תהליך הרצה של אסדת גז הוא למעשה תחילת פעולת האסדה על כל מתקניה.
הנישוב הוא חלק מתהליך ההרצה של אסדת לוויתן. מטרתו לנקות את הצנרת ומתקני האסדה מהחנקן שנמצא בהם כעת מטעמי בטיחות ולמלא אותם בגז הגולמי מהמאגר.
תהליך הנישוב נקרא בשפה המקצועית Cold Vent, ומשמעותו: פליטות מזהמים מארובת הלפיד, ללא הפעלת הלפיד.
אז מה קורה בתהליך ההרצה?
מאגר הגז לוויתן ממוקם כ- 120 ק"מ מהחוף, ומחובר באמצעות 2 צנרות ארוכות (כ- 110 ק"מ) המחברות את 4 בארות הקידוח עם אסדת הזיקוק שנמצאת במרחק של כ 10 ק"מ מהחוף.
האסדה עצמה מחוברת גם היא בצנרת אל החוף.
במצב ההתחלתי הצנרות ומערכות הזיקוק מלאות בחנקן.
בתהליך הרצה נפתחות הבארות ומתחילים להזרים גז גולמי מעורבב בחומר נוגד קפיאה, בתוך הצנרת. הגז דוחק את החנקן מתוכה וממלא את הצנרת והמתקנים.
בתהליך זה משתחרר קודם כל החנקן לאוויר, ובהמשך משתחררים גזים נוספים, הנקראים בשם הכולל – תרכובות אורגניות נדיפות.
מדובר בחומרים מזהמים ורעילים. חלקם ידועים כמסרטנים, וחלקם חשודים כמסרטנים.
לפי נובל אנרג'י יש שלושה שלבים בתהליך:
בשלב הראשון בהרצה, זה שאושר ובוצע במחטף, הוזרם גז מהחוף אל האסדה בצנרת הקצרה יחסית (10 ק"מ). החנקן מהצנרת נפלט החוצה יחד עם החומרים האורגניים הנדיפים.
נציין שכבר בשלב זה נרשמו חריגות גבוהות בתחנות הניטור ותחנת נחשולים יצאה מכלל שימוש – לדברי מומחים בגלל שהגיעה לרוויה. כלומר, תחנת הניטור לא מסוגלת למדוד ערכים גבוהים של ריבוי מזהמים, למרות שזוהי בדיוק מטרתה.
בשלב השני ייפתחו 2 בארות במאגר, וגז גולמי מעורבב בחומר נוגד קפיאה יתחיל לזרום בצנרת ארוכה, כ- 110 ק"מ עד לאסדת הזיקוק שנמצאת כ- 10 ק"מ מהחוף.
נובל אנרג'י צופה שהנישוב יימשך כ- 8 שעות, ושכמות המזהמים שייפלטו תהיה כ- 25 טון – כמות השקולה לכמות המזהמים שמותר לאסדת לוויתן לפלוט בכשנה ורבע.
בשלב השלישי שייתרחש להערכת נובל אנרג'י 2-3 ימים לאחר מכן, ייפתחו 2 בארות נוספות, והגז הגולמי יוזרם בצנרת שניה אל אסדת הקידוח שבקרבת החוף. גם אז צפויים להפלט עוד כ- 25 טון מזהמים, במשך 8 שעות נוספות.
בין השלבים החל מסיום הנישוב הראשון יתחילו באסדה בתהליך זיקוק הגז הגולמי משתי הבארות הראשונות. תהליך זה יימשך בימים שבין שני הנישובים וגם במקביל לנישוב השני, ויתבצע ללא שימוש בלפיד ו/או במערכת ה"סגורה", כלומר ללא כל מערכות להפחתת הפליטות מהאסדה. משמעות הדבר: זיהום ברמה של אסדת תמר, אבל במרחק של 10 ק"מ מהחוף…
בדו"ח רפואי חדש קובע פרופ' מיכה ברחנא חד משמעית כי החומרים המזהמים הצפויים להפלט במהלך שני הנישובים המתוכננים בהרצת אסדת לוויתן מסוכנים לבריאות:
"חומרים אלו ידועים כגורמי תחלואה בבני אדם וחלקם הם חומרים מסרטנים ידועים. חשיפה למזהמים אלו כקבוצה אף היא מוכרת כגורם מסרטן. בנזן, בפני עצמו, הוא חומר מסרטן וודאי בבני אדם ."
