איך גונבים לנו מיליארדים מבלי שנשים לב?

לאורך תקופה ארוכה "שומרי הבית" עוסקים בנושא מחיקת החוב המצרי לחברת החשמל, מעשה שככל הנראה מיועד לשרת את יצחק תשובה ונובל אנרג'י לצורך יצוא גז למצריים וממומן בגדול כרגיל ע"י אזרחי ישראל, שמופקרים הפעם ע"י דירקטוריון חברת החשמל. 

באופן מכעיס ומאכזב, חברי הדירקטוריון, שמחויבים לפעול למען טובת החברה שמתלכדת כמעט תמיד עם האינטרס הציבורי בהיותה חברה ממשלתית ועלולים לעמוד לדין אם יתברר שהפרו את אמון הציבור, בחרו לאשר לעצמם שיפוי- החזר הוצאות שייכפו עליהם בהליך משפטי או פסבדו-משפטי  בסך 2 מיליארד ש"ח, מכספי החברה – ספציפית לגבי אישור ההחלטה למחוק חלק מהחוב המצרי לחברת החשמל.

להלן השתלשלות העניינים עם הקישורים הרלוונטיים:

בתאריך ה- 19.02.2018 חברות הגז חוגגות הסכם לייצוא גז למצריים. בדיוק באותו הזמן פרסומים זרים מלמדים, מפי בכירים מצריים, כי העסקה כוללת את מחיקת החוב המצרי לחברת החשמל. בפרסומים בישראל, אף אחד לא הזכיר את המחיר ששילמו אזרחי ישראל לאחר פיצוץ הצינור ממצרים והעלאת תעריפי החשמל בשל קטיעת הסכם הגז על ידה, באמצעות חשבונות החשמל שלהם. 

מי יחזיר לאזרחי ישראל 7 מיליארד שקל? האם שותפויות הגז, שעד כה שילמו לקופת המדינה אפס ש"ח כמס רווחי יתר (ששינסקי)?

ב- 22.02.2018, עפ"י דיווח ב"בלומברג", אומר ראש הממשלה המצרי שהושגו הבנות בנוגע לחוב לחברת החשמל. האם הדבר קרה כחלק מעסקת חבילה שכללה את עסקת יצוא הגז מישראל למצרים?

מיד לאחר מכן, ב- 25.02.2018, יוצאת הודעת הכחשה מחברת החשמל : "לא היה ולא נברא. לחברת החשמל לא מוכר כל ויתור על החוב. לא יהיה ויתור על החוב והחברה ממשיכה לפעול לגבייתו". 

מדוע זה נראה כאילו אזרחי ישראל צריכים לסמוך דווקא על אמינות הדיווחים המצריים, ולא על אלו של חברת החשמל הישראלית?

קראו את המאמר שפרסמנו ב- 1.1.2019: "האם ישראל מוחקת חוב מצרי עצום לחברת חשמל למען עסקה של דלק ונובל אנרג'י עם מצריים?". נשאלת השאלה, אם המצרים מתגאים בהישג המרשים מבחינתם, מדוע המשיכה חברת החשמל לא לדווח על כך לציבור הישראלי במשך זמן כה רב?

מדוע אפילו אחרי הדיון בינואר 2019, בו אישר דירקטוריון חברת החשמל את תספורת המיליארדים, לא יצאה על כך הודעה מיידית לבורסה כנדרש? מה הסתירה חברת החשמל? מדוע?

החברה טענה אז כי חששה כי העסקה תטורפד. מי יטרפד? "שומרי הבית"? ומדוע שלא תצא העסקה לאור השמש המחטא ואם היא מעלה ריח באושים, תטורפד במשפט הציבור?

איך זה שחברת החשמל, שהייתה במצוקה תזרימית ב- 2012 ולקחה מהמדינה הלוואה בגובה 10 מיליארד ש"ח כדי לממן את הדלקים היקרים, מעלה לנו את התעריף בעד 40% כדי לממן את החזר ההלוואה למדינה, אבל עכשיו, כשצרכני החשמל בישראל סיימו לשלם עבור חברת החשמל את ההלוואה שלקחה מהמדינה, היא לא מחזירה לאזרחים את כספם, אלא ככל הנראה ליצחק תשובה בעסקה סיבובית דרך המצרים?

