"שומרי הבית" מתארים את שוד החשמל הגדול – צעד אחר צעד
בסדרת פוסטים, המבוססת על תחקירי עומק שלנו, נתאר בתמציתיות את השתלשלות האירועים הכרוכים בוויתור של חברת החשמל שלנו על חוב של כ-7 מיליארד ש"ח לחברות גז מצריות שבבעלות ממשלת מצרים.
כפי שעולה מהשתלשלות האירועים והנסיבות, חברת החשמל צפויה למחול על חוב עצום ובתמורה, ממנה כמעט ולא ייהנו אזרחי ישראל וגם לא חברת החשמל הישראלית, נראה כי המצרים צפויים לרכוש גז משותפויות הגז הישראליות תמר ולוויתן, גז אשר אין להם כל צורך בו, עקב גילוי מאגרי גז עצומים במים המצריים, עקב פרויקטים סולאריים ענקיים שהם מקדמים ועקב היותם בעלי מאזן גז חיובי – מפיקים יותר מאשר צורכים, מה שהפך אותם ליצואני גז כבר לפני למעלה משנה.
יתרה מזו, את הגז מישראל הם אמורים לקנות במחירים הגבוהים מאלו שהם עצמם מוכרים… הגיוני? לא לנו.
7 מיליארד ש"ח אבודים אלו, כוסו דרך תעריף החשמל ששילמנו כבר בפועל כצרכני חשמל לחברת החשמל בין השנים 2012-2015.
כלומר, אנחנו הלווינו כסף לחברת החשמל, אבל לא נראה את רוב-רובו חזרה…
בשורה תחתונה – נראה שזו עסקה סיבובית המעבירה מיליארדים מהציבור דרך מצרים ליצחק תשובה ונובל אנרג'י
בשורה התחתונה, נראה שזו עסקה סיבובית אשר לוקחת מיליארדים מכספי צרכני החשמל בישראל ביד אחת, מעבירה אותם מאחורי הגב דרך המצרים ומחלקת אותם חזרה ליצחק תשובה ונובל אנרג'י ביד השנייה.
פרק א' – איך נוצר החוב המצרי?
ב- 2005 נחתם הסכם להזרמת גז מצרי לישראל.
באפריל 2012 הודיעה חברת הגז הלאומית של ממשלת מצרים על הפסקת הזרמת הגז לישראל ועל ביטול חד-צדדי של ההסכם עם בעלת הצינור וספקית הגז EMG.
בעקבות הפסקת אספקת הגז המצרי לישראל, תבעה חברת החשמל את החברות המצריות בגין הנזקים הכבדים שנגרמו לה עקב הביטול החד-צדדי של ההסכם, כתוצאה מעליית מחירי הדלקים החלופיים.
ב- 2015 פסק טריבונל בוררות בשווייץ לטובת חברת החשמל פיצוי בגובה של 1.76 מיליארד דולר. בתוספת הוצאות משפט וריבית בסכום כולל שעומד נכון להיום על כ- 600 מיליון דולר, סך החוב העדכני נאמד בכ- 2.36 מיליארד דולר.
חברות הגז המצריות ערערו, אך ב-2017 דחה בית המשפט העליון בשוויץ את ערעורן.
פסק הבוררות גרר הצהרה של בכירים מצריים על הימנעות מחתימה על הסכמי רכישת גז מישראל, עד למחיקת החוב.
לקריאת פרק ב' בו יסופר על החוזה התמוה לייצוא גז ישראלי למצרים – לחצו כאן