עוד כותב פרופ' ברחנא כי: "יש לתת לתושבים שמקום מגוריהם באזורים העלולים להיות מושפעים באופן חריף ממזהמים אלו התראה ברורה ומספיק ארוכה, על מנת שיוכלו להתארגן כדי לצאת מהאזור ולמנוע את החשיפה."
הזיהום כבר הגיע לחוף. בתחנת הניטור נחשולים, כשעה וחצי אחרי שנובל אנרג'י הודיעו שהפסיקו עם הפליטות לאותו יום (במהלך יום הנישוב הראשון) יצאנו עם מצלמה תרמית לחוף. על פי הצילומים שביצענו במצלמה התרמית גילינו שהפליטות ממשיכות. ערכי הבנזן, מזנקים בתחנת הניטור, ונרשמות חריגות גם בערכי O3, NO2 ו- PM2.5. אזרחים מודאגים מתקשרים לאיגוד ערים ולמשרד להגנת הסביבה, ובאורח פלא, אונליין, הנתונים החריגים נמחקים.
ביום אחר, בשבע בבוקר התגלה ענן ענק מכיוון האסדה העושה את דרכו לחוף, לכיוון נחשולים וזכרון יעקב. בדקנו את נתוני הניטור מכל התחנות וראו זה פלא: אין נתונים במהלך כמה שעות בכל התחנות.
חשוב להזכיר מספר נקודות:
- לפי מסקנות ועדת אלמוג שמינה המשרד להגנת הסביבה וגם על פי ארגון הבריאות העולמי, אין רף חשיפה בטוח לבנזן וכל חשיפה בכל רמה שהיא נחשבת מסוכנת. במהלך הנישוב עתידים להיפלט 76 ק"ג בנזן.
- בנזן הוא רק חומר אחד מתוך סך כל החומרים המזהמים שעתידים להיפלט, ומהווה רק 0.3% מסך כל הפליטות של חומרים מזהמים. המשרד להגנת הסביבה מתייחס אך ורק לבנזן ולא ל- 99.7% או: 24,000 ק"ג של חומרים מזהמים, בחלקם מסרטנים, ובחלקם חשודים כמסרטנים!
- פרופסור ברחנא מציין את הנתונים הללו בדו"ח שהגיש לשומרי הבית ומציין שיש לתת לתושבים התראה מוקדמת על מנת שיוכלו לצאת מהאיזור ולהימנע מהחשיפה לחומרים המזהמים
- הרגולטור נמנע מלקחת אחריות מלאה על כמות וקצב הפליטות שפורסמו ומצהיר באופן גלוי כי הכמות שתיפלט היא "על פי הצהרת נובל אנרג'י" ולא על פי הערכת מומחי המשרד או מומחה צד שלישי עם ניסיון עולמי בתחום (וזאת, בניגוד למה שדרשנו).
- המדינה ונובל אנרג'י לא שחררו את הרכב הקונדנסט הבלתי מיוצב, מה שהכרחי להערכת הפליטות מהאסדה, על פי חברת הייעוץ הבינלאומית "רמבול".
- המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים נסמכים על מודל לפיזור מזהמים שסיפקה לא אחרת מאשר נובל אנרג'י, החברה שאחראית על פיזור המזהמים, ואשר המשרד להגנת הסביבה העלה "תהיות קשות לגבי אמינות הנתונים שהגישה". לפי מודל זה, לא צפוי להגיע זיהום לחוף.
