חוות דעת מומחה חדשה: המשרד להגנ"ס מתבקש לסרב לתת היתר פליטה לאסדת לוויתן בקרבת החוף!

וות הדעת של ד"ר מיכאל גרבר זיהום אוויר מאסדת לוויתן

בשבוע שעבר שלחנו לדרג המקצועי במשרד להגנת הסביבה את חוות דעתו של ד"ר מיכאל גרבר, מומחה לתחום זיהום אוויר ושינויי אקלים, אשר הוכנה עבור "שומרי הבית".

מיכאל גרבר בעל תואר במתמטיקה-פיזיקה, ובעל תואר ד"ר במחלקה למדעי האטמוספירה בפקולטה למדעי כדור הארץ, האוניברסיטה העברית בירושלים.

במסגרת נסיונו המקצועי העשיר ביצע שורה ארוכה של תפקידים מקצועיים (רשימה חלקית בלבד): 

ראש המדור לאיכות האוויר במשרד הפנים, יועץ לארגון האו"ם בנושאי מניעת זיהום אוויר, יועץ למזכירות תוכנית הפעולה בים התיכון בנושא זיהום האוויר בים התיכון, מנהל אגף איכות האוויר במשרד להגנת הסביבה, סגן מנהל ומנהל בפועל של מזכירות האמנה והפרוטוקול הבינלאומיים בדבר ההגנה על שכבת האוזון בארגון הסביבה של האו"ם – אמנת וינה ופרוטוקול מונטריאול (במסגרת זו זכה לציון לשבח על פעילותו), כיום הינו יועץ לאגף איכות אויר ושינוי אקלים במשרד להגנ"ס.

מסקנות הדו"ח המעמיק של ד"ר גרבר אינן משתמעות לשתי פנים: הפתרון שמקדמת הממשלה עבור מאגר לוויתן,  במיקומו הנוכחי , מסוכן ולא ננקטו כלל האמצעים הנדרשים בחוק להבטחת בטחון הציבור . 

ד"ר גרבר כותב, כי לאור פליטת המזהמים לאוויר הצפויה מאסדת לוויתן במקרה של תקלה ואף בשגרה, עלולים חוף דור, רמות מנשה והר הכרמל להפוך לאזור נפגע זיהום אוויר.
לפיכך, ממליץ ד"ר גרבר כי: 

על הממונה במשרד להגנת הסביבה להשתמש בסמכותו ולסרב לתת היתר פליטה לאסדת לוויתן במיקומה המתוכנן בקרבת החוף!

 עוד ממליץ ד"ר גרבר כי:

1. יש לקיים בחינה יסודית של האלטרנטיבות הטכנולוגיות לאסדת לוויתן ולהחליט על השימוש בטכניקה המיטבית הזמינה (BAT).  

FPSO נחשב כיום כטכניקה הזמינה המיטבית לטיפול בגז הטבעי הגולמי המופק בים. ולראיה, ברחבי העולם פעלו נכון לשנת 2017 כ-180 מתקני FPSO, מהם לפחות שלושהFPSO בים התיכון. בנוסף, חב' אנרג'יאן תפעיל בקרוב FPSO לטפול בגז הטבעי הגולמי שיופק בשדה כריש (הקרוב לשדה לוויתן), וכך גם מתוכנן להציבFPSO בשדה הגז אפרודיטה שבקפריסין.

2. המערכת הסגורה האמורה להיות מותקנת באסדת לוויתן תבחן ע"י מומחה בינלאומי בלתי- תלוי ומוסמך בתחום ניטור מזהמי אוויר מאסדות גז ונפט, במטרה להעריך את האפקטיביות ההנדסית של המערכת למנוע פליטות מזהמים לאוויר מאסדת לוויתן.
דו"ח ההערכה של המומחה הבינלאומי הבלתי תלוי יהיה גלוי לציבור הרחב וזמין לעיון לכל המעוניין.

3. יש להשלים ולהרחיב בדיקת ריכוזי האוזון הצפויים באזור דור, רמות מנשה והר הכרמל ע"י שימוש במודל פוטוכימי.
תוצאות הבדיקה יועמדו לרשות הציבור, כנדרש בהנחיות הממונה טיפול בבקשה להיתר פליטה לפי תקנות חוק אוויר נקי.

4. יש לדרוש מנובל אנרג'י להגיש מידי שנה תוצאות מוסמכות של דגימות ובדיקות מעבדה של הקונדנסאט המופק באסדת לוויתן לגבי תכולת הבנזן, מתכות כבדות ומרכיבים נוספים כנדרש בהנחיות המשרד להגנת הסביבה (לגבי סוגיות סביבתיות ורגולאטוריות הנוגעות לשינוע, אחסון ושימוש בקונדנסאט).
לצורך הערכת כמות הבנזן הנפלטת לאוויר מאסדת לוויתן, יש להסתמך על דגימות ובדיקות מעבדה עדכניות.  

5. יש לחייב את חב' נובל אנרג'י להתקין באסדה אמצעים לניטור רציף של המזהמים באוויר ולהקפיד שיותקנו גם אמצעים לניטור של הבנזן על כל אמצעי הפליטה המוקדיים והלא מוקדיים שעל האסדה. 
ודאי שאין לקבל את טענת חברת נובל אנרג'י כי לא יותקנו על האסדה אמצעי ניטור רציף משיקולי משקל ומקום.

6. יש להרחיב את מערכת התחנות לניטור איכות האוויר באזור דור, רמות מנשה והר הכרמל שתכלול מכשירים לניטור ריכוזי הבנזן באוויר הסביבה.

חוות הדעת של ד"ר גרבר

[pdf-embedder url="https://homelandguards.org/wp-content/uploads/2018/09/2018-MGH-Leviathan-Expert-Opinion.pdf" title="2018 MGH Leviathan Expert Opinion"]

לקריאת מכתבנו לצור גלין – יו"ר אגף איכות האוויר ושינוי אקלים במשרד להגנ"ס 

[pdf-embedder url="https://homelandguards.org/wp-content/uploads/2018/09/letterToZurGalin-30.8.18.pdf" title="letterToZurGalin 30.8.18"]

סרטונים נבחרים

כתבות נבחרות

הרשמה לניוזלטר

דילוג לתוכן