המשרד להגנת הסביבה: "תהיות קשות לגבי אמינות הנתונים בבקשה של נובל אנרג'י"

בראשית חודש דצמבר האחרון, דחה המשרד להגנת הסביבה באופן סופי את בקשת היתר הפליטה של אסדת לוויתן אשר הוגשה כשנתיים קודם לכן. 

בהודעת הסירוב נוקט המשרד לשון חריפה ביותר כלפי החברה וטוען כי התנהלותה מעלה "תהיות קשות לגבי אמינות הנתונים"

"השתלשלות העניינים במסגרתה דרישות חוזרות של המשרד להצגת מידע מהימן מביאות לשינוי מהותי במספר רכיבי הציוד הנכללים בבקשה, אשר מהווים מקור לפליטה לא מוקדית של מזהמים, מעלה תהיות קשות לגבי אמינות כלל הנתונים בבקשה להיתר הפליטה"

כך, במילים קשות אלו, מנמק המשרד להגנת הסביבה (הגנ"ס) את הסיבה לדחיית היתר הפליטה של אסדת לוויתן, אותה הגישה חברת נובל אנרג'י כשנתיים לפני כן, בנובמבר 2016.

שתלשלות העניינים' חושפת באופן העגום ביותר את דרך העבודה של החברה אשר עומדת להפעיל את המפעל הפטרוכימי הגדול ביותר בישראל וכבר מפעילה אחד כזה מול חופי אשקלון – אסדת תמר. שם, אגב, כבר נאלצה החברה להודות כי היקף הפליטה מהאסדה גבוה ביותר מפי 30!! מההערכות שהציגה בעת הקמתה.

5 בקשות להיתר פליטה, כולן שקריות.

במשך שנתיים הגישה נובל אנרג'י לפחות 5 גרסאות שונות של בקשת היתר הפליטה. בכולן הציג מצג שווא שקרי לגבי מספר הרכיבים בעלי פוטנציאל דליפה.
רק לאחר לחץ מאסיבי של ארגון "שומרי הבית" על המשרד להגנת הסביבה, נאלצה החברה לאפשר בדיקה חיצונית של הרכיבים המדוברים. התמונה כפי שתוכלו לנחש, רחוקה מאד מהנתונים אותם הציגה נובל אנרג'י בבקשות הקודמות.
אך אל חשש, גם בגרסה זו, קיימים חסרים משמעותיים אותם לא טרחה נובל אנרג'י להציג למשרד, למרות דרישותיו החוזרות.

במה דברים אמורים?
על מנת להעניק היתר פליטה לאסדת לוויתן, דרש המשרד להגנת הסביבה לקבל לידיו נתונים הכוללים, בין היתר, את מספר "רכיבי ציוד פוטנציאליים לדליפה של NMVOC (רכיבים בהם זורם חומר ובו למעלה מ-10% קונדנסט)". כך מתוך המכתב. אנו נוסיף כי NMVOC הוא שם מאגד לתרכובות אורגניות נדיפות שאינן מתאן.

כאמור, נובל אנרג'י בחרה להגיש למשרד מספר גרסאות שונות לאורך השנתיים בהן נבחנה הבקשה. 

ביוני 2018 הגישה גרסה נוספת לבקשה ובה עדכנה את מספר הרכיבים המדוברים ל-1,403 וסך הפליטה השנתית ל-18,001 ק"ג.
נדגיש שוב, כי עדכון זה הוגש למשרד לאחר 5 גרסאות שונות לפחות במשך שנתיים. כלומר, גרסאות בהן מספר הרכיבים היה נמוך עוד יותר.

יותר מפי 6 רכיבים מזהמים - זאת לא יכולה להיות טעות!

אולם, בעקבות לחץ של שומרי הבית על המשרד להגנת הסביבה, דרש האחרון המחברה לאפשר בדיקה של חברה חיצונית, אותה ביצעה חברת "ג'נסיס". והנה, 3 חודשים בלבד, אחרי הגשת הבקשה האחרונה, התקבלה תמונה חדשה לחלוטין: 
לא 1,403 רכיבים בעלי פוטנציאל דליפה אלא, לא פחות מ- 8,852 רכיבים כאלו! יותר מפי 6!!

אך במשרד להגנת הסביבה, מסרבים לקבל גם את הנתון הזה בטענה כי לא הוגש כפי הנדרש: 
"על אף דרישתנו, לא צורפו לדו"ח זה אסמכתאות ולא ניתנה הצהרה חתומה של בעל מקור הפליטה למספר הרכיבים וניתן לשער שהנתון המדווח אינו סופי".

למי שעוקב אחרי התנהלות החברה הזאת, קל מאד להניח שיש מידה רבה של צדק בחששות המשרד לגבי אמינות הנתונים.

כדאי לקחת זאת בחשבון גם כשבוחנים את נתוני הפליטה העצומים מאסדת תמר, הנמדדים על ידי נובל עצמה. 

למרות המספרים הבלתי נתפסים של היקף הפליטות מאסדת הגז תמר – הגבוהים יותר מכלל המפעלים המזהמים בישראל ביחד (כולל בז"ן) עדיין, ניתן להניח במידה רבה של ודאות, כי הנתונים בפועל גבוהים עוד יותר.

לידיעת הקורא יובל שטייניץ ופקידי משרד האנרגיה

יש לשבח ולומר לזכות המשרד להגנת הסביבה והעומד בראשו כי בחרו לעמוד איתן מול מכבש הלחצים העצום שמפעילה נובל אנרג'י ופטרוניה כדרך קבע על קובעי המדיניות בישראל:
"יודגש כי מאז הגשת הבקשה נדרשתם שוב ושוב להשלים מידע לגבי מקור הפליטה וניתנה לכם הזדמנות לערוך את כל התיקונים וההשלמות בשלבים מוקדמים, אך לצערנו בשלב זה אין מנוס מבחינה מחודשת על ידכם לגבי כלל פרטי הבקשה ומהימנותם".

זאב אלקין

המשרד לא חוסך בביקורת כלפי נובל ומסכם את תשובתו:
"למותר לציין כי אמינות הנתונים מהווה תנאי בסיס להפעלת סמכות הממונה במתן היתר פליטה לפי החוק והתקנות, ובהעדר ודאות לגבי מהימנות הנתונים לא ניתן לתת היתר פליטה".

שומרי הבית מודים לשר זאב אלקין ולמשרד להגנת הסביבה על עמדתו הנחושה מול השקרים של נובל אנרג'י ושותפיה ועל עמידתו האיתנה למען בריאות תושבי מדינת ישראל, חייהם וביטחונם.

נובל אנרג'י, מידע לציבור
  • נובל אנרג'י היא חברת קידוחי הגז המחזיקה בשיא המפוקפק ביותר של שיאנית תקלות השפך בארה"ב ב-5 השנים האחרונות.
  • ב-2018 זכתה בתואר העלוב בתור שיאנית הקנסות בארה"ב לאחר רצף של 23 תקלות ב-3 חודשים בלבד! (יולי-ספטמבר) ו-30 תקלות סך הכל בשנה אחת!
  • ב-2015 נדרשה להשקיע סכום אסטרונומי של כ-60 מיליון דולר לשיפור ותיקון מתקניה בקולורדו ועוד כ-8 מיליון דולר נוספים פיצוי על נזקים שגרמה.
  • תקלה באסדת לוויתן תשבית את מתקני התפלת מי השתייה, תסגור את החופים ותוביל לאסון בקנה מידה בין לאומי.

סרטונים נבחרים

כתבות נבחרות

הרשמה לניוזלטר

דילוג לתוכן