- דו"ח מדעי חדש של פרופסור דוד ברודאי ופרופסור אורי דיין, מנתח את מודל פיזור המזהמים שחברת נובל אנרג'י סיפקה למשרד להגנת הסביבה, וקובע חד משמעית כי המודל כולל פגמים, השמטות והנחות מוטעות.
- לא מודלו חומרים נוספים להוציא בנזן, לרבות כאלו החשודים כמסרטנים וכאלו שהינם רעילים.
- איש אינו יודע מהן הכמויות ומהם קצבי הפליטה האמתיים, להוציא נובל אנרג'י, גם לא המשרד להגנת הסביבה.
- נובל ל אנרג'י דיווחה דיווח שקר לגבי מועד תום הנישוב הקטן הראשון. הוכחנו זאת באמצעות מצלמה תרמית.
- לאור ניסיון העבר, אנו מתייחסים בחשדנות לדיווחים של נובל אנרג'י לגבי קצב הנישוב, שעות הנישוב וכמות המזהמים (24 טון). לאורך כל הדרך של החברה בישראל, היא הסתירה מידע מהציבור, חרגה באופן קיצוני מתחזיותיה, סיפקה הערכות חסר קיצוניות ואף שיקרה לציבור. גם איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון-כרמל וגם המשרד להגנת הסביבה הצהירו בעבר שהאמינות של החברה בעייתית במיוחד.
- המודל מתייחס לנתוני רוח היסטוריים. לא מן הנמנע שבאותו יום תהיה רוח חזקה יותר, שתשנה כליל את פיזור המזהמים בחוף.
- ערכי הסביבה מתייחסים לאדם ממוצע, בוגר ובריא. ישנן אוכלוסיות רגישות שעלולות להיפגע גם בחשיפה לערכים נמוכים יותר מערכי הסביבה- ילדים, נשים בהריון, חולי לב וריאות, קשישים, חולים בכלל ועוד.
- אם לא די בזה – תופעות משונות בתחנות הניטור הקיימות מקטינות מאד את אמון הציבור בהן, כמו מחיקת נתונים המתעדים חריגות, כיול בו זמני של כמה תחנות כך שאין ניטור, והשבתת תחנות.
בשורה התחתונה – בעקבות הדוח המפורט של פרופסור ברחנא, והדו"ח המדעי של הפרופסורים דוד ברודאי ואורי דיין, אנחנו ממליצים לשקול פינוי מהאזור הסמוך לאסדה בזמני הנישוב, במיוחד לילדים, נשים בהריון, קשישים וחולים, אך לא רק.
האזורים מהם מומלץ לשקול פינוי: מישור החוף, בין חיפה לנתניה (ועשרה ק"מ מזרחה מקו החוף)
המשרד להגנת הסביבה הודיע ב- 27.12.19, דקות ספורות לפני כניסת השבת, כי הנישוב צפוי להתרחש ביום שלישי הקרוב, 31.12.19.
כפי שלמדנו בפעם הקודמת, ייתכנו בהחלט שינויים.
נמשיך לעדכן!
בדו"ח מדעי חדש קובעים הפרופ' דוד ברודאי והפרופ' אורי דיין כי: מודל אבי מושל שבוצע בהזמנת נובל אנרג'י לפיזור הזיהום במהלך הרצת אסדת לוויתן כולל פגמים, השמטות והנחות מוטעות, המובילים לתוצאות אופטימיות לגבי ריכוזי המזהמים בחוף.
זהו המודל עליו מתבסס המשרד להגנת הסביבה כשהוא טוען שלא נשקפת סכנה לבריאות תושבי עוטף לוויתן!
תהליך ההרצה של אסדת לוויתן בכללותו, ובפרט ה"נישובים" הוסתרו היטב, ולא נמצאו בבקשת היתר הפליטה של אסדת לוויתן, וגם לא באף אחת מטיוטות ההיתר.
