הסיכון הפיננסי למשקיעים במימון פרויקט לוויתן גובר והולך. המשך השקעת כספי המוסדיים בפרוייקט לוויתן היא החלטה מסוכנת ולא אחראית על חשבון כספי הפנסיה של אזרחי ישראל.
עו"ד אילן יונש, עו"ד גונן בן יצחק והחוקר אמנון פורטוגלי, פנו במכתב חריף אל פרופ' אמיר ירון – נגיד בנק ישראל, וד"ר חדווה בר – המפקחת על הבנקים והממונה על שוק ההון, ביטוח וחסכון.
מכתב דומה נשלח אל המשקיעים המוסדיים במימון פרויקט לוויתן: בנק הפועלים, בנק דיסקונט, קרן ההשקעות פסגות, חברת הביטוח כלל, וקרן ההשקעות מיטב ד"ש.
הבנקים והמשקיעים המוסדיים חייבים להימנע מהשקעות נוספות למימון פרויקט לוויתן במסגרת פעימת האשראי הרביעית!
במכתב מתריעים השלושה מפני המשך השקעת כספי הציבור בפיתוח פרוייקט מאגר הגז לוויתן וזאת עקב הכמות הדלה של חוזים מחייבים ארוכי טווח, בשל הסיכון המסתמן להמשך קיומו של חוזה יצוא הגז לירדן, וכן בשל היעדר ההתפתחות של מזכר ההבנות לייצוא גז למצרים.
לפרוייקט לוויתן כמעט ואין חוזים ארוכי טווח
החוזים ארוכי הטווח של שותפות לוויתן מסתכמים ב- 0.65 מיליארד מ"ק גז לשנה בלבד בשוק המקומי. מדובר על כשביעית (!!) ביחס להיקף החוזים עליהם חתמה חברת אנרג'יאן, המפתחת את מאגרי הגז הקטנים "כריש" ו"תנין".
סיכוי אפסי למימוש "חוזה העוגן" של לוויתן עם ירדן
מהעיתונות הירדנית עולה כי "חוזה העוגן" עם חברת החשמל הירדנית נמצא כרגע בבחינה מחודשת של הפרלמנט הירדני ומלך ירדן בגלל דרישות פוליטיות.
במקביל מסתבר שירדן כבר רוכשת גז ממצרים בהיקף העונה לכל דרישות הגז של הממלכה הירדנית.
באפריל האחרון נמסר שמצרים וירדן חתמו על הסכמים שמבטיחים גם את אספקת הגז העתידית לירדן ממצרים.
במצב זה ברור שהסיכוי למימוש ההסכם של ירדן עם שותפות לוויתן מתקרב לאפס.
סיכוי אפסי לגיבוש חוזה משמעותי לייצוא גז למצריים בה התגלו לאחרונה מאגרי גז עצומים
מזכר ההבנות של שותפות לוויתן עם חברת "דולפינוס" המצרית טרם גובש להסכם מחייב. מתברר שלמצריים, שהפכה לאחרונה ליצואנית גז עקב מאגרי הגז העצומים שהתגלו בשטחה – כלל אין צורך לייבא גז מלוויתן.
בנוסף להיעדר קיבולת הולכה רציפה בצנרת מישראל – הסיכוי לייצא גז למצריים בכמויות גדולות לאורך זמן נהיה אפסי.
גם בשוק המקומי אין בינתיים לקוחות לפרוייקט לוויתן
- תחנת הכח בבאר טוביה תוקם רק כשנה מיום החיבור של מאגר לוויתן לחוף.
המשמעות – לא תרכוש גז מלוויתן בשנת פעילותו הראשונה. - פרוייקט תחנת הכוח של דור אנרגיה טרם יצא אל הפועל.
המשמעות – החוזה שנחתם לפני כ- 3 שנים מול השותפים בלוויתן טרם נכנס לתוקפו.
לפני אישור הפעימה הרביעית – נדרשת בחינה מחודשת של מתווה המימון של פרוייקט לוויתן
הכותבים קוראים למנהלי הבנקים והקרנות ולממונים עליהם מטעם הציבור לפעול להגנה על הציבור מהשקעה בלתי אחראית של כספי הפנסיה והקרנות בפרוייקט שנמצא בסיכון פיננסי גבוה.
החוקר אמנון פורטוגלי: "מצב העניינים הוא ברור לכל מי שעיניו בראשו. פרוייקט לוויתן הוא בלון שמנפחים אותו כבר זמן רב באמצעות הזרמת הרבה מאוד כספים ששייכים לציבור, כאשר הנתונים הכלכליים ביחס לכדאיות ההשקעה מצביעים בבירור על כך שסופו של הבלון הזה להתפוצץ בפנינו, תוך אובדן כספי הפנסיות של כולנו.
התרענו כבר יותר מפעם אחת על כך שאין לפרויקט לוויתן ביקוש מקומי המצדיק השקעת כספי ציבור בו, ושלמעשה מדובר בהימור לא מחושב שיעלה לאזרחי המדינה בכספי הפנסיות שחסכו בעמל רב.
המשך השקעת כספי הציבור בפעימה הרביעית של מימון לוויתן למרות כל האזהרות עלולה להיות שערוריה שמישהו יצטרך לתת עליה את הדין, אבל לציבור המרושש זה כבר לא יעזור."
עוה"ד אילן יונש: "התעלמות המשקיעים והרגולטור מפניות חוזרות ונשנות שלנו בהקשר לשימוש הלא מושכל שלהם בכספי הציבור והשקעתם בפרוייקט שאין לו כדאיות כלכלית עבור ציבור המשקיעים והמדינה ואשר עלול לשאוב את כספי הפנסיות של כולנו אל תהום הנשייה של התספורת הקרובה של יצחק תשובה- מקוממת ביותר.
מקבלי ההחלטות הללו לא יוכלו לטעון להגנתם ש"לא ידעו", לאחר שהדברים הובאו אל פתחם שוב ושוב באופן ברור.
הסיכון בהשקעת כספי הפנסיות של הציבור בפרויקט לוויתן הוא לא עוד נושא שהם יכולים להתעלם ממנו. אנו קוראים להם לא לאשר את הפעימה הרביעית של מימון פרוייקט לוויתן בטרם נחתמו חוזים בכמות הנדרשת להבטחת החזר ההשקעה".
לצערנו, מכתבים קודמים שנשלחו ע"י הכותבים בעניין זה, טרם קיבלו מענה והתייחסות.
עמותת שומרי הבית מקווה שהפעם יתייחסו מנהלי הבנקים והקרנות, כמו גם נגיד בנק ישראל והמפקחת על הבנקים ברצינות ובאחריות אל המידע שמועבר אליהם ואל כספי הציבור שבאחריותם.
להלן המכתבים: