחק מהמקום על נקיטת פעולות מונעות.
  • התייחסות מיוחדת לבעלי מוגבלויות או מחלות נשימתיות קיימות ו/או השוהים במוסדות.

במקביל לפינוי התושבים – יש לערוך ניטור מדוייק וקפדני ע"י מיכשור מתאים על מנת לקבל נתוני אמת

במקביל, מסכם פרופ' ברחנא "יש לדעתי לערוך ניטור מדוייק וקפדני על ידי מכשור מתאים שיכול לבדוק גם כמויות חריגות של המזהמים הללו על מנת לקבל נתוני אמת שעשויים לשמש להמשך בקרת הפעילות של האסדה ו/או לתכנון מדוייק יותר של ארוע אסוני אם חו״ח יתרחש בעתיד."

לעיון בדו"ח המלא לחצו כאן

הגשנו עתירה ובקשה לצו ביניים לעצירת הרצת אסדת לוויתן – בשל הפרת הוראות המשרד להגנת הסביבה

מאמר מדעי: הערכת ההשפעה הסביבתית שסיפקה נובל אנרג'י בנוגע לאסדת לוויתן היא הערכת חסר גסה, מכילה שורה של פגמים, ומתבססת על מודלים לא מקצועיים

דו"ח מומחה: הזיהום הצפוי מאסדת לוויתן גבוה משמעותית מהצהרות נובל אנרג'י

19.11.2019 עדכון לציבור: הרצת אסדת לוויתן אושרה במחטף והחלה מיידית

 

סרטונים נבחרים

כתבות נבחרות

הרשמה לניוזלטר

דילוג לתוכן