תהליך הנישוב, נקרא בשפה המקצועית Cold Vent והמשרד להגנת הסביבה הכחיש עד ממש לאחרונה שתהליך מזהם כזה צפוי להתרחש. למעשה, המשרד התחייב בפנינו בכתב, כי לא יהיו Cold Vents (נישובים) מהאסדה, ואף הדגיש כי זהו תנאי להפעלת האסדה.
הנישוב התגלה לצוות המדעי שלנו בהערה קטנה שצורפה להיתר הפליטה. משדרשנו פרטים ניתן ההיתר ובאופן מיידי נובל אנרג'י התחילה בנישוב הראשון מבלי לתת לציבור שהות לשקול פינוי.
כבר במהלך אותו נישוב ראשון (שאמור להיות פחות מזהם מהבאים), נרשמו חריגות גבוהות במתקני הניטור בנחשולים, שאף יצאו מכלל שימוש ואנשים רבים דיווחו על סימפטומים בריאותיים שעלולים להיות תוצאה של החשיפה למזהמים..
לדברי מומחים איתם התייעצנו, מתקני הניטור הוצפו בכמויות גדולות של מזהמים שהם לא מיועדים למדוד, והגיעו לרוויה.
כתגובה להפתעתנו, באיגוד ערים החליטו פשוט למחוק את הנתונים מהאתר!
הפרקטיקה התמוהה חזרה על עצמה שוב ושוב בתקופה אחרונה.
לקראת ערב הודיעה נובל אנרג'י שהנישוב הסתיים, אולם כשעה וחצי לאחר מכן שוב קפצו מדדי הזיהום בתחנות הניטור, והמצלמה התרמית תיעדה פליטות גדולות מאוד מהאסדה.
אנו ממליצים לשקול לא להיות באזור הים ומישור החוף (עד 10 ק"מ מהחוף) בין עתלית לחדרה לכל הפחות (המחמירים יכולים להתייחס לשטח שבין חיפה לנתניה).
אנחנו מזמינים את כל התושבים להגיע לאירוע מחאה שנערוך בזמן זה. פרטים יפורסמו בעמוד הבית שלנו.
על פי דיווחי נובל אנרג'י, צפויה פליטה של 76 ק"ג בנזן ושל 24,000 ק"ג חומרים אורגניים נדיפים (mmVOC) בכל נישוב בן שמונה שעות. סה"כ, בכל תקופת ההרצה, צפויים להיפלט כ-50 טון. זאת, כאשר לפי היתר הפליטה של אסדת לוויתן, מותר לה לפלוט עד 20 טון mmVOC בשנה!
המודל שהריץ הצוות המדעי של שומרי הבית מצביע על חריגות שעתיות מהותיות מהסף המותר ע"י המשרד להגנת הסביבה!
הפליטות בזמן הנישוב לא צפויות להיות קבועות ורציפות. למעשה אין אפשרות לדעת בדיוק מתי ייפלטו כמויות עצומות של מזהמים.
בתהליך הזה סביר שחומרים המזהמים ייפלטו במקבצים ולא באופן אחיד ורציף. לכן, הערך הממוצע של הפליטות פחות משמעותי, כי מי שיהיה בסביבה עלול להיות חשוף לזיהום כבד ומרוכז, החורג מערכי הסף המותרים בחוק, בזמנים לא צפויים.
חשוב לדעת:
- בנזן הינו מסרטן וודאי בכל רמה, גם מתחת לסף היממתי המותר.
- יותר מכך – גם המודל של המומחים שלנו נסמך על "הערכות נובל אנרג'י" לכמות וסוג הפליטות, וזאת היות והמדינה ונובל אנרג'י לא שחררו את כל המידע על הרכב הקונדנסט הבלתי מיוצב, מה שהכרחי להערכת הפליטות מהאסדה, על פי חברת הייעוץ הבינלאומית "רמבול".