המהלך נראה בעייתי גם בעיני רשות החברות הממשלתית – במרץ 2019 הגיעה דרישה של רשות החברות הממשלתית לקיים דיון נוסף בחברת החשמל על המתווה?

מדוע גם על הדרישה הנ"ל לא יצא דיווח מיידי לבורסה?

ב- 23.05.2019, לאחר מאמצים רבים לקושש מידע חסוי בנוגע למחיקת החוב, שלחנו מכתב לכל חברי דירקטוריון חברת החשמל בו הבהרנו את עמדתנו לגבי תפקידם לפעול למען האינטרס הציבורי בעניין אישור מחיקת החוב המצרי ולגבי המשמעות הפלילית של מעילה באימון הציבור. בהמשך, פרסמנו מאמר נוסף כאן באתר, התוהה מדוע ויתרה חברת החשמל על 7 מיליארד ש"ח חוב מצרי.

את מי משרת דירקטוריון חברת החשמל? מדוע אישרו ויתור על כ- 7 מיליארד ש"ח מכספי החוב המצרי. האם למען יצחק תשובה ונובל אנרג'י?

בחודש יוני 2019 התברר לנו שהמנכ"ל ודירקטוריון חברת החשמל, אשר אמורים בהחלטותיהם לשמור על אינטרס החברה העולה בקנה אחד עם זה הציבורי ועלולים לעמוד לדין במידה ופועלים אחרת, במקום להימנע מלאשר את ההחלטה התמוהה, החליטו להעניק לעצמם שיפוי עצום, נוסף על ביטוח הדירקטורים שלהם, כהגנה מפני תביעות אישיות הנוגעות להחלטה ספציפית זו. זאת, בסך 2 מיליארד ש"ח ועד לרבע מההון העצמי של החברה! 

ב- 23.06.2019 פרסמנו כאן באתר את המאמר בעניין זה: מדוע מנכ"ל חברת החשמל וחברי הדירקטוריון מבקשים הגנה מפני תביעות אישיות לקראת הוויתור על החוב המצרי?

האם זהו מהלך עסקים סטנדרטי בחברת החשמל, לבקש הגנה משפטית מראש בסכומי עתק לפני אישור עסקאות שאמורות להיות כשרות למהדרין?

ב- 04.07.2019 הגענו גם לאסיפת בעלי המניות של חברת החשמל​ בכדי להעביר את דברינו בפורום זה, במתואם עם בעלי מניות בחברה.

אנו תוהים: 

איך זה שתעריפי החשמל כיום עדיין יותר גבוהים מאשר בתקופה לפני פיצוץ הצינור שגרם לביטול עסקת הגז על ידי המצרים?

למרות שישראל מצאה מאז גז משלה וגם גמרנו לשלם לחברת החשמל את ההלוואה שלקחה מהמדינה?

איך זה שעסקת מחיקת החוב עולה לדיון בחברת החשמל וברשות החשמל, רגע לפני שקבוצת דלק ונובל אנרג'י עומדות להשלים את העמידה בתנאים המתלים של הסכם יצוא הגז למצרים?

האם הסדר והסמיכות של הדברים מקריים לגמרי?

איך זה שבכל פעם עושים עלינו סיבוב של מיליארדי שקלים, יוקר המחיה בישראל נותר גבוה ואף עולה, אבל אי השוויון בישראל מאמיר והעשירים מתעשרים עוד יותר?

איך הגענו ל- 7 מיליארד שקלים?

פסק הבוררות מ- 2015 היה על סך של 1.76 מיליארד דולר.

פסק הבוררות, כולל ריבית והוצאות משפט בהיקף כולל של כ- 600 מליון דולר, מביא לחוב כולל בגובה של כ- 2.35 מיליארד דולר.

הסכם הפשרה הוא על סך של 500 מליון דולר, פרושים על פני 8.5 שנים, עם מקדמה בגובה 60 מליון דולר.

היוון של הסכם הפשרה (הקדמת כל התשלומים העתידיים לערכים של היום), מביא ל- 350 מליון דולר.

ההפרש בין הכסף שהיינו אמורים לקבל (2.35 מיליארד דולר) לבין זה שנקבל בפועל (0.35 מליארד דולר) מביא לערך התספורת- 2 מיליארד דולר (7 מיליארד שקלים).

סרטונים נבחרים

כתבות נבחרות

הרשמה לניוזלטר

דילוג לתוכן