למאמר המלא של אמנון פורטוגלי לחץ כאן.
מצרים מפחיתה את קצב הפקת הגז הטבעי ב- 10 BCM לשנה לאחר שהשיגה עודפי גז ואין לה למי למכור את הגז במחירים המבטיחים כדאיות כלכלית.
ב-7 לאוקטובר פורסם ב- Daily News Egypt כי משרד הנפט הפחית את ייצור הגז הטבעי במצרים בכ- 10 BCM לשנה, לכ- 62 BCM לשנה מ- 72- BCM לשנה עקב הירידה בצריכה בשוק המקומי ובייצוא.
גורם במשרד הנפט מסר לעיתון שייצור הגז הטבעי של מצרים צפוי לעלות לקצב של 77.5 BCM לשנה ואילו צריכת הגז המקומית תגיע לכ- 64 BCM לשנה בשנת הכספים 2019/20. צריכת הגז המקומית תעלה בהדרגה לכ- 72 BCM לשנה במהלך שנת הכספים הבאה 2020/21.
לפי הודעה זו, למצרים יש עודפי גז בהיקף של כ- 10 BCM לשנה.
ב- 22 לספטמבר 2019, פורסם בניוזלטר Energy Egypt כי מפעל הנזלת הגז ב- IDKU בקיבולת של כ- 10 BCM לשנה יחזור לפעילות מלאה, ב- 100% מתפוקתו הנומינלית, בחודש הבא (אוקטובר).
כך אמר תאמר עבדלסאלאם Tamer Abdelsalam מנהל האופטימיזציה הבכיר של החברה בכנס גאסטק Gastech ביוסטון. לפי הפרסום, מפעל ההנזלה פועל עכשיו ב90% מהקיבולת שלו.
מסתבר שמצריים לא מוצאת קונים לעודפי הגז שלה, במחירים שמכסים את העלויות
ב- 1 לספטמבר 2019, פורסם כי חברת הגז הלאומית המצרית EGAS ביטלה מכרז לשלושה מטענים של LNG ממפעל ההנזלה IDKU ליד אלכסנדריה עקב הצעות מחיר נמוכות. גורמים בשוק מסרו לרויטרס, כי המכרז, שנסגר ב- 28 באוגוסט, בוטל בגלל הצעות מחיר נמוכות.
שלשה שבועות אח"כ, ב- 22 בספטמבר 2019 ציטט רויטרס שני מקורות בתעשייה, לפיהם חברת הגז המצרית EGAS הציעה שישה מטענים של גז טבעי נוזלי (LNG) ממפעל ההנזלה Idku. המטענים הוצעו על בסיס Free-On-Board (FOB) להעמסה בין ה- 5 באוקטובר, 2019 ל -1 בנובמבר 2019.
ארבעה ימים אח"כ ב- 26 לספטמבר, מסרה סוכנות הידיעות רויטרס מפי שלושה גורמים בשוק כי EGAS ביטלה את ההצעה לשישה משלוחים של גז טבעי נוזלי (LNG) בין ה -5 באוקטובר ל -1 בנובמבר. רויטרס
הוסיפה כי זה מכרז ה- LNG השלישי ברציפות שבוטל על ידי החברה, אך הסיבה לביטול עדיין לא ברורה. המקורות של רויטרס אמרו כי ביטול המכרז הקודם, שהיה לאספקה בספטמבר, נבע ממחירי הצעות נמוכים.
מסתבר, לפי הודעות אלו, שלמצרים יש עודפי גז, והיא מציעה אותם בשוק העולמי. אלא שהמחירים בשוק נמוכים מדי, וככל הנראה לא מכסים, או מכסים בקושי, את עלויות ההנזלה, ההובלה והגזיפיקציה של הגז ממצרים, ולכן בוטלו המכרזים.
ההודעות האלו אינן תואמות להודעה של שותפי תמר ולוויתן על חתימת הסכמים לייצוא גז למצריים
ההודעות האלו אינן תואמות להודעה של שותפי תמר ולוויתן מה- 2 לאוקטובר על השלמת חתימות על שני הסכמים לתיקון הסכמי הייצוא המקוריים בין שותפי תמר לבין דולפינוס, ובין שותפי לוויתן לבין דולפינוס. בין השאר, הגדלה משמעותית בכמות הגז שהתחייבו שותפי לוויתן לספק לרוכשת, והקטנה מסויימת בכמות הגז שהתחייבו שותפי תמר לספק לרוכשת.
לא ברור איך ייצוא גז מישראל למצרים תואם את הידיעות האחרונות בדבר ביטול המכרזים לייצוא גז ממצרים, תואם את הקיצוץ המתוכנן בקצב הפקת הגז, ואת מאזן הגז המצרי.
לא ברור איך ניתן יהיה לייצא גז מישראל, דרך מפעלי ההנזלה במצרים, עם הוצאות ההובלה מישראל למצרים, ובמחירי הגז השוררים היום בעולם, אלא אם מעורבים בעסקה שיקולים זרים בדומה למה שהתברר שהיה הבסיס לעסקת ייבוא הגז ממצרים לפני כעשר שנים.
קישורים רלוונטים:
דה מארקר – תייבא גז מישראל? בעקבות ביקוש נמוך – מצרים מצמצמת את הפקת הגז הטבעי