- בנוסף, לא מודלו חומרים נוספים להוציא בנזן, לרבות כאלו החשודים כמסרטנים וכאלו שהינם רעילים, למרות שמדובר בכמויות עצומות של מזהמים (24 טון בשעות ספורות!).
על הסיבות מדוע – פירוט בשאלה והתשובה הבאה. - איש אינו יודע מהן הכמויות ומהם קצבי הפליטה האמיתיים, להוציא נובל אנרג'י, גם לא המשרד להגנת הסביבה, שאמר מספר פעמים שדיווחיה של נובל אנרג'י אינם אמינים.
- נובל ל אנרג'י דיווחה דיווח שקר לגבי מועד תום הנישוב הקטן הראשון. הוכחנו זאת באמצעות מצלמה תרמית.
- הפרופסורים ברודאי ודיין הראו בדו"ח מטעמם כי המודל של נובל אנרג'י שגוי.
זה נכון, לא מודלו חומרים נוספים להוציא בנזן, לרבות כאלו החשודים כמסרטנים וכאלו שהינם רעילים, גם במודל של נובל אנרג'י, עליו מסתמך המשרד להגנת הסביבה, וגם במודל המדעי של המומחים שלנו.
לגבי המודל שלנו – לצערנו אין לנו מספיק נתונים כדי להריץ מודלים על חומרים אחרים, להוציא בנזן (וגם זה עבור בנזן הוא הערכה גסה בלבד, בשל מחסור בנתונים, שלא משחררת המדינה).
למרות בקשות חופש המידע, ואף עתירה משפטית שהגשנו, המדינה ונובל אנרג'י לא שחררו את הרכב הקונדנסט הבלתי מיוצב, מה שהכרחי להערכת הפליטות מהאסדה – על פי חברת הייעוץ הבינלאומית "רמבול".
למרות שמדובר בנתון שבמדינות מתקדמות דורשים לפרסם בציבור, אצלנו קיבלו את הטיעון שמדובר ב"סוד מסחרי" של חברת נובל אנרג'י!
חשוב לציין גם שהרצה אינה חינמית, כך שגם כספית היכולת שלנו להריץ עבור חומרים נוספים, מוגבלת.
יותר מכך – מסיבה לא ברורה, המשרד להגנת הסביבה אסר על היועץ שעבד עימנו וביצע עבורנו את ההרצות, להמשיך להעניק לאחרים, לרבות אותנו, שירותים.
בדגימות הקונדנסט שנובל אנרג'י נאלצו לספק בעקבות העתירות שלנו, דווח על ריכוז של 0.01-0.03% בנזן.
המשרד להגנת הסביבה דרש מהחברה להריץ את מודל פיזור המזהמים לפי ריכוז של 0.1% (כלומר פי 3 עד פי 10).
לאחר דחיית היתר הפליטה הראשון שהגישה נובל אנרג'י ע"י המשרד להגנת הסביבה, עקב חוסר אמינות הנתונים שסופקו ע"י החברה, נלקח מקדם בטיחות והחברה נדרשה לבצע גם הרצת "ניתוח רגישות" בה ריכוז הקונדנסט הוא 1% (כלומר פי 30 עד פי 100 מההצהרות של נובל אנרג'י במקור).
המודלים שהריץ הצוות המדעי של "שומרי הבית" מתבססים על ריכוז בנזן בקונדנסט של 1%, כמו בניתוח הרגישות שדרש המשרד.
אנו מפרסמים בדף שומרי הבית את עדכוני הניטור על בסיס יומי.
למידע המלא: כל מה שרציתם לדעת על ניטור הזיהום מאסדת לוויתן
ובקצרה כאן:
קיימות כיום שלוש תחנות ניטור בבעלות איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון-כרמל: מעיין צבי, נחשולים וקיסריה.
