בדו"ח ביטחוני קובע שייקה שצברגר – לשעבר מהנדס מחקר ראשי של מנהלת טילי אויר שטח, וסמנכ"ל חטיבת טילים ברפא"ל כי
לאיראן וחיזבאללה יש כיום את היכולות לפגוע באמצעות התקפת טילים באסדת לוויתן במיקומה המתוכנן בקרבת החוף, כמו גם במתקני הקונדנסט והגז הנילווים לה, ובמתקנים הפטרוכימיים בחיפה.
"תוספת המתקנים הקשורים בהפקת הגז משדה לויתן, אסדת הגז הממוקמת בקרבת החוף, מתקני הולכת ואחסון הקונדנסט ואחסון ושינוע כמויות גדולות של גז- מגדילים משמעותית את פגיעות המתקנים הפטרוכימיים המרובים בצפון ישראל."
"למיטב ידיעתי," הוא מוסיף – "לא נעשתה בחינה של תוכניות ההרחבה של התעשייה הפטרוכימית לאור המתאר של האיום הרקטי."
https://www.mako.co.il/news-world/arab-q1_2018/Article-85553f80399a161004.htm
שצברגר מציין כי בתקופה האחרונה הועמקה מאד המעורבות האיראנית בסוריה וגדל מאד האיום על ישראל כפי שנאמר פעמים רבות ע"י ראש הממשלה, שר הביטחון, הרמטכ"ל וגורמים נוספים, וכפי שהוכח בסבב הלחימה האחרון בסוריה.
המעורבות האירנית נשענת גם על יכולת פיתוח והשבחה של אמצעי הלחימה. במיוחד יש לציין את הגדלת הטווח של הרקטות והטילים, שיפור הדיוק, פיתוח ראשי קרב התואמים תקיפה של מתחמים דליקים ופיתוח מתארי תקיפה שנועדו להתמודד עם מערכות ההגנה והיירוט של ישראל.
לפי ההערכות, לחיזבאללה יש מלאי גדול של רקטות בטווח בינוני (עד 75 ק"מ) ויש ביכולתו לירות אותן במטחים כבדים.
בנוסף ככל הנראה יש בידי חיזבאללה גם טילים ארוכי טווח (מעל 100 ק"מ), וטילים נגד מטרות ימיות שיכולים לפגוע באסדת הגז לוויתן ובספינות המגינות עליה.
הדו"ח מפרט מספר מתארי תקיפה סבירים של אסדת הגז במידה ותמוקם בקרבת החוף, ומבהיר שבאמצעים הקיימים לא תהיה אפשרות למנוע פגיעה באסדה.
לאור האיומים החדשים, קובע שצברגר, יש לצמצם את היקף המתקנים הפטרוכימיים, בפרט בצפון הארץ בשטחים הנמצאים תחת איום תקיפה רחבת היקף.
ככל שנקטין את היקף המתקנים הקשים להגנה כך נאפשר יעילות גבוהה יותר של מערכות ההגנה.
חייבים לבצע ניתוח מערכתי של פגיעות אסדת הגז. ניתוח של עמידות אסדת הגז כאתר בודד, אם כזה נעשה בעבר לגבי אסדת הגז הקרובה לחוף, רחוק מאד מהנדרש.
שצברגר מסיים את הדו"ח ומזכיר כי
אחד הלקחים המרכזיים של מלחמת יום הכיפורים היה שחייבים להתייחס ליכולות ואסור לסמוך על הערכת כוונות או החלטות.
"לחיזבאללה ולאיראן יש את היכולת להבעיר את את אסדת הגז ומתקנים נוספים שקשורים אליה ונבנים בימים אלו ואת המתקנים הפטרוכימיים במפרץ חיפה.
הכל תלוי בהחלטה של נסראללה או חמינאי.
ללא ניתוח עמוק של השינוי האסטרטגי בגבול הצפוני ופעולה נמרצת להתאמת התוכניות למצב החדש, יש כאן פוטנציאל למחדל עצום!"
הדו"ח צורף לעתירה לבג"ץ שהוגשה ע"י שומרי הבית בשיתוף עם 8 רשויות מקומיות, בדרישה לעצור את פיתוח אסדת לוויתן בקרבת החוף, עקב כשל בטחוני מהותי.
לאור המידע החשוב וניתוח הסיכונים הביטחוניים המעלים סבירות גבוהה מאוד לפגיעה באסדת הגז ובמתקניה היבשתיים, במידה ותמוקם חלילה האסדה בקרבת החוף.
כמו כן –
בהתחשב בהשפעות הקשות על החוסן של מדינת ישראל במקרה של פגיעה כזו:
השבתת תשתיות חשמל ותשתיות התפלת המים (ודווקא במצב חירום), פוטנציאל גבוה לפגיעה המונית באוכלוסיה גדולה כתוצאה מפיצוץ במתקנים, זיהום אוויר מסכן חיים, זיהום מי הים, מי התהום והאדמה לעשרות שנים – ברור כי מדובר בסיכון עצום לחיי אדם – סיכון שעולה בכל קנה מידה על הסיכון הכספי הנובע גם מהפגיעה באסדה עצמה!
(ראו גם את הנאמר בדו"ח הביטחוני של הפרופ' שאול חורב והחוקר ניר זרחי)