המשרד להגנת הסביבה נימק את הדחייה בכך שקיימים פערים מהותיים (יותר מפי 6) בין מספר רכיבי הציוד בעלי פוטנציאל דליפה של חומרים אורגניים המצוין בבקשה, לבין מספרם כפי שהוערך בבדיקה ע"י חברה חיצונית.
"שומרי הבית" מברכים על העבודה המקצועית והיסודית שבצע המשרד להגנת הסביבה בהקשר לפליטות לאוויר הצפויות מאסדת לוויתן, כפי שפורסם היום בהקשר למספר הרכיבים הפולטים.
ישנם נושאים מקצועיים נוספים בהקשר לפליטות החזויות לאוויר מהאסדה, שראוי ואף הכרחי לטעמנו לתת להם מענה.
אנו משתפים פעולה עם אגף איכות אוויר ושינוי אקלים במשרד להגנת הסביבה בהקשר זה ומצפים לפתיחות שלו גם לעתיד לבוא.
לאורך תקופה ארוכה אנחנו נמצאים בקשר רציף עם המשרד להגנ"ס בדרישה שידחה את בקשת היתר הפליטה לאסדת לוויתן. לצורך העניין הגשנו חוות דעת מומחה, כתבנו מכתבים וקיימנו פגישות רבות בין הצוות המדעי והמקצועי של שומרי הבית לבין צוותים שונים במשרד להגנת הסביבה.
להלן מכתבינו למשרד להגנ"ס בנושא היתר הפליטה של אסדת לוויתן:
- בתאריך 30.08.2018 שלחנו למשרד להגנ"ס מכתב בצרוף חוות דעת מומחה של ד"ר מיכאל גרבר המתריעה על ליקויים, חוסרים משמעותיים ופגמים מהותיים בבקשת היתר הפליטה לאסדת לוויתן, שהוגשה ע"י "נובל אנרג'י".
ד"ר גרבר הבהיר שהערכות פליטת המזהמים לאוויר בבקשת ההיתר, הינן שגויות וחסרות באופן משמעותי. המלצתו החד משמעית – על המשרד להגנ"ס להימנע מלתת היתר פליטה לאסדת לוויתן. - בתאריך 25.9.2018 שלחנו מכתב למשרד להגנ"ס בנושא הרכב וכמות הקונדסנט בפרויקט לוויתן והשימוש בו בשגרה ובחירום- פערים וסתירות בדבר ריכוז הבנזן בקונדנסט
הבנזן הוא חומר מסרטן, שנפלט לאוויר גם ממיכלי האגירה. מסתבר שלא ברור מה ריכוז הבנזן במאגר לוויתן. כמו כן קיימת אי בהירות לגבי כמויות הקונדנסט שיאוחסנו, מיקום ואופן האיחסון. בנוסף, לא ברור כיצד המשרד להגנ"ס מתכוון לבצע את הניטור על דליפות הבנזן לאוויר. אם נתייחס לניטור מתקני אסדת תמר כדוגמא, המצב מדאיג מאוד. - בתאריך 30.10.2018 שלחנו מכתב נוסף למשרד להגנ"ס בו סיכמנו פערים וחסרים מהותיים במידע לגבי שיעור פליטות המזהמים הצפוי מאסדת לוויתן.
לאחר התעקשות מצידנו לקבל מידע מוסמך, ובחינת המידע שהועבר, נובל אנרג'י נאלצו להודות שהמערכת הסגורה שמתוכננת לאסדת לוויתן לא קיימת בשום מקום בעולם! מדובר בעצם בניסוי מסוכן על חשבון התושבים. במכתבנו דרשנו מהמשרד להגנ"ס למנוע את סיכון חיי האדם ולדחות את בקשת היתר הפליטה לאסדת לוויתן.
מוזמנים לצפות בסירטון המצורף כאן בהמשך, ולראות איך המהנדס עידו בן ציון, נציג נובל אנרג'י – מתפתל אך נאלץ להודות שאין בעולם מערכת סגורה כמו זו המתוכננת לאסדת לוויתן. - בתאריך 28.11.2018 שלחנו מכתב להגנ"ס בו דרשנו שיטפל בכשלים בניטור הזיהום מאסדת תמר. מסתבר שלא קיימת מערכת לניטור רציף ואמין של זיהום האוויר שפולטת אסדת תמר ומתקני אחסון הקונדנסט שלה. הניטור שכן נעשה מראה על חריגות מזעזעות.
גבולות הסף שהוגדרו רחוקים מהנהוג במדינות המתקדמות.
במכתבנו דרשנו שהמשרד להגנ"ס יבהיר איך יטפל בחריגות הזיהום ובכשלים בניטור הזיהום מאסדת תמר ומאסדת לוויתן. - בהמשך למכתבנו מספטמבר, בתאריך 15.11.2018 נשלח אלינו מכתב תגובה מהמשרד להגנ"ס. במכתב נטען שלאחרונה התקבלו תוצאות 2 דגימות קונדנסט נוספות עם ערכים דומים לדגימה הראשונה. בנוסף נטען שלא ידוע להם על תכנון לאחסן את הקונדנסט במיכלית הצמודה למאגר. לא צורפו תוצאות הדגימות, ולא ניתו פירוט איך נלקחו, גם לא התקבלה תשובה לשאלתינו איפה כן יאוחסן הקונדנסט.
- בהמשך למכתב התגובה שקבלנו בנובמבר, בתאריך 02.12.2018 שלחנו מכתב נוסף למשרד להגנ"ס עם שאלות שנותרו ללא מענה.
אנחנו מבקשים שקיפות בנוגע לאופן שבו נעשו הדגימות, תוצאות הדגימות, ולקבל את דו"ח המעבדה. כמו כן, לא ברור לנו מהתשובות שקיבלנו האם הקונדנסט משלב ב' מיועד לייצוא, והיכן מתכננים לאחסן אותו.
עידכון: ב- 20.12.18 נשלח אלינו מכתב תשובה מהגנ"ס – לצערנו ניכר שנעשה מאמץ בעיקר להתחמק מלתת מענה אמיתי וכנה לשאלות שנשאלו, ואנחנו עדיין במעקב ומחכים לתשובות.