תחנות הניטור של איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון-כרמל (מכאן ואילך נקרא לו "האיגוד"), מצוידות במיכשור שלדברי המומחים עמם התייעצנו, אינו מתאים לתנאים הספציפיים של הפליטות החזויות מאסדת לוויתן. יתרה מזו, אופן הדיווח בתחנות האיגוד הכולל מחיקת נתונים, מעלה תהיות קשות לגבי מהימנות התחנות והמדווחים.
המשרד להגנת הסביבה הוסיף לאחרונה 2 תחנות נוספות משלו: בזכרון יעקב ובנווה ים. תחנת זכרון לא מודדת את נתוני כיוון ועוצמת הרוח, וגם לא את המזהם קסילן או חלקיקים נשימים עדינים מסוג PM10.
בנוסף, קיימות שתי תחנות של נובל אנרג'י במעין צבי ובחוף דור.
שתי תחנות הניטור של נובל אנרג'י סובלות ממחסור בנתוני רוח ולא מודדות את רמות החלקיקים הנשימים העדינים מסוג PM10 ומסוג PM2.5, ותרכובות חנקן, וכמו כן לא מודדות את נתוני כיוון ועוצמת הרוח, בניגוד למה שנדרש מנובל במסמך ההנחיות של המשרד להגנת הסביבה, וכנהוג בתחנות ניטור ברחבי ישראל, לרבות תחנות האיגוד.
תחנת קיסריה של איגוד ערים, זה סיפור נוסף – בתחילת ההרצה שאושרה במחטף, לא היה ידוע אם היא כלל פעילה, היות ולא היתה מחוברת כלל למערך הניטור הארצי ולציבור לא היתה כל גישה לנתוניה. זאת, בניגוד להנחיה מפורשת של המשרד להגנת הסביבה, שהגדיר שתי תחנות ניטור תקינות ושקופות מצד נובל אנרג'י במעין צבי ובקיסריה, כתנאי לתחילת ההרצה! נובל אנרג'י צפצפה על הוראות המשרד והחלה בהרצה…
היות והתלוננו על כך, נמצא חיש קל פתרון – איגוד ערים השכיר את תחנת קיסריה לנובל אנרג'י! וכך, תחנה ציבורית הפכה להיות בשרות נובל אנרג'י.
את בעיות התקינות התחנות, טרם פתרו..
כפי שנוכחנו, בתחנת נחשולים החיישנים אינם מתאימים ומגיעים לרוויה בזמן הנישוב ולכן לא מודדים כראוי.
בשורה התחתונה – קיים מערך ניטור, אך לצערנו בשלב זה קיימות עדיין בעיות מהותיות והפתרון הקיים אינו מספק.
בנוסף, לתפיסתנו ניטור יבשתי – טוב ככל שיהיה – אינו מספק.
נדרש גם ניטור רציף של חומרים מסרטנים על וסביב אסדת לוויתן, אנחנו מתנגדים ל"הנחה" שעשה המשרד להגנת הסביבה לחברת נובל אנרג'י בנושא זה ונמשיך להיאבק על צדקתנו בענין זה, לטובת הציבור ובריאותו.
לנתוני הניטור הקיים, הכנסו: לדף נתוני הניטור היומיים, מתחנות ניטור חוף הכרמל
לחץ כאן לדיווח
אנו אוספים דיווחי תושבים על סימפטומים בריאותיים החשודים כקשורים לזיהום מאסדת לוויתן.
המידע המועבר ל"שומרי הבית" ישמש לצרכים רגולטוריים, משפטיים ולקבלת חוות דעת רפואיות ומדעיות בהקשר להשפעת הפליטות לאוויר מאסדת לוויתן על הבריאות והסביבה.
עדיף כמובן לשקול להתפנות מהאיזור עד חלוף הזיהום.
אם את/ה בביתך, עדיף לסגור דלתות, חלונות ופתחי איוורור בבית, כי ייתכן שיש פליטות רעילות.